Over dat soort rijk worden wil ik het hebben in dit artikel. Echter, voor veel van ons lijkt dit een onmogelijke taak. En modderen we dus wat door en voelen niet alsof we echt rijker worden of onze financiële dromen verwezenlijken.
De afgelopen jaren heb ik me vaak afgevraagd wat geld betekent voor mij. En ik ben erachter dat de betekenis niet alleen door de jaren heen verandert, maar ook dat ik me steeds bewuster ben van mijn drijfveren om geld te verdienen.
Key summary
Dit zijn drie belangrijke conclusies uit het artikel:
Het is niet nodig om ingewikkelde financiële trucs uit te halen. Door elke maand een vast percentage van je inkomen te beleggen, bouw je op lange termijn vermogen op dankzij het rente-op-rente effect.
Hoe eerder je begint met beleggen, hoe groter het effect van het compounding. Dit betekent dat jong beginnen je uiteindelijk veel minder kost dan later beginnen met hetzelfde doel.
Er is een verschil tussen wat je echt nodig hebt en wat je denkt nodig te hebben. Als je bewuster omgaat met je "wants" en "needs," houd je meer geld over om te investeren in je financiële toekomst.
Wat geld betekent voor mij
Geld hebben en verdienen betekent voor iedereen wat anders en hangt sterk af van jouw persoonlijke situatie. Ook voor mij.
Vroeger betekende het vooral dat ik doormiddel van geld, voor het eerst op eigen benen kon staan. Ik kon hierdoor op mezelf gaan wonen. Daarna was ik vooral bezig om er meer “spullen” van te kunnen betalen.
En nu, doordat ik me bewuster ben van mijn uiteindelijke doel en de mogelijkheden, heeft geld voornamelijk een rol bij het kunnen werken naar meer vrijheid. Geld kan in de toekomst zodoende voor mij meer tijd kopen, doordat een passief inkomen ervoor moet zorgen dat ik minder actief hoef te werken.
Behoeften en de theorie van Maslow
De wens om rijk te worden heb ik onderzocht met behulp van de theorie van Maslow. Abraham Maslow was een Amerikaans psycholoog in de twintigste eeuw en de grondlegger van de “theorie van de toenemende behoefte” ofwel de “hiërarchie van menselijke behoeften”.
Maslow stelde dat, om je als mens positief te kunnen ontwikkelen, er aan een aantal fundamentele menselijke behoeften voldaan moet worden. Deze menselijke behoeften werkte hij uit tot een model met vijf hiërarchische niveaus, weergegeven als piramide.
De vijf niveau’s kun je als volgt zien: