Mijn eigen Bitcoin node installeren

Twan
Twan

Inhoudsopgave

In 2017 raakte ik geïnteresseerd in blockchain en dan met name in bitcoin. Er is iets dat dit fenomeen zo mysterieus, maar ook heel controversieel maakt. Er zijn veel voor- en tegenstanders die het met elkaar uitvechten op Social Media. Goed of slecht, ik sta er neutraal in. Wat ik voornamelijk zo interessant vind aan dit geheel, is dat het de financiële wereld kennelijk op z'n kop zet. Tuurlijk, de prijs trekt veel mensen naar binnen en zorgt voor headlines. Maar er is meer aan de hand.

Want, waar iedere bank in 2017 nog riep dat bitcoin voornamelijk gebruikt werd door criminelen, hebben ze inmiddels allemaal een crypto-desk geopend en handelen voor hun klanten. Ook zijn vele commerciele banken en Centrale Banken hard aan het werk om hun eigen blockchains op te zetten en digitale valuta te introduceren in de vorm van CBDC's: Central Bank Digital Currencies.

Hoe deze technologie z'n invloed ook uitoefent en nog zal gaan uitoefenen op onze financiële transacties, en daarmee ons dagelijkse leven; ik ben enthousiast over de toekomst. De kans dat dit eerder een revolutie dan een flop wordt, is met het vorderen van de jaren steeds aannemelijker.

Ok, mooi verhaal – leuke intro. Ik ga het hebben over het opzetten van mijn eigen Bitcoin node.

Wat is een Bitcoin node?

Er zullen vast mensen zijn die dit allemaal veel beter kunnen omschrijven dan ik. Maar hierbij mijn poging tot uitleg.

Het Bitcoin netwerk is decentraal. Wat betekent dat verspreid over de gehele wereld er duizenden computers zijn die een stukje software draaien die het Bitcoin netwerk onderhouden. Een node is een knooppunt in het netwerk. Een onderdeel van het netwerk dus. Elke zogeheten full node heeft een volledige kopie opgeslagen van alle Bitcoin transacties ooit gedaan. Zonder de nodes zou Bitcoin niet bestaan. En hoe meer nodes in het netwerk, hoe decentralerhet netwerk is.

Centraal versus Decentraal

Je moet het zo zien: veel bedrijven en banken gebruiken centrale databases. Zij beheren die database en onderhouden deze. Gaat er iets mis, dan is het aan hen om het te herstellen. Ook kunnen zij veranderingen aanbrengen of (mogelijk) frauderen, want zij beheren de database.

Bij Bitcoin is dat anders: niemand is eigenaar van het Bitcoin netwerk. Of liever: iedereen die deelneemt is mede-eigenaar van het netwerk. Valt het internet in heel Europa uit? Geen probleem. De nodes in de rest van de wereld draaien vrolijk verder. Wil er iemand sjoemelen met een paar transacties? Dan zullen de nodes dit verwerpen. De nodes zijn immers de controleurs in het netwerk die de transacties verifiëren en altijd een up-to-date kopie van alle voorgaande transacties opslaan. Doordat het zo decentraal is en er geen eigenaar is, kan dit netwerk vrijwel niet offline gehaald worden. Ook kan er niemand onder druk gezet worden, want er is geen eigenaar om te bedreigen of chanteren.

Verschil nodes en miners

Met een Bitcoin node “mine” je dus geen bitcoins, zoals sommige mensen misschien denken. Dit is voorbehouden aan de miners. Deze zorgen voor de rekenkracht die nodig is om de blocks met transacties te vinden en aan de blockchain toe te voegen. De nodes nemen hierna de controlerende rol op zich.

Waarom zou je jouw eigen bitcoin node willen hebben?

Om verschillende redenen denk ik. Maar ik zal je mijn eigen reden geven: ik investeer in bitcoin en ben daarnaast heel enthousiast over de toekomstperspectieven van deze nieuwe technologie. Dus om hieraan een steentje bij te dragen, wil ik (naast zelf bitcoin kopen) ook het netwerk ondersteunen. En dat doe ik door mijn eigen Bitcoin full node thuis te hebben draaien.

Een Bitcoin node installeren: dit heb je nodig

In tegenstelling tot de hardware die nodig is om bitcoins te minen, heb je voor het opzetten van een Bitcoin full nodeheel weinig nodig. Je kunt er allerlei configuraties op loslaten, maar dit is wat ik zelf heb gekocht.

Ok, je hebt dus een computertje nodig die de software kan draaien en tegelijkertijd de gehele blockchain kan opslaan op een (externe) harde schijf. Er zijn veel all-in-one pakketten te koop online, maar ik heb het advies van enkele mensen opgevolgd en alle onderdelen los besteld. Bij elkaar was ik zo'n €200 kwijt voor alle benodigde hardware. Het kan goedkoper, maar ik heb alles dus nieuw besteld.

En hou daarbij rekening met het feit dat ik nog net de schil van een banaan kan pellen, dus als ik het in elkaar kan zetten…dan jij ook!

De hardware

  • Raspberry Pi 4 Model B
    Dit is de computer zelf. Ik heb gekozen voor een 8GB model, maar een 4GB model schijnt al te volstaan. Is iets goedkoper.
  • Raspberry Pi 4 USB-C Voeding
    Zorg ervoor dat je een originele Raspberry stekker koopt, want in sommige kits zit er eentje die nog weleens problemen geeft.
  • Aluminium Heatsink Case voor Raspberry Pi 4
    Er zijn heel wat cases op de markt voor een Rasberry Pi, maar ik heb gekozen voor een heatsink case. Hierdoor absorbeert de case de warmte van de processor, die nog weleens heet kan worden. En hierdoor heb je geen case met fan nodig, wat weer in geluid scheelt (heb ik me laten vertellen).
  • Samsung 1TB SSD
    Dit is de externe harde schijf, waar de blockchain data opgeslagen wordt. Die is op het moment zo'n 400GB, maar groeit elke dag. Je kunt kiezen voor een externe HDD of SSD. Een HDD is goedkoper, maar ik heb gekozen voor een SSD. Deze schrijft wat sneller en is minder gevoelig voor fysieke errors.
  • Sandisk Micro SD kaart 32GB
    Op dit geheugenkaartje komt de software te staan, waar jouw node op draait. Je kunt al prima af met een 16GB kaartje, maar ik heb gekozen voor 32GB zodat ik het in de toekomst mogelijk nog kan gebruiken voor meer programma's etc.
  • Netwerk Ethernet kabel
    Let bij het kiezen van jouw netwerk kabel even op de lengte. Wil je namelijk jouw node verder weg zetten van jouw router, dan doe je er goed aan een langere (en betere) kabel te nemen die niet snel breekt of scheurt.

Hiermee heb je alles in huis om qua hardware een Bitcoin node te draaien. Op dit moment hoef je alleen de Raspberry Pi computer in de case te monteren met vier kleine schroefjes (link naar de gebruiksaanwijzing vind je op de doos van de case). De rest volgt pas na het downloaden van de software.

De software

Het enige wat je nu nog nodig hebt is de software, waarmee je jouw Bitcoin node onderdeel kunt maken van het Bitcoin netwerk. Er zijn verschillende aanbieders van deze software op de markt. Maar ik ben gegaan voor de versie van Umbrel. Deze is gebruiksvriendelijk en hun stapsgewijze installatiegids op de website was echt een makkie.

👉🏻 Ga naar de installatie op de website van Umbrel

Na deze eenvoudige stappen heb je jouw Bitcoin node draaien en duurt het (afhankelijk van je verbinding) een dag of 3 tot 5 voordat de hele blockchain bijgewerkt is op jouw node. Vanaf dan is hij helemaal online en loop je bij.

Bitcoin & Lightning wallets op jouw eigen node

Nu wordt er vaak gezegd dat je met jouw eigen node ook jouw eigen bank bent. Maar, let er wel op dat de wallets op jouw full node zogeheten hot wallets zijn. Ze zijn aangemaakt terwijl je online was en blijven ook voortdurend in verbinding staan met internet, om de blockchain te synchroniseren. Met andere woorden: sla hier geen enorme bedragen op. Ik hou het gewoon bij een paar tientjes om wat lightning features te kunnen testen etc.

Gebruik voor jouw “fortuin” aan bitcoin gewoon een hardware wallet. Vele malen veiliger.

Apps installeren met Umbrel

In de software, op het dashboard van jouw node, zit een App Store. Hier kun je diverse apps installeren op jouw node en hiermee de mogelijkheden van de node uitbreiden. Zo kun je jouw eigen betaalserver aanmaken, de mempool checken en nog van die dingen.

En verder….

Hou er even rekening mee dat het tot wel een week kan duren voordat hij de gehele Bitcoin blockchain heeft gesynchroniseerd. Ik was op donderdagmiddag begonnen en op maandagmiddag was hij helemaal 100% done. Verder pruttelt hij nu gewoon lekker door en ga ik de komende tijd eens wat meer video's bekijken, over wat je er allemaal mee kunt.

Hoop dat je er wat aan hebt gehad bij het installeren van jouw eigen Bitcoin node. Het is dus heel simpel, maar je moet er natuurlijk wel even wat voor (willen) doen.

Twan Twitter

Investeert volgens zijn eigen “BIG” strategie, die bestaat uit drie elementen: bescherming, inkomen en groei. Belegt sinds 2006, schrijft en praat erover sinds 2019.