Beleggen in ETF's

Toen ik zelf serieuzer aan mijn eigen beleggingsplannen ging werken, ben ik ook serieuzer gaan beleggen in ETF’s. En nu denk ik vaak: was ik daar maar mee begonnen, in plaats van al die losse bedrijven en aandelen die me in het begin veel tijd en stress hebben gekost. Wat mij betreft zou iedere (onervaren) belegger er verstandig aan doen om te beginnen met een ETF. Maar wat is een ETF nou eigenlijk?

Wat is een ETF?

ETF staat voor “Exchange Traded Fund” en wordt vaak ook wel een indextracker genoemd. Het is een manier om met een enkele belegging een mandje van bedrijven te kopen. Door te beleggen in een ETF hoef je niet zelf aan de slag met individuele aandelen van bijvoorbeeld Apple, Microsoft, Amazon en Netflix. Die zitten namelijk allemaal in het mandje van de ETF. Natuurlijk afhankelijk van welke ETF je kiest om in te beleggen. Want ook hierin is het aanbod overweldigend, want er zijn meer ETF’s dan beursgenoteerde bedrijven in de wereld.

Toen ik mijn vriendin vertelde wat Exchange Traded Funds zijn, zei ze: “oh, kan ik dat een beetje zien als een playlist op Spotify?”. Zo, die zag ik niet aankomen. Maar ik leen hem graag van haar, als voorbeeld.

Spotify Playlist

In Spotify heb je miljoenen nummers. Je kunt zelf individuele nummers opzoeken en in jouw playlist zetten. Of je kiest een playlist die al samengesteld is uit nummers. Zie een ETF als een playlist in Spotify. De bedrijven zijn de nummers. Je hebt heel veel playlists op Spotify waar deels dezelfde nummers in zitten. Een nummer kan namelijk zowel leuk zijn voor een zomerse-dag-playlist als voor een chillout-sunday-playlist.

Bij beleggen in ETF’s heb je dus waarschijnlijk net zoveel te kiezen als playlists in Spotify. Maar het kiezen van de juiste ETF om in te beleggen is vanzelfsprekend wat belangrijker dan een playlist om naar te luisteren.

Verschillende soorten ETF’s

Misschien wil je meteen al kiezen voor een ETF waarin bedrijven vertegenwoordigd zijn die zich voornamelijk richten op het ontwikkelen van games. Of kies je voor een ETF die bestaat uit aandelen van bedrijven die zich richten op het maken van elektrische auto’s. Je kunt het zo gek niet verzinnen, of er is wel een ETF voor te vinden. Meer smaken dan bij de ijssalon. Of er meer soorten zijn dan Spotify playlists, durf ik niet te zeggen.

Over het algemeen kun je de verschillende ETF’s verdelen over:

  • ETF’s die een specifieke beurs volgen (bijvoorbeeld de Amerikaanse S&P500 of Amsterdamse beurs, de AEX)
  • ETF’s die een regio volgen (bijvoorbeeld Zuidoost-Azië)
  • ETF’s die een sector volgen (bijvoorbeeld gezondheidszorg)
  • ETF’s die een thema volgen (bijvoorbeeld duurzaamheid)

Al deze ETF’s zijn samengesteld om specifiek of heel breed te investeren in bedrijven die aan de criteria voldoen van de ETF. Wat je interesse ook is en welke ETF je ook kiest, toch denk ik dat er een type ETF is die elke beginnend belegger in zijn of haar beleggingsplan moet hebben: de “Wereld ETF”.

Beleggen in een Wereld-ETF

Wereld ETF’s (of All-World ETF’s) richten zich op een wereldwijde dekking van beursgenoteerde bedrijven. De grootste ETF’s bevatten maar liefst meer dan 3.000 wereldwijde bedrijven. Met andere woorden, beleg je met een dergelijke ETF in de grootste namen. Je koopt in feite “de markt”.

“Don’t look for the needle in the haystack.
Just buy the haystack.” 

~
Jack Bogle, oprichter Vanguard

Het voordeel hiervan is dat je een enorme spreiding hebt in een enkele ETF. En dit is dan ook de reden waarom veel mensen de afgelopen tien jaar in dit soort ETF’s zijn gaan beleggen. Het is een redelijk stressvrije en eenvoudige manier van je geld aan het werk zetten in de markt.

En ook al heeft beleggen ALTIJD risico, toch is een Wereld ETF een relatief veilige manier om je geld aan het werk te zetten. Immers, je koopt een belegging die de grootste namen bevat. En zou er eentje failliet gaan – bijvoorbeeld Apple – dan valt dit bedrijf uit de ETF (uit de playlist) en komt er een ander voor in de plaats.

Een beetje van alles

Je investeert met een ETF in bedrijven die het goed doen en bedrijven die minder goed presteren. Niet alle 3000+ bedrijven in een brede Wereld ETF zullen immers elk jaar winnaars zijn. Logisch ook, toch? Het is daarom minder een alles-of-niets belegging en meer een-beetje-van-alles belegging. De meest succesvolle hobby-beleggers doen alleen maar aan dit soort ETF’s. 

Ik spreek wekelijks beleggers die goed zijn in het uitzoeken van bedrijven die blijven groeien. Maar dit is slechts voor een heel klein deel van alle beleggers weggelegd. Verreweg de meesten (95%+) zijn met individuele aandelen niet in staat om de rendementen van een Wereld ETF te verslaan. Dus mocht je het toch willen proberen, dan weet je hoe jouw kansen liggen bij het zoeken naar individuele winnaars.

Populaire ETF's voor Nederlanders

Verreweg de meest populaire ETF's om als Nederlander in te beleggen zijn:

Twee van deze ETF's zijn Wereld-ETF's en persoonlijk ben ik ook voorstander van het beleggen in een ETF als deze. Mijn persoonlijke voorkeur gaat voornamelijk uit naar de iShares MSCI World ETF (IWDA). Deze heeft een brede spreiding en lage kosten (0,20% / jaar). Je kunt bij vele brokers in Nederland beleggen in deze ETF.

Mijn favoriete ETF's om in te beleggen

Mijn favoriete ETF's

Omdat er zoveel verschillende ETF's te vinden zijn, gaat mijn voorkeur ernaar uit om ze in te delen in drie categorieën. ETF's die een basis vormen van een portfolio, ETF's die voornamelijk gericht zijn op het verkrijgen van dividend / inkomen en ETF's die meer speculatief zijn en meer risico en winstpotentie hebben.

1. Basis

Als anker voor een ETF-portfolio zou ik kiezen voor een van de volgende brede Wereld-ETF's. Dit zijn wat mij betreft de meest stabiele aandelen-ETF's die een groot deel van de wereldmarkt volgen.

  • iShares MSCI World (ticker: IWDA | ISIN: IE00B4L5Y983 | Beurs: Amsterdam)
  • Vanguard FTSE All-World – Distributing (ticker: VWRL | ISIN: IE00B3RBWM25 | Beurs: Amsterdam)
  • Vanguard FTSE All-World – Accumulating (ticker: VWCE | ISIN: IE00BK5BQT80 | Beurs: Xetra, Duitsland)

2. Inkomen / Dividend

In plaats van in losse dividendaandelen te investeren en alle ontwikkelingen te moeten volgen, zou ik voor het verkrijgen van dividend of passief inkomen, kiezen voor een van de volgende dividend-ETF's.

  • VanEck Morningstar Developed Markets Dividend Leaders (ticker: TDIV | ISIN: NL0011683594 | Beurs: Amsterdam)
  • Vanguard FTSE All-World High Dividend Yield (ticker: VHYL | ISIN: IE00B4L5Y983 | Beurs: Amsterdam)
  • SPDR® S&P US Dividend Aristocrats (ticker: SPYD | ISIN: IE00B6YX5D40 | Beurs: Xetra)

3. Speculatief

Deze categorie is gericht op het beleggen in ETF's die een bepaalde opkomende sector of trend volgen, zoals bijvoorbeeld Robotics, Artificial Intelligence, Mobiliteit en eSports. Dit soort ETF's hebben over het algemeen meer risico, maar ook meer winstpotentie in de toekomst.

Ik zou enkel dit soort ETF's toevoegen aan mijn portfolio als ik de basis op orde heb. Op dit moment heb ik geen positie in onderstaande ETF's, maar ze staan wel op mijn watchlist.

  • iShares Automation & Robotics (ticker: RBOT | ISIN: IE00BYZK4552)
  • iShares Healthcare Innovation (ticker: HEAL | ISIN: IE00BYZK4776)
  • Lyxor MSCI Future Mobility (ticker: ELCR | ISIN: LU2023679090)
  • Lyxor MSCI Disruptive Technology (ticker: UNIC | ISIN: LU2023678282)
  • VanEck Vectors Video Gaming & eSports (ticker: ESPO | ISIN: IE00BYWQWR46)
  • VanEck Vectors Digital Assets Equity (ticker: DAVV | ISIN: IE00BMDKNW35)
  • Rize Cybersecurity and Data Privacy (ticker: CYBR | ISIN: IE00BJXRZJ40)

→ Alle bovenstaande ETF's zijn te vinden bij DEGIRO en de meeste grote brokers in Nederland en de rest van Europa. Kun je ze niet vinden, gebruik dan de unieke ISIN code om ze op te zoeken bij jouw eigen broker.

De kosten van het beleggen in een ETF

Misschien niet het spannendste om meer bezig te zijn, maar bij het bepalen in welke ETF je gaat beleggen is het toch heel belangrijk om de kosten mee te nemen in jouw keuze. Je ziet deze vaak afgebeeld of beschreven als lopende kosten. Dit zijn de kosten die door de aanbieder van de ETF worden berekend over het bedrag dat je in de ETF belegt hebt.

Voor een brede ETF wil je de lopende kosten zo laag mogelijk houden. Zelf hanteer ik een maximum van 0,30% op jaarbasis voor een Wereld-ETF. Bij een gespecialiseerde ETF mag het wat mij betreft iets meer kosten, afhankelijk van het risico en het potentiële rendement van het beleggen in zo'n ETF. Hier hanteer ik voor mijzelf een maximum van 0,50%.

Daarnaast heb je natuurlijk nog kosten voor het aankopen van de ETF. Deze transactiekosten zijn geheel afhankelijk van jouw broker. Bij DEGIRO en BUX kun je veel ETF's kopen zonder transactiekosten. Maar ook bij de ABN AMRO is dit bijvoorbeeld nu al het geval. Transactiekosten zijn kosten die je maakt per … duh, transactie. Dit kan variëren van nul tot €5 per transactie. Check je broker voor de kosten, door een kooporder aan te maken en (zonder het te kopen) te zien hoeveel het je kost.

Accumulating en distributing

Bij het kiezen van een ETF zul je merken dat er vaak een term of afkorting achter staat. Veel ETF’s bevatten namelijk bedrijven die dividend uitkeren. En omdat jij via een ETF in die bedrijven belegt, heb jij recht op dat dividend.

Accumulating (Acc)

Bij een zogeheten accumulating ETF wordt het uitgekeerde dividend in de koers van de ETF verwerkt. Het gaat rechtstreeks weer terug in het fonds. Het voordeel hiervan is dat je geen dividend uitgekeerd krijgt in euro’s, welke je dan zelf moet gaan investeren.

Distributing (Dist)

Bij een distributing ETF wordt het dividend wel uitgekeerd in euro’s. Het voordeel hiervan is, dat je zelf kunt bepalen wat je met die euro’s doet. Het nadeel is, dat je dat dus zelf moet bepalen.

Soms biedt een type ETF beiden varianten aan. Je ziet dan een versie met Acc achter de naam en een versie met Dist. Dan kun je zelf kiezen wat je prettig vindt. Maar meestal niet en dan kun je of voor een andere ETF aanbieder gaan, of het voor lief nemen en zelf de uitbetaalde euro’s (per kwartaal of per jaar) herinvesteren. 

Je kunt er dan bijvoorbeeld nieuwe stukken van dezelfde ETF van kopen, het geld gebruiken om een andere belegging van te doen of het over te laten schrijven naar jouw bankrekening. Dat dividend is namelijk jouw geld.

Welke ETF kies je om in te beleggen?

Jij kiest natuurlijk zelf waar je in wilt beleggen. Dat kan ik niet voor je bepalen. Maar als ik opnieuw zou moeten beginnen, dan zou een enkele Wereld ETF als de iShares MSCI World de solide basis vormen van mijn beleggingsplan.

Dit zou ik om te beginnen doen bij een broker als DEGIRO, om zo de kosten laag te houden. Zou ik voor een andere brede (Wereld) ETF gaan, dan zou ik in ieder geval kiezen voor een “accumulating” versie, aangezien hierdoor automatisch het dividend herbelegd blijft worden en ik er zodoende helemaal geen omkijken naar heb.


Vanguard All-World ETF (VWCE)

De Vanguard FTSE All-World UCITS ETF (VWCE) is een uitstekende keuze voor beleggers die op zoek zijn naar brede blootstelling aan wereldwijde aandelen in één enkele ETF. Met lage kosten, brede diversificatie en een passieve beheerstrategie biedt de VWCE ETF aantrekkelijke voordelen.

Lees het artikel

iShares Core MSCI World ETF (IWDA)

De iShares Core MSCI World UCITS ETF (IWDA) is een aantrekkelijke keuze voor lange-termijn beleggers die wereldwijde diversificatie willen bereiken door te investeren in een breed scala aan aandelen uit ontwikkelde landen. Met lage kosten, brede beschikbaarheid bij brokers en beleggingsmogelijkheden in topbedrijven over de hele wereld, biedt deze ETF een solide basis voor een gediversifieerde beleggingsportefeuille.

Lees het artikel