Twan

Hai, ik ben Twan. Actief belegger sinds 2006 en ik schrijf als financieel blogger al jaren over personal finance, investeren en de economie. Er staan inmiddels meer dan 200 artikelen online die samen al meer dan 500.000 keer gelezen zijn. Maar zo is het niet begonnen…

Ik heb meer dan vijftien jaar lang een goedbetaalde, maar stressvolle baan voor een internationaal bedrijf gehad. Ik had het enorm naar mijn zin en toch bekroop mij het gevoel, dat ik iets anders moest gaan doen. Ik vond het de stress niet meer waard en ik zag veel mensen links en rechts leven van salarisdag naar salarisdag. In de hoop dat er aan het eind van de maand nog iets over was om mee te sparen of beleggen.

Ik wilde iets anders en heb me een tijd geleden volledig toegelegd op personal finance en investeren. Al ruim 10 jaar heb ik duizenden uren onderzoek gedaan om mijn eigen financiële situatie op de rit te krijgen. En met succes. Mijn vermogen groeide en ik raakte in contact met mensen die ook wilden wat ik wil: financieel onafhankelijk worden en uiteindelijk grotendeels kunnen leven van passief inkomen. Niet dat ik straks niet wil werken, maar ik wil niet langer volledig afhankelijk zijn van werk om te kunnen leven.

Ze zeggen wel eens: “succes is minder leuk in je eentje”. En zodoende begon ik in 2019 mijn missie: anderen helpen met wat ik had geleerd. Ik leer overigens nog elke dag bij, want er is zoveel verandering gaande in de wereld.

Ik hoop dat mijn kennis en ervaringen ook voor jou een bron van inspiratie kunnen zijn.

“A curious mind is the secret to a bigger life”

Mijn beleggingen

Ik heb een gespreid (kern)portfolio dat na jaren opgebouwd is uit een mix van aan de ene kant zeer risicovolle en aan de andere kant minder risicovolle assets. Hiermee zorg ik voor een balans waardoor ik beter kan slapen. Ik beleg onder andere in ETF's, groeiaandelen, edelmetalen, crypto en startups.

Verdeling

Op dit moment hanteer ik een verdeling van 80/10/10 bij het samenstellen van mijn totale portfolio: 80% van mijn belegde vermogen zit in mijn kernportfolio, 10% gebruik ik om mee te traden en 10% is bedoeld voor jaarlijkseexperimenten en testjes. 

Ik houd mijn experimenten bewust gescheiden van mijn kernportfolio. Door deze opzet en verdeling blijft verreweg het meeste gericht op de lange termijn en heb ik tegelijkertijd altijd geld beschikbaar om tussentijds nieuwe dingen uit te proberen.

Rendement

Sinds ik ben begonnen met beleggen in 2006, heb ik gemiddeld een jaarlijks rendement van 15% weten te behalen. Afgelopen jaar (2022) was niet een heel best jaar voor mijn beleggingen, maar ook dit soort periodes horen erbij. Ik heb extreem goede, maar ook heel erg slechte jaren (o.a. 2008 en 2018) gehad in het verleden. Ik blijf positief voor de toekomst ;-)

BIG Strategie

Mijn beleggingen doe ik op basis van mijn “BIG” strategie en bestaat uit de volgende drie lagen

Bescherming dient als anker voor mijn portfolio, inkomen voor later is waar ik uiteindelijk van wil leven als ik oud en grijs ben en groeibeleggingen gebruik ik om de andere twee categorieën mee aan te vullen. 

Een simpele, maar heel effectieve strategie die ik al jaren volhoud door maandelijks te beleggen via de dollar-cost-averaging methode (80%) en deels door handmatige beleggingen (20%) te doen. 

Trading Experiment

Verreweg de meeste beleggers zullen er goed aan doen om maandelijks passief te beleggen, wat de koersen ook doen. Actief beleggen vergt veel tijd, kennis en moeite om het resultaat van passief beleggen op de langere termijn te kunnen verslaan. De meerderheid van (actieve) beleggers slaagt daar namelijk gewoonweg niet in.

Om mezelf en deze theorie te testen, doe ik sinds augustus 2022 een soort van competitie met … nou ja, mezelf. Ik heb twee identieke cash bedragen beschikbaar gesteld, waarmee ik mijn groeibeleggingen wil aanvullen en de komende tijd dus mijn posities in in deze categorie wil uitbreiden. Ik ga voor dit experiment twee verschillende strategieën volgen tot eind 2023.


Wij houden ons Lange Termijn Portfolio aan bij Trading 212. Je kunt hier commissievrij beleggen met kleine bedragen, dus ook heel geschikt voor beginnende beleggers. Ze bieden tevens de mogelijkheid tot het maken van eigen “mandjes”, waardoor je jouw beleggingen kunt indelen in thema's en/of hiermee jouw eigen ETF samenstellen. Het aanbod van beleggings-producten is enorm en het platform en de app werken snel en eenvoudig. Wij zijn beiden enthousiaste gebruikers. Ook interesse?

Disclaimer: Deze show, onze meningen en alle informatie op deze website zijn puur voor entertainment doeleinden. Wij zijn geen financieel adviseurs en geven geen financieel advies. Beleggen brengt risico's met zich mee. De waarde van een belegging is afhankelijk van ontwikkelingen op de financiële markten en kan zowel dalen als stijgen. Doe goed je eigen onderzoek voordat je ergens instapt en beleg alleen met geld dat je voor een lange tijd kunt missen.