Innovatie beleggen: EV, 3D Printing & Remote Work

Jasper
Jasper

Inhoudsopgave

Als belegger kijk je vooral naar de mogelijkheden die met een minimale risico een maximaal rendement opleveren. Toch vind ik het een aantrekkelijke gedachte om te investeren in bedrijven waarbij ik verwacht dat zij de markt gaan verstoren, op een positieve manier.

Aan de ene kant bieden dit soort bedrijven een enorm groeipotentieel – vaak wel tegen een hogere waardering – Aan de andere kant is het tof om een bedrijf te zien ontwikkelen van een sterk idee en concept, naar een dominante speler. Het vraagt een gevoel voor (macro) trends, inschatten van de potentie van het bedrijf en een sterke maag om bovenmatig risico te nemen.

In deze driedelige serie staan we stil bij de 9 belangrijkste disruptieve innovaties en trends van de komende jaren. Per artikel worden drie innovaties behandeld, met een aantal relevante aandelen per sector.

Lees ook de andere artikelen in deze serie:

Elektrische auto's (EV)

De wereld verschuift steeds meer naar duurzame energie. Tesla wordt terecht gezien als het boegbeeld van de elektrische auto industrie. Inmiddels wordt van iedere zelfrespecterende autofabrikant verwacht dat zij een sterk EV model op de markt brengen.

Eén van de belangrijkste ontwikkelingen in de laatste jaren, zijn de verbeteringen aan de batterij. Het is niet aantrekkelijk om een auto te rijden die iedere 150 kilometer aan de oplader moet. Een actieradius van ~350 km is eerder regel dan uitzondering. Twee van de meest populaire EV op dit moment, de Tesla Model 3 en de nieuwe Volkswagen ID3, voorzien beiden in deze verwachting. Het zou mij niet verbazen als we over 5 jaar over batterijen beschikken die een enorme afstand ondersteunen én snel opgeladen zijn. Plus dat de infrastructuur bestaat om dit massaal te ondersteunen in de Westerse landen, want dat is nog een uitdaging an sich.

Als je wilt beleggen in deze trend, dan lijkt Tesla (TSLA) de voornaamste keuze. Echter staat dit aandeel bekend voor de relatief hoge waardering. Interessante alternatieven zijn o.a. Volkswagen (VWAGY), NIO (NIO), Rivian (RIVN), Canoo (GOEV) en XPEV (XPEV). Sidenote: persoonlijk beleg ik niet in Chinese bedrijven, waardoor NIO en XPEV afvallen van mijn wensenlijst.

3D Printing

Dit is een innovatie die enkele jaren geleden door optimisten werd gezien als aanleiding voor een nieuwe industriële revolutie. Dat was iets te voorbarig. Bedrijven zoals 3D Systems (DDD) zagen in 2013 hun koers ontploffen. Toen echter bleek dat 3D printing niet schaalbaar was én niet efficiënt gebruikt kon worden in het productieproces, werd de aandacht steeds minder. Uiteindelijk werd het beschouwd als een gimmick. Leuk voor het printen van kleine plastic frutseltjes en daarmee afgeserveerd als disruptieve innovatie.

Inmiddels zijn we jaren verder en heeft dit domein zich – redelijk vanuit de schaduws – behoorlijk ontwikkeld. We lijken nu in een fase te komen waarbij 3D printing wél schaalbaar wordt en daadwerkelijk een toegevoegde waarde kan zijn in fabrieken. Plastic is ingeruild voor metalen.

Eén van de bedrijven waar ik enthousiast over ben – en een positie in heb – is Desktop Metal (DM). Zij hebben een print systeem ontwikkelt waarmee je op locatie alle metalen onderdelen kunt printen die je nodig hebt. Eén van hun paradepaardjes is het ‘Production System', waarmee massaal onderdelen te printen zijn. Dan gaat het niet om een paar schroefjes per minuut, maar duizenden onderdelen per uur. Hiernaast hebben zij ook Forust (hout), Health (dental) en Freefoam (polymer).

Wat gaat dit veranderen? Bijvoorbeeld dat auto bouwers niet meer onderdelen van buitenaf hoeven aan te kopen en op voorraad dienen te houden, maar dagelijks hun eigen onderdelen – exact zoals zij het willen, ongeacht complexiteit – laten printen in hun eigen fabriek. Dit gaat het product proces blijvend veranderen.

Andere aandelen in deze industrie: HP (HPQ), MarkForged (MKFG) Stratasys (SSYS), Materialise (MTLS) en Proto Labs (PRLB).

Remote Work

Sinds de pandemie is het gedrag op de werkvloer flink veranderd. Hybride werken is het nieuwe normaal geworden. Ondanks dat sommige bedrijven weer terug willen naar volledige dagen op kantoor, zijn trendwatchers het met elkaar eens: het standaard van 40 uur per week op kantoor is verleden tijd.

De nieuwe werkelijkheid is een combinatie van werken op kantoor en vanuit huis. Om dit mogelijk te maken, wordt digitalisering van de werkvloer nog belangrijker dan ooit. Halsoverkop zijn bedrijven bezig om zich klaar te maken voor deze nieuwe werkwijze. Dit houdt in dat er nieuwe manieren gevonden moeten worden om met collega's te communiceren, om projecten efficiënt samen op te pakken en om gestructureerd informatie met elkaar te delen.

Dit biedt enorme kansen voor bedrijven die een faciliterende rol bieden in de digitalisering. Een bekende speler is Microsoft (MSFT), die met Teams marktleider is in communicatie software. Ook Google (GOOG) blijft een onmisbare speler, dankzij hun uitstekende Google Workspace.

Tegelijkertijd heb je ook software nodig die je werk overzichtelijker maakt. Denk hierbij aan een Asana (ASAN), die eraan bijdraagt dat je samen met collega's op één project kan werken. Of een Docusign (DOCU), waarmee je beveiligd documenten kan delen zoals contracten en vertrouwelijke informatie. Deze bedrijven zullen de komende jaren enorm blijven profiteren van deze trend.

Andere aandelen in deze industrie: Dropbox (DBX), Atlassian (TEAM), Okta (OKTA) en Salesforce (CRM).

Aandelen

Jasper Twitter

Jasper is een optimische belegger met de focus op innovatieve bedrijven en tech.