Het is een droomscenario: leven van een passief inkomen krijgen zonder te hoeven zweten. Dat is de belofte van investeren in hoog dividend uitkerende aandelen. Maar hoe werkt dit precies, en hoe kan je het beste aanpakken? In dit artikel nemen we een duik in de wereld van hoog dividend beleggen, en geven we je enkele nuttige tips.

Hoog dividend aandelen zijn bedrijven die een deel van hun winst uitkeren aan aandeelhouders in de vorm van periodieke uitkering, oftewel een dividend. Deze aandelen zijn zeer gewild bij beleggers die streven naar regelmatige inkomsten uit hun beleggingen, vooral bij degenen die plannen hebben voor vroegtijdig pensioen of financiële onafhankelijkheid.

Met name mentaal is dividend beleggen een fijne strategie. Je hebt het gevoel periodiek geld te verdienen aan jouw beleggingen. Ook zijn de meeste bedrijven die dividend uitkeren in een solide, constante fase van hun bestaan. Dit zorgt voor relatief lage volatiliteit in de koers. Beide aspecten maakt het makkelijker voor beleggers om hun strategie vol te houden.

Waar wil je op letten?

Investeren in hoog dividend aandelen kan erg aantrekkelijk zijn, maar het is ook belangrijk om je huiswerk te doen. Zoek naar bedrijven met een sterke bedrijfsgeschiedenis, solide inkomsten en een betrouwbare track record van het betalen van dividenden. Het is ook cruciaal om te letten op het dividendrendement, dat is het percentage van de aandelenkoers dat als dividend wordt uitgekeerd.

Nu je weet waar je op moet letten, hier zijn een paar tips voor succesvol beleggen in hoog dividend aandelen:

 1. Diversificeer je portfolio: Zet niet al je geld in één soort aandelen. Het is belangrijk om te diversifiëren, dus naast individuele aandelen kan je ervoor kiezen om je portfolio te verbreden met ETF's die dividend uitkeren, zoals de iShares Euro Dividend ETF.
 2. Herinvesteer je dividend: Door je dividenden te herinvesteren, kan je het effect van samengestelde rente maximaliseren en je winsten op de lange termijn vergroten.
 3. Doe je onderzoek: Zorg ervoor dat je altijd grondig onderzoek doet voordat je investeert in een aandeel. Kijk naar de financiële gezondheid van het bedrijf, zijn groeivooruitzichten en de stabiliteit van zijn dividenden.

Dividend Aristocrats

De meest solide groep aandelen voor dividendbeleggers zijn de zogeheten “Dividend Aristocrats”. De bedrijven op deze lijst hebben minimaal 25 jaar op rij hun dividend verhoogd. Hiermee profiteer je maximaal van het effect van samengestelde rente. Ook is dit een signaal dat het management van deze bedrijven het belangrijk vindt om hun aandeelhouders tevreden te zijn.

Een selectie van de Dividend Aristocrats zijn:

 • 3M (MMM)
 • Caterpillar (CAT)
 • Colgate-Palmolive (CL)
 • IBM (IBM)
 • McDonald's (MCD)
 • Pepsico (PEP)
 • Stanley Black & Decker (SWK)
 • Target (TGT)
 • Coca Cola (KO)
 • Walmart (WMT)

Uiteraard is het belangrijk om niet blind deze aandelen te kopen, maar het kan een prima eerste selectie zijn om nader onderzoek naar te doen.

Conclusie

Investeren in hoog dividend aandelen kan een effectieve manier zijn om een stroom van passief inkomen te genereren, maar het vereist wel een strategische aanpak en zorgvuldig onderzoek. Houd er ook rekening mee dat, net als bij elke investering, er risico's aan verbonden zijn. Maar met de juiste strategie, kunnen hoog dividend aandelen een waardevolle toevoeging zijn aan je beleggingsportfolio.

Denk eraan: beleggen gaat over het lange spel. Heb geduld, wees volhardend, en de beloningen zullen volgen.

Benieuwd hoe wij denken over dividendbeleggen tegenover groeibeleggen? Hierover hebben wij een exclusieve podcast aflevering gemaakt, speciaal voor onze Vrienden van de Show.

Ben je nog geen vriend, steun onze show dan met €2,50 per maand en ontvang wekelijks een exclusieve aflevering waarin we samen de tijd nemen om dieper in te gaan op een interessant onderwerp. Tevens steun je met jouw bijdrage onze podcast en website, zodat we deze gratis toegankelijk kunnen houden.


Wij houden ons Lange Termijn Portfolio aan bij Trading 212. Je kunt hier commissievrij beleggen met kleine bedragen, dus ook heel geschikt voor beginnende beleggers. Ze bieden tevens de mogelijkheid tot het maken van eigen “mandjes”, waardoor je jouw beleggingen kunt indelen in thema's en/of hiermee jouw eigen ETF samenstellen. Het aanbod van beleggings-producten is enorm en het platform en de app werken snel en eenvoudig. Wij zijn beiden enthousiaste gebruikers. Ook interesse?

Disclaimer: Deze show, onze meningen en alle informatie op deze website zijn puur voor entertainment doeleinden. Wij zijn geen financieel adviseurs en geven geen financieel advies. Beleggen brengt risico's met zich mee. De waarde van een belegging is afhankelijk van ontwikkelingen op de financiële markten en kan zowel dalen als stijgen. Doe goed je eigen onderzoek voordat je ergens instapt en beleg alleen met geld dat je voor een lange tijd kunt missen.

Jasper heeft een sterke overtuiging in de kracht van innovatie. Zijn portfolio bestaat uit (hyper)growth aandelen, startups en crypto. Heeft als 'Mister Don' meer dan 100 podcasts gemaakt over innovatie beleggen. Fan van de "Thinking in Bets" en "Twin Engines" principes.

Reageer