Buy & Hold beleggen is geen garantie op succes

Twan
Twan

Inhoudsopgave

Wanneer wij het hebben over beleggen voor de lange termijn, dan kan dat natuurlijk door iedere belegger anders geïnterpreteerd worden. Er klinken zoveel herhaalde wijsheden op het internet, dat het soms wel lijkt alsof er slechts een enkel recept is voor succes met beleggen – en de rest onze drang naar eigenwijs willen zijn.

Ik denk echter dat er aan alle wijsheden een nuance plakt, die niet zomaar over een brede groep beleggers uit te smeren valt. We horen vaak dat “maandelijks beleggen voor een lange periode” ons een goed resultaat zal geven. Je koopt de pieken en de dalen en krijgt hiermee een gemiddelde koers.

Dat is natuurlijk op zichzelf een prima advies. Immers, door maandelijks te beleggen zullen veel mensen zichzelf niet in de weg kunnen zitten, door te gaan timen of wachten op koersen die nooit (meer) gaan komen. Maar zomaar deze wijsheid plakken op elk type belegging EN belegger, is wat mij betreft gevaarlijk.

Lange termijn is niet echt lang meer

We zijn collectief anders gaan kijken naar wat “De Lange Termijn” nou eigenlijk is. Niet alleen in beleggen, maar ook in andere zaken. Mensen kopen huizen, om vervolgens binnen een paar jaar weer te upgraden naar een nieuw huis. Werknemers hoppen elke zoveel jaar van bedrijf naar bedrijf, waar men vroeger juist waarde hechtte aan loyale werknemers die 30+ jaren bij hetzelfde bedrijf werkzaam waren.

We bestellen op maandag een product, proberen hem woensdag uit en komen er een week later achter dat er toch een beter product is voor onze wensen. En dus kopen we weer een nieuwe, verkopen de “oude”. Ook kopen we liever vijf keer iets goedkoops in 10 jaar, dan een keer iets duurs dat tien jaar of langer meegaat. We nemen iets nieuws, terwijl het oude ook te repareren valt. En ga zo maar door…

Ook in beleggen zijn we geneigd om iets anders te doen dan we zeggen, als het gaat om de langere termijn. Ja, we ZEGGEN dat we een belegging doen voor de komende 20 jaar. Maar we kopen en verkopen elke zoveel maanden, omdat er iets beters aan de horizon blinkt. Of omdat we de huidige belegging niet snel genoeg zien renderen.

10 maanden vasthouden

Etoro kwam een tijdje terug met een onderzoek naar buiten, waaruit blijkt dat de doorsnee belegger tegenwoordig z'n beleggingen slechts tien maanden vasthoudt. In tegenstelling tot vroeger, waar de gemiddelde buy-and-hold tijd nog zo'n vijf jaar bedroeg.

Van vijf jaar tijd naar nog geen jaar. Waarom doen we dit? Ik denk dat het komt omdat we tegenwoordig heel weinig “frictie” meer hebben bij het doen van beleggingen. Iedereen kan op elk gewenst moment van de dag met een smartphone een belegging kopen en verkopen. Dat zorgt ervoor dat de “buffer” die je nodig hebt om eens goed over een beslissing na te denken, simpelweg niet langer aanwezig is of hoeft te zijn.

Prikkels leiden vaak tot (ongewenste) acties

Tel daarbij op dat je in de huidige tijd, via voornamelijk Social Media, op elk gewenst moment van de dag artikelen en video's (of podcasts) in je blikveld krijgt die allemaal doen lijken alsof je direct actie moet ondernemen op een belegging die het goed of minder goed gaat doen. En omdat beleggers tegenwoordig in de waan van de dag lijken te leven en elke zoveel uur op een app kijken met koersen, denk ik dat hierdoor veelal “in en uit” beleggingen gesprongen wordt zonder al teveel overtuiging.

We jagen na wat “hot” is en we willen af van dingen die “uit de gratie” lijken. De woorden bubble, hype en retail schapen vliegen je online om de oren en dat kan een belegger heel onzeker maken. Velen jagen op rendementen die veelal onrealistisch zijn en de doomporn berichten zorgen ervoor dat ons angstbrein gelijk over wil gaan tot actie (verkoop). Weg van de mogelijke pijn, voordat we echt pijn ervaren.

Geen goede mix natuurlijk, maar helemaal kansloos is het niet. Je bent er namelijk zelf bij en ik denk dat het aan ieder van ons is om zichzelf eens goed in de ogen te kijken om te zien wie en wat we onszelf voorhouden, als het gaat om beleggen. Wat is voor ons de lange termijn? Wat zijn triggers om te kopen en verkopen, zonder overtuiging?

Als ik naar mezelf kijk, dan zie ik iemand die nog altijd heel wat triggers heeft om mee te dealen. Ook ik zie van alles voorbij komen, waar mijn brein angstvallig een reden en actie aan wil verbinden. Wat als ik het mis heb? Wat als ik over vijf jaar erachter kom dat mijn belegging het slechter doet dan de markt?

Dollar-Cost-Averaging

Ik doe na 17 jaar beleggen, nog altijd 80% van mijn beleggingen via de maandelijkse Dollar-Cost-Averaging strategie. Niet omdat ik denk dat het daardoor altijd goedkomt. Ik weet dat als ik er de tijd voor neem, dat ik met timing, geduld en de juiste tools voor veel van mijn beleggingen gewoonweg betere beslissingen zou kunnen nemen.

Maar, en dit is een grote MAAR: ik weet ook van mezelf, dat als ik alles overlaat aan het timen van mijn aan- en verkopen, ik mezelf heel wat kans geef om mezelf in de weg te zitten. Te lang wachten, ongeduld, FOMO, Fear of Loss en noem het allemaal maar op.

Ik weet van mezelf dat ik met een DCA strategie heel wat van mijn triggers omzeil en dat ik hierdoor ook veel twijfel en onnodige fouten voorkom. Maar ik ben me er tegelijkertijd ook zeer bewust van dat ik hiermee mijn horizon enorm moet oprekken. Het is namelijk in het verleden vaker gebleken dat het soms jaren duurt voordat mijn maandelijkse inleg uitmondt in een (bescheiden) winst.

Neem bijvoorbeeld het aandeel Block (SQ) waar ik sinds 2022 in zit. Als ik hier in 2018 al in was begonnen te beleggen, dan was ik nu weer terug bij af. Vijf jaar lang inleggen en in feite nul resultaat. Maandelijkse DCA had me in dit geval in vijf jaar tijd alsnog op verlies gezet. De gemiddelde aankoop koers (GAK) zou hoger liggen dan de koers nu, omdat de koers de meeste tijd boven de huidige koers had gezeten.

Resultaten uit het verleden zijn geen “gouden gemiddelde”

Op een langere time-frame kan dit natuurlijk alsnog goed uitpakken, maar dat is wel echt “lange termijn”. Langer dan vele beleggers het voor mogelijk houden, schat ik zo in. En misschien ook wel langer dan ik gaandeweg voor mogelijk had gehouden. Achteraf kijken is altijd makkelijk, maar tijdens de gehele rit omhoog en omlaag nog altijd een horizon van 10-20 jaar voor ogen houden, is andere koek.

Feit wil dat de trend omhoog op een langere time-frame bewezen is vaker goed dan slecht uit te pakken. Maar dan hebben we het echt over vele, vele jaren in de toekomst. Langer dus dan die 10 maanden die de typische buy-and-hold belegger van nu wellicht voor ogen heeft.

Dat doet me ook altijd denken aan het volgende plaatje:

Veel beleggers geven hun belegging niet genoeg tijd om ergens te komen. Door ongeduld of wellicht door alle triggers die het brein prikkelen en aanzetten tot het nemen van actie (verkopen). Wil dit dan zeggen dat je dan maar iets moet kopen, vasthouden en dat het – met genoeg tijd – altijd goedkomt?

Nee, dat denk ik ook weer niet. Er zullen periodes van dalende koersen zijn die langer duren dan het historisch gemiddelde. En ook hangt het van je belegging af. Een brede Wereld-ETF heeft misschien op de korte termijn weinig potentie om echt te groeien, maar op lange termijn juist weer meer. Een individueel groeiaandeel heeft wellicht op de korte termijn MEER potentie op een mooie koerswinst, maar op de lange termijn een grotere kans op falen.

Flexibel zijn is niet hetzelfde als impulsief zijn

Ik ben niet getrouwd met mijn beleggingen en heb er daarom ook geen moeite mee om afscheid ergens van te nemen. Maar dat wil niet zeggen dat ik niet voor De Lange Termijn beleg. Ik blijf gewoon flexibel in mijn afwegingen en verkoop een belegging alleen bij serieuze red flags of wanneer het mijn (veranderende) doel niet meer ondersteunt.

Ook al zit ik nu niet in dividendaandelen, zou ik echter zeker overwegen om hier in de toekomst wel naar over te schakelen. Ik geloof nu in Bitcoin, maar zou de casus ooit veranderen – dan verkoop het ik zonder pardon. Wat de believers ook zeggen.

Maar de reden om over te gaan op verkopen moet voor mij nooit zijn “omdat er iets is dat beter lijkt voor de korte termijn” of “omdat anderen zeggen dat dit op niets uit gaat lopen en een hype is”. Dat is wat mij betreft ook niet “flexibel zijn”, maar puur handelen vanuit impulsiviteit. Want ook daar geldt: iets kan op de korte termijn in een bubbel zitten, maar op de lange termijn – ondanks die bubbel – wel degelijk een enorme potentie hebben (denk aan Amazon tijdens de dotcom-bubble en waar ze nu staan).

Tuurlijk zat Amazon in een enorme bubbel, samen met zo'n beetje alle andere .com aandelen van die tijd. Het was in een paar jaar tijd met 4.000% gestegen. Iedereen schreeuwde dat dit nooit meer goed ging komen en alle internet-aandelen hun tijd hadden gehad. En kijk nu eens: sinds de top van die bubbel deed het aandeel nog eens 3.300%, voordat het in 2021 weer instortte, samen met veel tech-aandelen van deze tijd.

Het lastige hieraan is wel, dat je in een zee van beursgenoteerde bedrijven nooit weet wie een traject als Amazon gaat afleggen. Velen hopen dat hun aandeel de lange-termijn-test overleeft en ook een blakend voorbeeld van buy-and-hold beleggen wordt in de toekomst. Maar dat is lang niet voor elk aandeel weggelegd.

Conclusie

Buy And Hold werkt dus niet voor alles. Zelfs niet als je voorbij de gemiddelde hold-tijd van 10 maanden kijkt en echt voor de komende 20 jaar iets vast wilt houden. Ik geef ETF's hier meer kans op de langere termijn, maar de grootste klappers komen van de Amazon's van de toekomst. Echter, je moet gaandeweg dit soort losse beleggingen wel beter in de gaten houden en bereid zijn om eerlijk te zijn over de reden waarom je een dergelijke “kanshebber” vast wilt houden.

En dat is gewoon niet voor ieder weggelegd. Ook niet voor mij, ondanks dat ik alle wijsheden en voorbeelden al honderden keren voorbij heb zien komen. Ken jezelf en kijk goed naar je verwachtingen en overtuigingen. Ze kunnen je namelijk meer in de weg zitten, dan ondersteunend zijn voor een succesvolle beleggings-reis.

Aandelen

Twan Twitter

Twan investeert volgens zijn eigen “BIG” strategie, die bestaat uit drie elementen: bescherming, inkomen en groei.