Rijk worden: de verrassend simpele waarheid

Twan
Twan

Inhoudsopgave

Wie droomt er niet van rijk worden? Nou, ok, misschien niet iedereen. En rijkdom zal voor velen een andere betekenis hebben. Maar de meesten van ons zullen in de toekomst meer geld willen hebben dan nu. Over dat soort rijk worden wil ik het hebben in dit artikel.

Echter, voor veel van ons lijkt dit een onmogelijke taak. En modderen we dus wat door en voelen niet alsof we echt rijker worden of onze financiële dromen verwezenlijken.

Wat geld betekent voor mij

De afgelopen jaren heb ik me vaak afgevraagd wat geld betekent voor mij. En ik ben erachter dat de betekenis niet alleen door de jaren heen verandert, maar ook dat ik me steeds bewuster ben van mijn drijfveren om geld te verdienen.

Geld hebben en verdienen betekent voor iedereen wat anders en hangt sterk af van jouw persoonlijke situatie. Ook voor mij. 

Vroeger betekende het vooral dat ik doormiddel van geld, voor het eerst op eigen benen kon staan. Ik kon hierdoor op mezelf gaan wonen. Daarna was ik vooral bezig om er meer “spullen” van te kunnen betalen.

En nu, doordat ik me bewuster ben van mijn uiteindelijke doel en de mogelijkheden, heeft geld voornamelijk een rol bij het kunnen werken naar meer vrijheid. Geld kan in de toekomst zodoende voor mij meer tijd kopen, doordat een passief inkomen ervoor moet zorgen dat ik minder actief hoef te werken.

Omdat ik niet voor anderen kan spreken en jouw persoonlijke wensen niet ken, ben ik op zoek gegaan waarom ik een wens heb om rijk te worden. En daarmee in de toekomst meer geld te hebben dan nu. Misschien dat jij ook jouw eigen verhaal hierin kunt herkennen.

Behoeften en de theorie van Maslow

De wens om rijk te worden heb ik onderzocht met behulp van de theorie van Maslow. Abraham Maslow was een Amerikaans psycholoog in de twintigste eeuw en de grondlegger van de “theorie van de toenemende behoefte” ofwel de “hiërarchie van menselijke behoeften”. 

Maslow stelde dat, om je als mens positief te kunnen ontwikkelen, er aan een aantal fundamentele menselijke behoeften voldaan moet worden. Deze menselijke behoeften werkte hij uit tot een model met vijf hiërarchische niveaus, weergegeven als piramide.

De vijf niveau’s kun je als volgt zien:

1. Fysiologische behoeften

Op het eerste niveau vind je de behoeften waar we als mens allen aan bloot gesteld worden. Denk hierbij aan:

  • Eten & drinken
  • Ademen
  • Kleding
  • Onderdak
  • Beweging en seks

2. Bestaanszekerheid en veiligheid

Een niveau erboven vinden we de behoefte aan fysieke en psychologische zekerheid en veiligheid. Je kunt hierbij denken aan:

  • Financiële zekerheid
  • Gezondheid en welzijn
  • Vrij van geweld en ongelukken

Samen met het eerste niveau, vormen deze twee niveau’s de basisbehoeften van een mens.

3. Sociale behoeften

De sociale behoeften in de hiërarchie van Maslow omvatten zaken als liefde, acceptatie en erbij horen. Op dit niveau wordt ons gedrag voornamelijk bepaald door het hebben van en omgaan met emotionele relaties.

  • De behoefte om erbij te horen
  • Familie en vriendschappen
  • Romantische relaties
  • Sociale groepen, zoals sportclubs en collega’s

Het is belangrijk voor ons om ons geliefd te voelen en ergens bij te horen, zodat we niet eenzaam worden. Eenzaamheid is iets anders dan “alleen zijn” en heeft doorgaans een negatief effect op onze kans om ten volle te kunnen genieten van het leven.

4. Waardering & Erkenning

Het vierde niveau van Maslow heeft betrekking op onze behoefte aan waardering, respect, erkenning en omvat o.a.: 

  • Eigenwaarde 
  • Zelfliefde en zelfrespect
  • Status en reputatie
  • Het gevoel hebben iets te betekenen in de wereld

Mensen die bijvoorbeeld zelfliefde en eigenwaarde hebben, zullen zich veelal zelfverzekerd voelen en minder externe validatie nodig te hebben. Mensen die dit missen, kunnen gevoelens van minderwaardigheid ontwikkelen.

Niveau’s 3 en 4 samen, vormen binnen Maslow’s hiërarchie de psychologische behoeften van een mens.

5. Zelfactualisatie

Bovenin de hiërarchie van Maslow vind je de behoefte aan zelfactualisatie, wat verwijst naar de menselijke behoefte om zijn of haar volledige / uiteindelijke potentieel te realiseren. Oftewel: doen wat je voelt dat jouw roeping is.

Mensen die zichzelf actualiseren zijn zelfbewust, houden zich bezig met persoonlijke groei, zijn minder betrokken bij de mening van anderen en zijn gefocust op het bereiken en maximaliseren van hun potentieel.

Wat deze behoeften te maken hebben met rijk worden

Om als mens in de bovenstaande behoeften te kunnen voorzien, heb je in veel gevallen gewoonweg geld nodig in de huidige samenleving.

Om de rol van geld te bepalen, ben ik gaan kijken wat mijn behoeften zijn, op basis van bovenstaande niveau’s. En vervolgens probeer ik hier mijn wens, om rijk te worden, aan te koppelen.

Basisbehoeften (1+2)

Om in de huidige tijd echt in basisbehoeften te kunnen voorzien, heb ik geld nodig voor o.a.:

  • Onderdak: huur, gas, water, licht
  • Eten en drinken: boodschappen
  • Gezondheid: Zorgverzekering
  • Connectie: communicatiemiddelen zoals een telefoon
  • Financiële zekerheid: een (vaste) baan, spaargeld, een bankrekening

Psychologische behoeften (3+4)

En daarna is wat mij betreft alles onder te verdelen in zaken waar ik geld aan uitgeef om OF mijn basisbehoeften te upgraden of om nieuwe ervaringen of spullen aan te schaffen:

  • Relaties, vrienden, familie: cadeaus, etentjes, weekendjes weg, festivals etc.
  • Status, eigenwaarde, reputatie: groter huis, betere kleding, mooie(re) auto, nieuwste gadgets etc.
  • Erbij horen: doen wat anderen doen, kopen wat anderen kopen (of mooier en beter). Dit wordt ook wel “Keeping up with the Joneses” genoemd. Ik probeer me hier bewust van te zijn, maar ontkom er ook soms gewoon niet aan.

Zelfactualisatie (5)

Om uiteindelijk mijn maximale potentie te kunnen bereiken, geef ik onder andere geld uit aan boeken, cursussen, trainingen en opleidingen. Maar ook heb ik de wens om altijd actief te blijven investeren en sparen.

Zodoende blijf ik op de hoogte van nieuwe en veranderende mogelijkheden. En hoe verder je komt, hoe vaker het voorkomt dat je moet betalen voor kennis – wat geheel prima is, wat mij betreft. Iemand voegt waarde toe aan mijn kennis, dus in ruil daarvoor ben ik bereid om te betalen.

Nodig hebben versus willen hebben

Voor mij is duidelijk dat er een verschil is in een behoefte welke voorziet in iets dat ik nodig heb versus wat ik wil hebben. Ik heb bijvoorbeeld eten nodig om te overleven, maar uit eten weer niet.

Kleding heb ik nodig, maar dure merkkleding weer niet. Om fysiek (basisbehoefte) te overleven kan ik dus prima af met een goedkope, merkloze trui. Maar vanuit een psychologische behoefte, kan ik soms de wens hebben om betere of mooiere kleding te willen kopen.

Om bereikbaar te zijn kan ik volstaan met een goedkope telefoon en abonnement. Maar omwille van psychologische behoeften, kan ik het gevoel krijgen dat ik de nieuwste iPhone “moet” hebben.

Dit geldt voor heel veel dingen. Ik denk dat het verschil in deze “wants” en “needs” hetgeen is wat voor velen een gevoel van schaarste (wanneer je het niet kunt betalen) op kan roepen. Met als reactie de behoefte om hier meer geld aan uit te geven, dan strikt noodzakelijk.

Waarom wil ik rijk worden?

Voor mij is de afgelopen jaren duidelijker geworden waarom ik geld verdien en dus rijk(er) wil worden. Om te kunnen betalen wat ik:

  • Fysiologisch nodig heb: het absolute minimale om te overleven
  • Fysiologisch nodig denk te hebben: het denkbeeldige minimale om te kunnen overleven (een betere buurt, sportschool, meer spaargeld)
  • Psychologisch nodig heb: dit zijn dingen waar ik echt van geniet en die mijn leven rijker maken (reizen bijvoorbeeld)
  • Psychologisch nodig denk te hebben: zaken die mijn ego voeden, zoals een mooiere auto, groter huis, de nieuwste iPhone etc. 

En dan nog de drive tot zelfactualisatie.Dit heeft vooral betrekking op mijn zoektocht naar meer financiële vrijheid. Veel te willen leren, meer tijd te willen doorbrengen met de mensen om mij heen, andere mensen te helpen ook financieel onafhankelijker te worden etc.

Geld voorziet dus in meerdere behoeften in mijn leven en ik ben als mens niet ongevoelig voor upgrades, “lifestyle inflation” en geld uitgeven aan dingen die mij beter doen voelen – dat is menselijk. 

Geld op zich maakt niet gelukkig, maar biedt wel opties. En daar wil ik het graag voor doen.

En er is wat mij betreft ook niets mis met de wens om rijk te worden. Althans, als dit niet ten koste gaat van anderen. Want ik geloof erin dat het mogelijk moet zijn om rijker te worden, door waarde toe te voegen aan anderen. Zonder het af te pakken van mensen.

De simpele waarheid achter rijk worden

Waarom ik rijk wil worden, heb ik hierboven zo goed mogelijk proberen te schetsen. Misschien heeft het jou ook geprikkeld om naar je eigen behoeften te kijken.

Nu rest de vraag: HOE kun je rijk worden, zodat je in de toekomst in de behoeften van jou en de mensen om je heen kunt voorzien?

Verdienen, besparen & investeren

De kunst van het rijk worden (wanneer we het over geld hebben) heeft drie componenten:

  1. Geld verdienen
  2. Minder uitgeven dan er binnen komt
  3. De rest investeren voor de toekomst

That's it! Simpel toch? Nou hoop ik dat je een wenkbrauw fronst, want jij neemt natuurlijk niet zomaar dit soort simpele wijsheden aan. Ik ga je laten zien, waarom deze drie componenten wel degelijk alle verschil maken voor jouw vermogen.

Rijk worden is niets anders dan: de kunst van het simpele vermenigvuldigen met consequent zijn.

  • Door geld te verdienen, heb je als het goed is genoeg inkomen om in jouw basisbehoeften te voorzien.
  • En door niet jouw gehele inkomen elke maand uit te geven aan directe behoeften, hou je geld over voor toekomstige behoeften.
  • Dat geld kun je vervolgens het beste aan het werk zetten, door het te gaan investeren.

Doe je dit consequent, maand na maand, jaar na jaar? Dan blijf je verdienen, blijf je minder uitgeven dan er binnenkomt en blijf je geld overhouden dat je kunt investeren. En dan….dan bouw je een mooi vermogen op!

Keep it simple

Moet je enorme inspanningen leveren om rijk te kunnen worden? Nee! Het geheim ligt hem, zoals ik hierboven al zei, in consequent zijn en in eenvoud.

  • Eenvoud: iets dat eenvoudig te begrijpen en uit te voeren is, heeft de minste kans op falen.
  • Consequent zijn: veel kleine acties die vol te houden zijn, vermenigvuldigt met tijd = succes.

Dus, nogmaals: moet je bizarre dingen doen om rijk te worden? Nee! Er zijn mensen die niet slimmer zijn dan jij en ik, maar toch rijk zijn geworden. Zij kenden, bewust of onbewust, de formule en pasten deze toe in hun leven. Dat kun jij ook!

Rijk worden van 10% van je salaris

De crux ligt hem allereerst in het besparen: geef jij nu alles uit dat er binnenkomt? Dan zul je óf meer moeten verdienen, óf minder moeten uitgeven.

In het boek De Rijkste Man van Babylon beschreef de hoofdrolspeler de succesformule als volgt:

Van elke 10 munten die je verdient, houd je minimaal 1 munt apart. Wat je daarna ook doet, leer jezelf aan om te kunnen leven van de overige 9.”

In onze tijd, waarin we niet zozeer meer in gouden, zilveren en koperen munten betaald krijgen – vertaalt zich dit advies als volgt:

Elke maand houd je van jouw inkomen minimaal 10% apart. Wat je daarna ook doet, leer jezelf aan om te kunnen leven van de overige 90%.

Nu denk je misschien: ok, top. HOE ga ik rijk worden van 10% van mijn inkomen? Waarop ik zou antwoorden: waarschijnlijk rijker dan je nu bent! Het is een begin, een nieuwe start. En om je te tonen hoeveel 10% van jouw inkomen je kan helpen op weg naar rijkdom, even een voorbeeld:

Van €250 naar €640.000

Stel dat je per maand €2.500 netto inkomen hebt. En je zou hiervan 10% apart zetten. Dan heb je elke maand €250 euro waar je mee kunt gaan investeren.

De aandelenmarkten zijn in de laatste decennia, jaarlijks gemiddeld met 7% gestegen. Dus we gebruiken voor jouw investeringen even een rendement van jaarlijks 7%. Er zijn echter geen garanties voor de toekomst, op basis van het verleden, dus pas waar nodig jouw eigen verwachte rendement hier op aan.

Je stopt deze €250 maandelijks in een ETF (indexfonds) en laat de markt z'n werk doen. Elke maand, 250 euro. Zonder één keer over te slaan. Weet je nog? Eenvoud x consequent zijn = succes!

Kijk eens wat er met jouw maandelijkse 250 euro gebeurt in 30 jaar.

Juist ja. Met €250 euro per maand heb je na 30 jaar meer dan €300.000. En na 40 jaar zelfs meer dan €600.000. En dat terwijl jouw inleg slechts 40 jaar x 12 x €250 = 120.000 euro is.

Het compound effect

Wacht even, hoooo. Dus je bedoelt te zeggen dat het verschil tussen die €120.000 inleg en €640.000 waarde na 40 jaar, mijn winst is? YES!! Dat is de magie van het compound effect.

In de beginjaren zal de meeste groei komen van jouw inleg. Maar na 10 jaar neemt de jaarlijkse winst harder toe dan de jaarlijkse inleg. En na 18 jaar heb je in totaal meer winst dan inleg. Vanaf dit punt begint het rente-op-rente effect (compound interest) écht slagen te maken.

Je zou dus kunnen stellen dat rijk worden een kwestie van tijd is. Dat, plus consequent blijven inleggen om de vaart in jouw investeringen en vermogensopbouw te houden.

In hoeveel jaar kan ik rijk worden?

Nu wil je misschien niet wachten tot die 30 of zelfs 40 jaar voorbij zijn. In dat geval is er een simpele oplossing: het verschil tussen jouw inkomsten en uitgaven groter maken.

Dat kan door meer te gaan verdienen, minder te gaan uitgeven of beiden. En dat laatste geeft, logisch, verreweg het meest positieve resultaat.

Laten we het bovenste voorbeeld nogmaals nemen, waarbij je €2.500 netto verdient per maand en je besluit om hiervan een percentage te gaan besparen en daarmee te investeren.

Zo zie je dat zelfs 5% van jouw netto inkomen investeren, na 40 jaar resulteert in meer dan €320.000. En wanneer je ervoor kiest om consequent 20% van jouw netto salaris te investeren, je in dit geval na slechts 10 jaar al richting de €100.000 gaat.

Een euro per maand is straks 2.500 euro waard

Nu zul je misschien denken dat het onmogelijk is om zoveel van jouw salaris te besparen en te gaan beleggen. En dit is dan ook vaak de reden dat mensen het rijk worden niet volhouden: ze gaan te hard van start of ze zien simpelweg het nut er niet van in.

Maar wat als ik je zou zeggen dat elke euro telt? Echt, elke euro!

Wanneer je maandelijks slechts 1 euro investeert, heeft dit na verloop van 40 jaar de potentie om €2.563 op te leveren. Kijk maar eens naar deze grafiek.

In 40 jaar heb jij elke maand een euro geïnvesteerd. 40 jaar x 12 maanden x 1 euro x 7% rendement = €2.563. Terwijl je in 40 jaar slechts €480 (40 x 12 x 1 euro) hebt ingelegd. Mindblowing toch?!

Begin zo vroeg mogelijk

Zo vroeg mogelijk beginnen met investeren, maakt alle verschil om jouw financiële doelen te behalen. Maar, op jongere leeftijd ben je vaak minder bewust hiervan t.

Een voorbeeld

Neem drie mensen: 20, 30 en 40 jaar oud. Allemaal gaan ze maandelijks 100 euro beleggen en willen hier op hun 60e van gaan genieten. We nemen weer 7% rendement op jaarbasis.

Op hun 60e hebben ze het volgende bedrag aan beleggingen:

  • 20 jarige: € 256.000+
  • 30 jarige: € 121.000+
  • 40 jarige: € 52.000+

Stel nou dat ze alle drie op hun 60e willen beschikken over een half miljoen. Dan moeten ze vanaf nu maandelijks gaan beleggen met:

  • 20 jarige: € 200 / mnd
  • 30 jarige: € 415 / mnd
  • 40 jarige: € 950 / mnd

Hoe meer tijd je hebt om het compound effect (rente-op-rente) z'n werk te laten doen, hoe minder je maandelijks hoeft in te leggen om jouw doelbedrag te bereiken. Ook kun je je wat fouten en langere periodes van stagnerende of dalende aandelenmarkten permitteren.

Begin je later? Verhoog dan je inleg. Maar vroege starters hebben een enorme voorsprong.

Haken, ogen, excuses en bezwaren

“Als het echt zo simpel is, waarom doet niet iedereen het dan?” Goeie vraag! De redenen zijn divers en vind je in overvloed. Ik denk persoonlijk dat het één of meer van de volgende redenen betreft:

  • We zijn ons niet bewust van dit soort concepten en leren het niet op school.
  • Mensen denken lineair en kunnen de exponentiële effecten niet goed visualiseren. Hierdoor hebben we nooit een “a ha” moment.
  • Veelal denken we dat rijk worden moeilijk MOET zijn, anders klopt er vast iets niet. Meestal lijkt het “too good to be true”, wanneer het simpel oogt.
  • We willen liever NU leven, dan in de toekomst. En besparen hierdoor niet graag. We zijn ongeduldig en houden het niet vol, om welke reden dan ook.

Natuurlijk zijn er veel dingen in het leven die je ervan kunnen weerhouden om rijk te worden. En die redenen wegen voor de een zwaarder dan de ander. Ieder heeft z'n eigen uitdagingen en tegenvallers.

Om nog maar niet te spreken over het effect van belastingen, wetten, recessies, depressies, echtscheidingen, virussen, de regen, de wind, zonnebrandcrème in je ogen….

Conclusie: rijk worden dus

Ik heb voor mezelf besloten dat ik graag rijk wil worden. Om in mijn behoeften en dat van de mensen om mij heen te kunnen voorzien. Om tijd te kopen, te doen waar ik zelf zin in heb en minder afhankelijk te zijn van inkomen uit werk.

Maar ondanks dat ik mijn doel voor ogen heb en weet dat het kan, trap ik soms ook nog wel eens in de illusie van het complexe. Daarom train ik mezelf elke maand om naar grafieken, zoals hierboven, te kijken. En gooi ik vaak mijn complexe gedachten van tafel, om terug naar de basis te gaan.

Om te blijven realiseren dat het mogelijk is. En waarom ook niet? Rijk worden is misschien niet zo makkelijk als het lijkt, maar ook weer niet zo moeilijk als je wellicht zou denken.

Het is aan jou!

Twan Twitter

Investeert volgens zijn eigen “BIG” strategie, die bestaat uit drie elementen: bescherming, inkomen en groei. Belegt sinds 2006, schrijft en praat erover sinds 2019.