Historisch gezien gaan de koersen van linksonder in de grafiek naar rechtsboven, daarom is buy-en-hold geen slechte strategie. Elke beweging omhoog zal echter vroeg of laat met een correctie te maken krijgen, dus het is wel bepalend hoe lang je horizon is.
Hoe langer je horizon, hoe groter de kans is dat je over die tijd een positief rendement haalt. Statistisch gezien is de kans dat morgen een groene beursdag wordt net iets meer dan 50%. De kans dat over 1 jaar de koersen hoger staan dan nu is al groter en over een periode van 10 jaar is er ruim 90% kans dat je dan in het groen staat.
Daarom is het wel van belang om naar verschillende timeframes te kijken. Ik begin dan zelf bij het grotere plaatje (de maandgrafiek), om vervolgens via de weekgrafiek naar de daggrafiek te gaan.
Hoe beoordeel ik de charts?
Ik bekijk de grafieken mede op basis van cycles. Een cycle bestaat uit 2 delen. Deel 1 bestaat uit een opgaande beweging naar een top, vervolgens een correctie naar een "mid cycle low". Vanaf daar start het 2e gedeelte, weer met een opgaande beweging naar een top, vervolgens een daling naar de cyclusbodem.
Een cycle is bullish als de voorgaande toppen worden gebroken en er een hogere bodem wordt gezet. Het is dan erg aannemelijk dat het vervolg wéér een hogere top en een hogere bodem laat zien. Rinse, repeat, totdat het tegendeel wordt bewezen en de positieve trend dus verandert.
Een bearish cycle is het tegenovergestelde: de bodems worden gebroken, een pullback leidt tot een lagere high en daarna worden de lows aangescherpt. Ook dit gaat door totdat het patroon wordt doorbroken....
Onbalans in de chart
Ook zoek ik op de chart naar zones waar "onbalans" is ontstaan. Als er ongeveer evenveel kopers als verkopers in de markt zijn, dan verandert de koers amper; als er ineens veel meer kopers zijn, dan stijgt de koers hard, bij veel meer verkopers daalt de koers flink. Dat zijn de momenten dat er onbalans ontstaat en de koers heeft de neiging om die onbalans in prijs teniet te doen.
Bij een plotselinge stijging ontstaat er een "demandzone", bij een plotselinge daling een "supplyzone". Het is aannemelijk dat bij een pullback naar zo'n zone de beweging opdroogt en weer de andere kant op gaat. Het zijn zones waarbij je met een relatief klein risico een trade kunt aangaan.
Maandgrafiek
De maandgrafiek laat een bijzonder verloop zien. Door Corona en de enorm lage rentekoersen ging Netflix in een mooie trend van higher highs en higher lows naar een nieuw record: 700 in oktober 2021. Vervolgens begon er een enorme correctie, die brak een vorige bodem (en heeft dus een nieuwe supplyzone gecreëerd) en eindigde amper 6 maanden later nog ruim onder de lows van vóór Corona.
Vanaf mei 2022 startte de nieuwe maandcyclus en stapten er weer kopers in. De zwarte pijlen geven de cyclus aan: beweging om hoog naar de top van het 1e deel, een daling naar de mid cycle low, een beweging omhoog naar een hogere high, een daling naar een hogere cyclusbodem (op 344,47 in oktober '23). Daar startte de nieuwe cyclus met een forse beweging omhoog, nu verwacht ik dus nog een correctie op die stijging om de mid cycle low te markeren.
Supplyzone bereikt
De koers bevindt zich nu echter in de oranje supplyzone. Het is dus aannemelijk dat in deze zone de opgaande beweging een halt wordt toegeroepen.
Met andere woorden: zo lang onder 700 is er weerstand en is een pullback aannemelijk. Die zou theoretisch terug kunnen naar de paarse demandzone, tussen 450 en 345.
Omdat de voorgaande trend uiterst positief was, is het vooralsnog niet mijn verwachting dat we die getallen binnenkort op de koersborden hebben....
Weekgrafiek
Sinds mei vorig jaar is de koers verdubbeld, er worden telkens hogere bodems en hogere toppen gezet. Zolang dit proces gaande is, zit je met aandelen dus goed!
Er zijn echter wel wat signalen dat het moeizamer gaat. De cyclusindicator (zie omcirkeld) geeft aan dat het momentum afzwakt. Dat past ook prima bij de cyclus zelf, want met 25 bars is het "hoog tijd" dat er een bodem wordt gezet. Er is bovendien een wig te zien, doorgaans een teken dat er een prijscorrectie kan aankomen.
Bij doorbraak van de groene steunlijn, zou de koers kunnen zakken tot de paarse demandzone, waar ook nog eens de MA21 is. Zou wat mij betreft een logische magneet zijn als de earnings of outlook minder zijn dan verwacht.
Daggrafiek
Het is Netflix nog wel gelukt om in deze cyclus een nieuwe high te maken (639), maar het lijkt allemaal niet meer van harte te gaan. Voornamelijk een zijwaarts koersverloop, overlappende candles, weinig tot geen trend.
Het past wat mij betreft in het grotere plaatje dat de recente lows (op 609 en 601) neerwaarts worden gebroken om op de grotere timeframes ook naar bodems toe te werken.
Er zijn een paar gaps te vullen, rond 580 en onder 560 zouden dan de doelen kunnen zijn. Echter, weet de koers boven de 639 te komen, dan blijft het proces van hogere toppen in tact en kan de koers verder omhoog tot uiteindelijk 700.
Conclusie
Betekent dit dat ik weet met welke resultaten Netflix gaat komen of hoe de markt daarop gaat reageren? Nee, uiteraard niet! Maar ik probeer het meest waarschijnlijke scenario te schetsen en dat is wat mij betreft dat er een tijdelijke top is gezet en dat er een (gezonde) pullback aankomt.
Die pullback zou dan weer een mooi aan- of bijkoopmoment moeten bezorgen; de grote trend is immers up en zoals ik al in het begin schreef: over hele lange tijd gaan de koersen van linksonder naar rechtsboven....