BUX

In de wereld van beleggen zijn er tegenwoordig talloze mogelijkheden beschikbaar voor zowel beginnende als ervaren beleggers. Eén van de platformen die de laatste jaren hard gegroeid is, is BUX.

BUX is een beleggingsplatform dat innovatieve mogelijkheden biedt voor het verhandelen van verschillende financiële instrumenten. In dit artikel zullen we de geschiedenis van BUX verkennen, de beleggingsproducten die beschikbaar zijn, de kosten van beleggen via BUX, evenals de voordelen en nadelen van het platform. We zullen ook de spaarrente op de rekening bij BUX bespreken, een vergelijking maken met het populaire platform DEGIRO en tot slot de toekomst van BUX onderzoeken.

Over BUX

BUX werd opgericht in 2014, door Nick Bortot (voorheen bij Binckbank), met als doel beleggen toegankelijk te maken voor iedereen. Het platform begon met een app waarmee gebruikers konden handelen in aandelen van bekende bedrijven. Sindsdien heeft BUX zijn aanbod uitgebreid en biedt het nu een breed scala aan beleggingsproducten, waaronder aandelen, ETF's, opties en cryptocurrencies. Met meer dan 2,5 miljoen gebruikers is BUX bezig om een sterke positie in te nemen als neobroker in de Europese markt.

De beleggingsproducten bij BUX

BUX biedt de meeste populaire beleggingsproducten die te verhandelen zijn op diverse beurzen in Europa en de Verenigde Staten. Het platform biedt aandelen van bekende bedrijven zoals Apple, Google en Amazon, evenals een breed scala aan ETF's die exposure bieden aan verschillende sectoren en indexen. Verder biedt BUX ook al een tijdje de mogelijkheid om in cryptocurrencies te handelen en heeft het recentelijk ook Exchange Traded Commodities (ETC) geintroduceerd, waarmee je onder andere kunt beleggen in goud.

De kosten

BUX hanteert een transparant prijsmodel voor beleggen. Onlangs hebben ze hun nieuwe tarieven bekend gemaakt, welke per 1 april 2023 in zijn gegaan.

Type orderTot 1 aprilVanaf 1 april
US aandelenGratis€0,99
FX Markup (US)0,35%0,25%
Europese aandelen€1,50€1,99
Zero OrderGratis (onbeperkt)Gratis (max 3 per maand)

Deze aankondiging leek ineens voor heel wat ophef te zorgen. Vooral kleine beleggers leken er niet al te blij mee. Hoe wij hierover denken, kun je hier lezen. Nog altijd is beleggen via BUX goedkoop, als je het vergelijkt met de andere brokers in Nederland en daarbuiten.

Voordelen van beleggen via BUX

BUX beleggingsplan

Beleggen via BUX biedt verschillende voordelen voor beleggers:

Toegankelijkheid en moderne look & feel

BUX is ontworpen om beleggen toegankelijk te maken voor iedereen, ongeacht de ervaring of het budget van de belegger. Het gebruiksvriendelijke platform en de educatieve materialen helpen nieuwe beleggers op weg.

Een uitgebreid en gevarieerd aanbod

Met aandelen, ETF's, ETN's en cryptocurrencies biedt BUX een breed scala aan beleggingsmogelijkheden. Beleggers hebben de mogelijkheid om te diversifiëren en exposure te krijgen aan verschillende markten. Daarnaast blijft BUX werken aan het introduceren van nieuwe beleggingsproducten en samenwerkingen met onder andere iShares (Blackrock).

Lage kosten

BUX rekent een maandelijkse service fee van €2,99, maar biedt daarnaast zeer concurrerende transactiekosten voor het beleggen in onder andere ETF's en aandelen. Voor iemand die niet vaak koopt en verkoopt, is er de mogelijkheid om drie gratis orders per maand te doen (Zero Orders). Voor wie vaker wil handelen, liggen de transactiekosten op een vergelijkbaar niveau met andere goedkope brokers.

Beleggingsplan

BUX biedt een unieke manier aan om zelf een beleggingsplan of spaarplan aan te maken in de app. Je kunt hiervoor gebruik maken van de optie om zelf een mandje aan te maken met aandelen en/of ETF's en hier dan een maandelijks beleggingsplan op de automatische piloot te laten verlopen. Je kiest een datum, de bedragen, de beleggingen en de naam van je plan en BUX zorgt voor de rest.

Mobiele app

BUX heeft een intuïtieve mobiele app waarmee gebruikers overal en altijd kunnen handelen. Dit maakt het gemakkelijk voor beleggers om de markt te volgen en snel te reageren op veranderingen. Het werkt heel simpel, snel en alles is heel overzichtelijk ingericht. Weinig poespas en storende aandachttrekkers die er niet toe doen.

Nadelen van beleggen via BUX

Hoewel BUX veel voordelen biedt, zijn er ook enkele nadelen waar beleggers rekening mee moeten houden:

Beperkte tools

In vergelijking met andere beleggingsplatformen heeft BUX beperkte researchtools. Dit kan een nadeel zijn voor beleggers die uitgebreide analyses willen maken en onderzoek willen doen voordat ze een beslissing nemen. Onze tip: gebruik hiervoor gewoon een gratis account op TradingView en doe verder gewoon de beleggingen bij BUX zelf.

Kosten voor extra diensten

Hoewel het kopen en verkopen in sommige gevallen nog altijd gratis kan, betaal je voor de overige beleggingen die je doet gewoon kosten. Omdat er een wirwar aan voorwaarden zitten aan het doen van extra acties, moet je zelf goed in de gaten houden wanneer het onvoordelig voor je strategie begint te worden. Ook is de service fee van €2,99 voor met name kleinere beleggers (€50 inleg per maand bijvoorbeeld) een hap uit het rendement (2,99 / 50 = 6%). Dat is zonde.

Beperkt aantal cryptocurrencies

Hoewel BUX cryptocurrencies heeft toegevoegd aan zijn aanbod, is het aantal beschikbare digitale valuta's beperkt in vergelijking met gespecialiseerde cryptoplatforms. Ook kun je de crypto's die je koopt bij BUX, niet versturen naar een eigen wallet naar keuze. Hierdoor zul je altijd de aan- en verkopen van crypto binnen het platform moeten doen.

Minder geschikt voor geavanceerde beleggers

Voor zeer ervaren en geavanceerde beleggers kan BUX mogelijk beperkingen hebben vanwege de beperkte geavanceerde functies en tools.

Spaarrente op de rekening bij BUX

BUX biedt ook een spaarrekening waar gebruikers hun geld kunnen parkeren. Momenteel biedt BUX een rente van 2,01% op spaargeld tot €25.000. Dit kan aantrekkelijk zijn voor beleggers die hun contante middelen willen laten renderen terwijl ze wachten op investeringsmogelijkheden. Verder is het spaargeld dat bij BUX staat, volgens het Deposito Garantiestelsel gedekt tot €100.000. Dus ook als je meer dan die 25k hebt staan, waar je 2,01% rente over ontvangt.

Vergelijken BUX met DEGIRO

Een veelbesproken concurrent van BUX is DEGIRO, een bekend online beleggingsplatform. Hoewel beide platforms beleggers de mogelijkheid bieden om in verschillende financiële instrumenten te handelen, zijn er enkele belangrijke verschillen tussen BUX en DEGIRO.

DEGIRO staat bekend om zijn lage kostenstructuur en uitgebreide researchtools. Het platform richt zich op ervaren beleggers en biedt geavanceerde functies zoals onder andere opties en futures. BUX daarentegen is gericht op het bieden van een toegankelijke en gebruiksvriendelijke ervaring voor zowel beginnende als semi-ervaren beleggers. Het is belangrijk voor beleggers om hun eigen behoeften en voorkeuren te evalueren bij het vergelijken van BUX en DEGIRO, en te bepalen welk platform het beste bij hen past. Wij zijn fan van beiden, maar beseffen ons ook dat er geen enkele perfecte broker is die alle “vakjes afvinkt”.

Veiligheid

BUX veiligheid - Is BUX betrouwbaar?

Veiligheid is een belangrijke overweging bij het beleggen via elk platform, inclusief BUX.

  1. Regulering en licenties: BUX is gereguleerd door de Autoriteit Financiële Markten (AFM) in Nederland en de Financial Conduct Authority (FCA) in het Verenigd Koninkrijk. Deze regelgevende instanties houden toezicht op de activiteiten van BUX om ervoor te zorgen dat het platform voldoet aan de relevante wet- en regelgeving en de belangen van beleggers beschermt.
  2. Beveiliging van gegevens: BUX hecht veel waarde aan de beveiliging van gebruikersgegevens. Het platform maakt gebruik van geavanceerde beveiligingsmaatregelen, zoals versleutelingstechnologie, om ervoor te zorgen dat persoonlijke en financiële informatie van gebruikers beschermd blijft tegen ongeoorloofde toegang.
  3. Scheiding van activa: BUX hanteert een strikte scheiding van activa. Dit betekent dat de gelden en effecten van gebruikers worden gescheiden van de activa van BUX zelf. In het geval van faillissement of andere financiële moeilijkheden van BUX, blijven de activa van gebruikers beschermd en kunnen ze worden teruggegeven aan de rechtmatige eigenaren.
  4. Beleggerscompensatieregeling: BUX is aangesloten bij het Dutch Investor Compensation Scheme (DIS) en het Financial Services Compensation Scheme (FSCS) in het Verenigd Koninkrijk. Deze compensatieregelingen kunnen beleggers beschermen in het geval van onverwachte gebeurtenissen, zoals insolventie van het platform, waarbij zij mogelijk in aanmerking komen voor een compensatie tot een bepaald bedrag.
  5. Veiligheidsbewustzijn: BUX besteedt ook aandacht aan het bevorderen van veiligheidsbewustzijn onder zijn gebruikers. Het platform biedt educatieve materialen en informatie over veiligheidspraktijken, zoals het gebruik van sterke wachtwoorden, tweefactorauthenticatie en het vermijden van verdachte e-mails of phishing-pogingen.

Ook al lijkt het misschien zo, geen enkel beleggingsplatform is volledig vrij van risico's. Beleggen brengt natuurlijk altijd een zeker niveau van risico met zich mee, zoals marktrisico's en het potentiële verlies van kapitaal. Elk platform moet aan voorwaarden en regels voldoen, maar ook daar ben je afhankelijk van hen. Dus doe vooral goed jouw eigen onderzoek, beoordeel jouw eigen risicotolerantie en neem voorzorgsmaatregelen bij het beleggen, ongeacht het platform dat je gebruikt.

Al met al neemt BUX de nodige stappen om de veiligheid van zijn gebruikers te waarborgen. Door te voldoen aan regelgeving, het implementeren van beveiligingsmaatregelen en het bieden van educatieve informatie, streeft BUX ernaar een veilige omgeving te creëren voor beleggers die gebruikmaken van hun platform.

De toekomst van BUX

BUX heeft de afgelopen jaren aanzienlijke groei doorgemaakt en heeft zijn positie in de markt verstevigd. Het platform blijft innoveren en nieuwe functies toevoegen om aan de behoeften van beleggers te voldoen. In de toekomst is het mogelijk dat BUX zijn aanbod verder uitbreidt met nieuwe beleggingsproducten en functies.

Daarnaast kan BUX zijn geografische bereik vergroten en toegankelijk worden voor beleggers buiten Europa. Dit zou de groeimogelijkheden van het platform vergroten en meer beleggers aantrekken.

Conclusie

Beleggen via BUX biedt zowel voordelen als nadelen voor beleggers. Het platform heeft een gebruiksvriendelijke interface, een breed scala aan beleggingsproducten en rekent weinig commissie voor de handel in aandelen, ETF's en crypto. BUX is vooral geschikt voor beginnende beleggers en semi-actieve beleggers die op zoek zijn naar een intuïtieve mobiele ervaring met laagdrempelige features en overzichtelijkheid.

Ik gebruik BUX nu al een paar jaren en ik vind de app echt heel fijn werken. Inboeken van geld is binnen een paar minuten geregeld en alles is mooi, modern, minimalistisch en overzichtelijk weergegeven. Tel daarbij de 2,01% rente op spaargeld erbij op en ik mag niet klagen.

Disclaimer: Deze show, onze meningen en alle informatie op deze website zijn puur voor entertainment doeleinden. Wij zijn geen financieel adviseurs en geven geen financieel advies. Beleggen brengt risico's met zich mee. De waarde van een belegging is afhankelijk van ontwikkelingen op de financiële markten en kan zowel dalen als stijgen. Doe goed je eigen onderzoek voordat je ergens instapt en beleg alleen met geld dat je voor een lange tijd kunt missen.