Vandaag duiken we diep in $AMD, uiteraard vanuit een technisch perspectief. We bekijken de tweemaands-, maand- en weekgrafiek en komen tot een eindoordeel: is het een buy? Waar liggen mijn targets? En waar trek ik de grens als het niet volgens plan verloopt?
Want hoe groter de bet, hoe belangrijker het is om je belegging goed te beschermen. Genoeg intro, we gaan direct aan de slag!
Key summary
Dit zijn drie belangrijke conclusies uit het artikel:
De tweemaand- en maandgrafieken wijzen op een cruciaal niveau rond de 0.5 Fibonacci-lijn ($114). Als de koers hier steun vindt, is een stijging richting $150 mogelijk. Maar als deze steun breekt, kan een daling naar $87 volgen.
De weekgrafiek toont dat de TMO-indicator aan het draaien is van rood naar groen, een potentieel teken van bodemvorming. Dit is geen garantie, maar een sterke indicatie dat de koers op het punt staat om te keren.
Stap in met 50% van je positie rond de huidige koers en hou de andere 50% achter de hand. Als de koers stijgt, gebruik je een pullback om verder in te schalen. Daalt de koers, dan leg je bij op lagere niveaus (bijvoorbeeld rond $87). Bescherm je vermogen door een stop loss te overwegen, bijvoorbeeld rond $110 of onder $87.
Tweemaandsgrafiek: the big picture

Laten we beginnen met de tweemaandsgrafiek. Wat meteen opvalt: $AMD is een absolute knaller van een belegging geweest voor iedereen die in 2016 aan boord is gesprongen. De koers begon haar opmars rond de $2 en keek sindsdien niet meer achterom. Inmiddels zitten we rond de $115, met een piek van $230 achter de rug.
Maar nu staan we op een kruispunt. De koers heeft steun gevonden bij de 0.5 Fibonacci op $114, diep in het trendkanaal. Cruciaal moment: komen er genoeg kopers om een bodem te zetten en de bulls in het zadel te helpen? Als dat lukt, ligt een beweging richting de $150 in het verschiet. Maar als we hier geen steun vinden, dan is de weg omlaag naar de 0.618 Fibonacci op $87 (waar ook de EMA 50 samenkomt) een zeer reële mogelijkheid.
Historisch gezien is die EMA 50 belangrijk. In zowel 2016 als 2022 tikte de koers deze lijn aan, waarna respectievelijk een stijging van 28x en 3x volgde. Zo ver zijn we nog niet, maar het geeft wel aan hoe groot de potentie kan zijn als we opnieuw steun vinden op dit niveau.
Maandgrafiek

De maandgrafiek blijft hoopvol: de 0.5 Fibonacci-lijn en de EMA 50 liggen nog onder de koers en bieden stevige steun. Een interessante observatie is de positie van de RSI, die zich op exact hetzelfde niveau bevindt als in oktober 2022, toen we de bodem zagen. Toen waren we in staat om de neerwaartse beweging te keren en een nieuwe opwaartse cyclus in te zetten.
Het verschil met toen? In 2022 verloren we de 0.5 Fibonacci-lijn tijdelijk, maar wisten we steun te vinden bij het trendkanaal. Dit keer bevinden we ons bij wat je zou kunnen zien als de laatste verdedigingslinie: een cruciaal punt waar zowel de 0.5 Fibonacci-lijn als het einde van het trendkanaal samenkomen.
Weekgrafiek: een belangrijk kruispunt

Op de weekgrafiek zien we een duidelijke samenkomst van factoren: het einde van het trendkanaal en een belangrijke EMA-lijn. Het is zo’n moment waarop alles samenvalt. Zolang de koers boven de SMA 200 blijft – die netjes onder de huidige koers ligt – blijft het voordeel bij de bulls.
De TMO-indicator bevestigt dit beeld. We zien de indicator in het onderste gebied langzaam draaien van rood naar groen, een signaal dat vaak een bodemvorming aankondigt. Let wel: dit is geen garantie, maar het geeft ons een extra indicatie dat de kans op steun hier stevig is.
De TMO-indicator is voor mij een cruciaal hulpmiddel om in te schatten of we richting een bodem of een top bewegen. Simpel gezegd: hoe lager de TMO zich bevindt, hoe groter de kans op een bodem. Aan de andere kant, hoe hoger de TMO staat, hoe groter de kans dat we richting een top gaan.
Het belangrijkste signaal waar ik op let bij bodemvorming, is de draai van de TMO-indicator: wanneer deze na een daling van rood naar groen draait, is dat vaak een bevestiging van een potentiële ommekeer. Dit is een moment om scherp te zijn, want het kan het begin markeren van een nieuwe opwaartse beweging.
Wat doe ik?

Samengevat: het is erop of eronder voor $AMD, ongeacht welk tijdsframe je bekijkt. Dat is natuurlijk allemaal leuk en aardig, maar wat doe ik met deze informatie? Welnu, hier is mijn plan:
- Inschalen: Ik leg 50% van mijn positie in bij de huidige koers. De overige 50% hou ik achter de hand voor een van de twee volgende scenario's:
Scenario’s:
- Steun houdt: De koers stijgt. Dan gebruik ik een pullback in de uptrend om de andere 50% in te leggen, ook al betaal ik dan meer per aandeel.
- Steun breekt: We dalen richting $87. Dan gebruik ik mijn resterende 50% om op lagere niveaus in te schalen.
Werk ik met een stop loss?
Het beschermen van je vermogen is cruciaal, en het gebruik van een stop loss kan daarbij een waardevol hulpmiddel zijn. Of je er daadwerkelijk mee werkt, hangt echter sterk af van persoonlijke voorkeur en strategie. Toch kan ik wat advies meegeven uit mijn eigen aanpak.
Momenteel ligt mijn stop loss onder de $87, omdat dit het niveau is waar ik nogmaals 50% wil bijleggen. Je zou echter ook een strakkere stop loss kunnen overwegen, bijvoorbeeld rond de $110. Dat niveau fungeert als een soort veilige exit: als de bears de overhand nemen en de $114 niet weten vast te houden, word je automatisch uitgestopt. Dit geeft je later de kans opnieuw in te stappen als de situatie verbeterd.
Het belangrijkste om te onthouden is dat een stop loss heel persoonlijk is. Maar één ding staat vast: je vermogen beschermen is nooit een slechte keuze. En met de lage transactiekosten van tegenwoordig kost het in- en uitstappen slechts een paar euro, terwijl het effect op de lange termijn enorm kan zijn.
Ik spreek uit ervaring. Ooit heb ik het laten lopen – met als gevolg een daling van -87% op een Chinese EV-automaker. Een harde les, maar wel eentje die ervoor heeft gezorgd dat ik nu nooit meer vergeet hoe belangrijk risicomanagement is.
Genoeg gepraat, dus ik sluit af zoals de Fransen zeggen: c’est tout! Maak een plan, leg je orders in en we spreken elkaar volgende week!

Lees hier ook de recent fundamentele analyse over AMD.