Hoe bouwt Jasper zijn (nieuwe) portfolio op?

Jasper
Jasper

Inhoudsopgave

Voor de vaste volgers van 'De Lange Termijn' is mijn portfoliostrategie redelijk bekend: focus op innovatie, hoge volatiliteit en een langetermijnhorizon. En ondanks dat ik sterk overtuigd ben van de voordelen die een particuliere belegger heeft met dit type aandelen, is het de afgelopen jaren ook duidelijk geworden hoe reëel de kans is op definitief kapitaalverlies. Het is 'part of the game', maar het mag iets meer in balans.

In de podcast aflevering van 17 augustus - "Hoe Jasper zijn portfolio gaat balanceren & een inspirerende trader" - bespreek ik met Twan mijn aanpak om de komende jaren heen te ontwikkelen. Dit is deels gebaseerd op de barbell strategie; risicovolle assets balanceren met solide assets. Vaak wordt dit gedaan met tech- en groeiaandelen aan de ene kant, met indexfondsen en goud als counterbalans aan de andere kant.

In mijn geval kies ik voor drie categorieën aan aandelen waaruit mijn portfolio gaat bestaan:

  • Potential Future Leaders (30%)
  • Solid Hypergrowth (30%)
  • High Free Cash Flow & ROIC aandelen (40%)

Hieronder licht ik uitgebreid toe wat iedere categorie betekent en op basis van welke metrics ik de aandelen selecteer.

Sidenote: dit gaat puur over mijn aandelenportfolio. Hiernaast focus ik 20% van mijn nettovermogen in crypto en een aanzienlijke deel in startups. Oftewel, het blijft overwegend een sterk risicovol portfolio vergeleken met de massa.

Allereerst, wat is risico?

Howard Marks, co-chairman van Oaktree Capital, geeft aan dat risicovollere assets (=kans op definitief kapitaalverlies, niet volatiele koersen) niet per definitie meer rendement opleveren op de beurs. Dat is een interessant inzicht, aangezien mensen er vanzelfsprekend vanuit gaan dat 'voor wat, hoort wat'. En eerlijk: dat dacht ik ook. Echter blijkt er geen feitelijke onderbouwing die aantoont dat meer risico ook overwegend meer rendement oplevert voor beleggers.

In deze presentatie legt Howard Marks op een begrijpelijke manier uit hoe je risico als belegger dient te benaderen. Het gaf mij perspectief en was één van de redenen voor het aanpassen van mijn portfoliostrategie.

Veel beleggers hebben een verkeerd beeld bij risicovolle assets, aldus Howard Marks. "Volatiliteit is een mogelijk kenmerk van risicovolle aandelen, maar niet de reden. Een uitstekend aandeel kan zo duur zijn dat het risicovol wordt. En zo goedkoop zijn dat het veilig wordt."

Hoe wordt mijn portfolio opgebouwd?

Het portfolio wordt opgedeeld in drie categorieën. De focus blijft op tech- en groeibedrijven, al breng ik iets meer variatie aan in de groeifase waarin het bedrijf verkeerd. Van speculatieve pre-revenue bedrijven, tot bewezen cashcows in de bloei van hun leven.

De drie categorieën zijn als volgt, met vijf metrics per categorie die ik gebruik voor het screenen van aandelen:

Potential Future Leaders (30%)

Ware disruptors aan het begin de S-curve, met de potentie om een industrie te verstoren, met 100-bagger potentie:

  • Waardering is <$1B EV
  • Uitzicht op winstgevendheid óf hypergrowth omzet met expanding marges
  • Hypergrowth industrie: >15% CAGR tot 2030
  • Founder led of CEO met hoge ownership
  • Voldoende kapitaal om uiteindelijk break-even te draaien

Denk aan bedrijven zoals: Origin Materials, Planet Labs, Desktop Metal, AST SpaceMobile en Canoo*

Solid Hypergrowth (30%)

Groeibedrijven met bewezen businessmodel en omzet, snelgroeiend met potentie voor marktleiderschap:

  • Sterke omzetgroei >40% CAGR (3Y)
  • Sterke EPS groei >40% (3Y)
  • Brutomarges van >50%
  • Free Cash Flow-positief
  • Founder led of CEO met hoge ownership

Denk aan bedrijven zoals: Coinbase, Shopify, Adyen en Crowdstrike*

High FCF / ROIC aandelen (40%)

Solide cashcows met bovengemiddelde groeiverwachting, efficiënt in kapitaal herinvesteren, sterk winstgevend met groeiende marges:

  • Omzetgroei >15% CAGR (3Y)
  • EPS groei >15% CAGR (3Y)
  • Brutomarges >50%
  • ROIC >20%
  • FCF margin >20%

Denk aan bedrijven zoals: Alphabet, Nvidia, Adobe, Enphase en Microsoft*

* Dit zijn voorbeelden van bijpassende aandelen op basis van de metrics in de categorie, niet per se aandelen in Jasper's portfolio, noch aanbevelingen

Hoe nu verder?

Mijn portfolio zal niet binnen enkele maanden volledig omgegooid worden. Het is een proces van meerdere jaren. Ik ben sterk voorstander van het 'twin engines' gedachtegoed; aandelen kopen met sterke groei én aantrekkelijke waardering. Het kost tijd om die aandelen te vinden, voor de juiste waardering.

Met name aandelen in de Solid Growth en High FCF/ROIC-categorie zijn fors in waardering gestegen dit jaar. Velen zijn hierdoor fundamenteel en historisch behoorlijk prijzig. Door geduldig te zijn geef ik mezelf meer tijd voor goede fundamentele analyses, bepalen van een aantrekkelijke prijs en afwachten tot het koopmoment bereikt wordt.

Uiteraard kan je mijn portfolio en transacties volgen op de 'Over Jasper' pagina of live via de Portfolio Dividend Tracker.

AandelenPortfolio

Jasper Twitter

Jasper is een optimische belegger met de focus op innovatieve bedrijven en tech.