Aandelen · · 6 min lezen

"AMD is onaantrekkelijker dan NVIDIA"

We sluiten deze beursweek af met een stevige mening: AMD is naar mijn idee simpelweg een minder aantrekkelijke belegging dan Nvidia. Natuurlijk laat ik je de cijfers zien waarop ik die conclusie baseer.

"AMD is onaantrekkelijker dan NVIDIA"

Beleggen draait om keuzes maken: ga je voor de korte of lange termijn? Technische analyses of fundamentele inzichten? Waarde of groei? Het mooie is dat iedere belegger zijn eigen stijl en strategie heeft. Maar wat als je twee populaire aandelen tegenover elkaar zet? Dan krijg je honderden sterke meningen.

AMD en NVIDIA domineren de semiconductors markt. Op sociale media klinkt vaak dat AMD aantrekkelijk gewaardeerd is, terwijl NVIDIA al jarenlang als "te duur" wordt gezien. Maar is dat wel terecht?

Ik heb een voorkeur voor fundamentele analyse: harde cijfers en een portie opportunisme over de toekomst, om uiteindelijk een inschatting te maken van wat het aandeel waard kan worden. Met die methode kom ik tot een conclusie die schijnbaar redelijk tegen de stroom in gaat: AMD is op dit moment minder aantrekkelijk dan NVIDIA.

Analyse: gaat AMD zich revancheren in 2025? - DLT
Al jarenlang staat de schijnwerper op NVIDIA als dé AI-en chips play van de toekomst. Mede hierdoor lijkt de liefde voor het aandeel AMD verdwenen. Is 2025 hét jaar voor hun comeback?

Benieuwd naar een uitgebreide deepdive over AMD? Dat kun je hier lezen.

Key summary

Dit zijn drie belangrijke conclusies uit het artikel:

✔️
NVIDIA domineert met groei en innovatie
NVIDIA laat indrukwekkende cijfers zien, met een winst per aandeel (EPS) die in vijf jaar tijd 13x is gestegen. De sterke focus op zowel hardware als een toonaangevende softwarestack (CUDA) maakt het bedrijf een duidelijke leider in de AI-markt.
✔️
AMD is een uitdager, maar met beperkingen
Hoewel AMD een redelijke waardering heeft en potentie toont in de AI-markt, kampt het bedrijf met uitdagingen. Lagere productprestaties en problemen met de softwarestack maken het lastig om Nvidia's voorsprong in te halen.
✔️
NVIDIA stabieler, AMD hogere risk / reward
Voor beleggers betekent dit dat NVIDIA – ondanks een hoge waardering – de beste kans biedt op stabiele groei en marktleiderschap. Beleggers kunnen AMD overwegen als een speculatieve investering met mogelijk hoge beloningen, maar het vereist een hoger risicoprofiel.

Kan AMD de strijd tegen Nvidia aan?

Het is misschien wat overdreven om dit een gevecht tussen David en Goliath te noemen. Beide zijn op zichzelf geweldige bedrijven die respect en waardering verdienen.

Maar toch, als je naar de cijfers kijkt, is die vergelijking niet eens zo vergezocht. Waar de twee lange tijd redelijk gelijkwaardig tegenover elkaar stonden, lijkt NVIDIA nu met gemak bij AMD weg te lopen.

Beiden strijden om marktaandeel in de groeiende AI-markt, waar betere input (=chips) leidt tot een voorsprong op de concurrentie. Zeker in deze competitieve beginfase lijkt het een ‘winner takes all’-markt te worden. Ieder voordeel is goud waard.

De extreme opmars van Nvidia wordt nog duidelijker als je kijkt naar de winst per aandeel (EPS) en de netto winstmarge over de afgelopen vijf jaar.

De EPS van Nvidia is gestegen van $0,20 naar $2,60, een groei van 13x. Terwijl de EPS van AMD is gedaald van $2,10 naar $1,10.

EPS van AMD (donkergroen) vs. NVIDIA (lichtgroen) (Bron: Finchat.ai)

Oftewel, het is geen verrassing dat de markt haar volle vertrouwen heeft gegeven aan Nvidia.

Het gevolg van de enorme (fundamentele) groei van Nvidia is ook duidelijk te zien in het vertrouwen van beleggers. Waar de waardering van AMD sinds januari 2021 slechts een gemiddelde jaarlijkse groei van 15,4% laat zien, is Nvidia maar liefst met 79,7% (!) gestegen. Een waanzinnig rendement over een periode van vier jaar.

AMD is groen, NVIDIA is oranje. (Bron: Finchat.ai)

Waar NVIDIA in een enorme groeispurt zit, lijkt AMD de afgelopen jaren juist af te remmen. De omzetgroei is beperkt en de winst-per-aandeel is zelfs gedaald. Kan AMD deze trend omdraaien? Wellicht. Maar dan vechten ze alsnog tegen een NVIDIA machine die 'on fire' is.

Welk product is beter?

De belangrijkste vraag: kan AMD de komende jaren goed partij bieden aan Nvidia en hun groei weer een boost geven? Daarvoor is het allereerst belangrijk dat hun product competitiever wordt.

Op dit moment lijkt Nvidia duidelijk de betere partij. Uit onderzoeken blijkt dat de huidige AMD-chips een lagere performance leveren dan Nvidia’s producten. Maar de grootste uitdaging is niet de hardware. Er zijn grote twijfels over hun softwarestack.

Het schijnt nogal wat bugs te bevatten en lijkt simpelweg nog niet klaar, terwijl Nvidia wél een uitstekende ervaring biedt.

Er zijn grote twijfels over hun softwarestack.

Een bijkomende uitdaging is dat AI-developers veelal gebruik maken van de Nvidia-coderingstaal, CUDA, die de standaard is geworden. Net zoals Apple-producten: als je eenmaal in hun ecosysteem zit, is het lastig om eruit te komen.

Dankzij de lancering van de nieuwe MI325X-chip verwachten analisten dat AMD serieus marktaandeel van Nvidia kan afsnoepen. Het zou een stevige concurrent worden van Nvidia’s H200’s, mits ze ook op softwaregebied flinke stappen kunnen zetten. Anders zou het wel eens een lastig gevecht kunnen worden.

Oh ja, en dan is er ook nog Intel. Alhoewel, dit lelijke eendje speelt voorlopig steeds minder een rol van betekenis. Toch kan het een gevaarlijke uitdager worden als de Amerikaanse overheid besluit deze oude rot te ondersteunen. Maar op dit moment mogen ze de veters van NVIDIA of AMD nog niet eens strikken.

Aantrekkelijk gewaardeerd?

Als ik AMD vergelijk met Nvidia en Intel, dan zien we de volgende cijfers:

Aandeel AMD Nvidia Intel
Enterprise Value $193B $3.358B $117B
Verwachte omzetgroei 2Y (CAGR) 19,8% 79,1% 1,5%
Verwachte EPS-groei 2Y (CAGR) 38,7% 84,9% -3,5%
Nettomarge (LTM) 7,5% 55,7% -29,4%
EV/Sales (NTM) 6,3x 18,9x 2,2x
EV/FCF (NTM) 29x 38,7x n.v.t.

Mijn conclusies uit het onderlinge vergelijk?

  • Nvidia heeft de hoogste waardering, maar verdient dat ook door de (veel) sterkere groei.
  • AMD is redelijk gewaardeerd. Het is niet goedkoop – je betaalt nog steeds een lichte premium – maar het bedrijf heeft alle kansen om in die waardering te groeien, mede dankzij de aanhoudende groei van de markt.
  • Intel is, in mijn ogen, geen aantrekkelijke belegging. Dalende cijfers en negatieve free cashflow maken zelfs een waardering van 2,2x de omzet te hoog. Eventueel om te speculeren op een overname.

De belangrijkste vraag voor jou als belegger: is AMD op dit moment aantrekkelijk genoeg gewaardeerd om daarvoor te kiezen in plaats van de groeigigant Nvidia? En nog belangrijker: waarom vind je dat?

Kan AMD alsnog de winnaar blijken?

Natuurlijk zijn er redenen te bedenken waarom AMD een betere investering zou kunnen zijn:

  • Hun groei kan veel harder gaan dan analisten en de markt verwachten.
  • Ze kunnen hun softwareproblemen sneller oplossen dan gedacht, waardoor ze meer AI-ontwikkelaars naar hun platform trekken.
  • NVIDIA zou de komende twee jaar tegenvallende groei kunnen laten zien.

In zo’n scenario veranderen de verhoudingen compleet. Maar dat is puur speculatief, en op dit moment zie ik geen sterke reden om een hoge waarschijnlijkheid aan dat scenario toe te kennen.

AMD: nu instappen of juist niet? - DLT
AMD is een ‘hot aandeel’ en één van de big bets van Yuri. Na de recente koersdaling, zit er een koopmoment aan te komen? Of zoals Yuri zou zeggen: “AMD, make it or brake it”.

⬆ Mocht je geïnteresseerd zijn in AMD, dan kan Yuri's recente technische analyse jou allicht helpen om een goed instapmoment te bepalen.

Conclusie

"Waarom AMD, als je voor Nvidia kunt gaan?"
Mijn conclusie wijkt een beetje af van het sentiment onder veel beleggers op Twitter. AMD wordt vaak gezien als een ondergewaardeerde uitdager met veel potentie, terwijl Nvidia wordt weggezet als te duur.

Ik zie dat anders. Als je puur kijkt naar de huidige waardering en groeiverwachtingen, zie ik weinig redenen om AMD boven Nvidia te verkiezen. De enige logische redenering zou zijn dat AMD meer ruimte heeft om in waardering te groeien, of dat ze gaan verrassen met hun nieuwe generatie chips en software.

Persoonlijk zie ik die signalen (nog) niet bij AMD. Nvidia daarentegen domineert de markt. Mijn voorkeur is daarom vrij duidelijk: Nvidia.

Ben jij al klaar voor 2025?

Het wordt een kansrijk, maar ook volatiel jaar. Onze PLUS-leden zijn voorbereid voor maar een tientje per maand.

✓ Actueel inzicht in onze portfolio's
✓ Exclusieve, diepgaande artikelen
✓ Volledig toegang tot de community

Word PLUS-lid

Meer lezen?