Het klinkt als een goudmijn, als je de juiste start-ups weet te vinden. Spoiler: dat is het zeker niet, maar leuk zeker wel én een mooie manier om je portfolio diverser te maken.
In tegenstelling tot de aandelenbeurs en cryptocurrency, is een investering in start-ups niet liquide. Dit is een langetermijninvestering, waarbij je afhankelijk bent van meerdere factoren. Als de start-up succesvol is en het wordt overgenomen, of er komt een verdere investeringsronde waarbij je de gelegenheid hebt om je aandelen te verkopen. Dat is het moment om je winst te pakken.
Wat is het rendement van startup investing?
In de meeste gevallen eindigt een investering in een startup minder positief. Een beproefde som onder startup investors is, dat van de 10 investering…
… 7 investeringen compleet waardeloos zijn
… 2 investering het geld terug betalen of een kleine (2-3x) winst behalen
… 1 investering die succesvol is en een 10x of meer behaald
Gecombineerd met het feit dat je niet vroegtijdig kan uitcashen, is het bij startup investing cruciaal om een uitgebreid portfolio te bezitten van minimaal 20 start-ups. Dat hoef je niet in de eerste maanden voor elkaar te krijgen (dan ben je waarschijnlijk niet kieskeurig genoeg), maar werk wel gericht naar dit aantal toe.
Helaas is bij kansberekening ook mogelijk dat je eerste 30 falende start-ups hebt, voordat je je eerste 10x klapper maakt. Mocht je ooit dat geluk hebben. Daarom dat de meeste VC’s focussen om één keer een enorme klapper te maken, die alle geflopte investeringen direct compenseert.
Er zijn twee mogelijkheden om in een start-up te investeren:
Crowd investing
De meest gangbare manier is het investeren met een andere groep particulieren via een tussenpartij: crowd investing. De afgelopen jaren zijn het aantal initiatieven fors gegroeid. Hierbij heb je wel onderscheid tussen crowdfunding waarbij je geld inlegt voor een jaarlijkse rente (bijvoorbeeld crowdaboutnow.nl) of waar je het product krijgt bij launch (zoals kickstarter.com).
Seedrs.com is een populair platform, met een goede reden. Het grote voordeel is de beschikbaarheid van een second market. Dit is een light variant van de aandelenbeurs. Je kan hier besluiten om je huidige aandelen te koop aan te bieden (vaak enkel aan diegenen die al aandelen hebben) of om achteraf aandelen over te nemen van een andere gebruiker. Dit zorgt ervoor dat je investeringen iets meer liquide zijn dan de gebruikelijke start-up investment.
Recent is de site WithVincent.com gelanceerd, die alle investeringsmogelijkheden van de grootste sites verzameld op een overzichtelijke manier.
Wat verwacht men van een angel investor?
Als angel investor heb je (vaak) direct contact met de ondernemer zelf.
Voordat je de ambitie hebt om morgen als aanstaande angel investor te gaan zoeken naar de nieuwe Uber, zijn er een paar dingen om te beseffen:
- Het gaat om significant kapitaal. Ga ervan uit dat je minimaal €50.000 tot €250.000 dient te investeren om enigszins inspraak te hebben.
- Van een goede angel investor wordt meer verwacht dan enkel het kapitaal verzorgen. De ondernemer wil met jou samenwerken omdat je bepaalde kennis hebt of kan voorzien van een netwerk aan potentiële partners voor de startup. Al heeft niet iedere startup behoefte aan een actieve investeerder.
Wat is een accredited investor?
En dan is er nog een ander ‘dingetje’. Om direct te kunnen investeren in Amerikaanse bedrijven als angel investor, dien je een accredited investor te zijn. Dit is ter bescherming van mensen die te veel risico’s nemen met hun vermogen.
Om als accredited investor gezien te worden, dien je te voldoen aan bepaalde voorwaarden. Dit verschilt per regio. Aangezien de meeste start-up deals met Amerikaanse plaatsvinden – door het start-up vriendelijke klimaat – houd ik hun guidelines aan:
- Minimaal inkopen van $200.000 per jaar voor de afgelopen twee jaar, met verwachting dat je dit het komende jaar ook gaat verdienen
- Een minimale netto vermogen van $1.000.000 (exclusief jouw huis)
Bij investeren in Nederlandse start-ups zijn deze regels gelukkig niet van toepassing, dus dat zou een goed startpunt zijn voor een eerste angel investment. Gelukkig wordt er gesproken om de wetgeving te versoepelen in de VS. Ook in Nederland wordt gekeken naar manieren om het voor startups makkelijker te maken om te concurreren, onder meer door aandelenpakketten fiscaal aantrekkelijker te maken.
Als je nog steeds enthousiast bent om van start te gaan, dan raad ik de site angelinvestmentnetwork.nl aan. Hier kan je wereldwijde investeringsmogelijkheden vinden. Ook kunnen de founders jou benaderen als je een profiel hebt aangemaakt.
Wanneer past startup investing bij jou?
Als jij al beschikt over een stevig aandelen- of cryptoportfolio en op zoek bent naar diversiteit, dan is het zeker interessant om startup investing te overwegen. Gezien het hoge risico en het feit dat je geld lang vast staat, wordt het als goed advies beschouwd om slechts een kleine allocatie aan deze vorm van investeren te besteden.
Een ander goed argument is dat je een passie hebt voor ondernemerschap. Misschien beschik jij over expert-kennis in een domein waar een start-up hulp bij nodig heeft. Of heb je een netwerk tot je beschikking die deuren kan openen. In feite help je hiermee ondernemers om hun dromen waar te maken. Waar jij tegelijkertijd mee profiteert als het bedrijf groeit en voor een goed bedrag verkocht wordt.
Meer lezen 👇🏻