Crypto · · 7 min lezen

Staat de cryptomarkt op een kruispunt?

De cryptomarkt lijkt al een tijdje vast te zitten. De verwachte bullmarkt komt maar niet op gang. Hebben we de top al bereikt? Robin geeft op zijn vertrouwde manier inzicht in de stand van zaken.

Staat de cryptomarkt op een kruispunt?

We kunnen stellen dat de cryptomarkt zich (alweer) op een cruciaal kruispunt bevindt. Op X/Discord gaan er steeds meer stemmen op dat de cryptomarkt zijn top heeft bereikt en dat er geen befaamd Altseason meer zal komen.

In dit artikel gaan we aan de hand van vier criteria proberen een beeld te vormen van wat op dit moment bearish, bullish of neutraal is.

In de conclusie werp ik mijn blik op de verwachtingen voor de komende maanden aan de hand van de beschreven parameters.

Key summary

Dit zijn drie belangrijke conclusies uit het artikel:

✔️
Technische Analyse wijst op voorzichtigheid
De huidige prijsrange van Bitcoin tussen 90K en 110K toont een balans tussen kopers en verkopers. Een doorbraak onder de 90K kan leiden tot verdere prijsdalingen, terwijl een sluiting boven de 110K de bulls weer in controle zou kunnen brengen.
✔️
Sterke fundamentele indicatoren
De exponentiële stijging van Bitcoin op balansen van overheden, bedrijven en ETF's wijst op toenemende institutionele adoptie. Dit is een positief teken voor de toekomst van de cryptomarkt en kan leiden tot een verdere stijging van de prijzen.
✔️
Macro-Economische factoren spelen rol
De 10-jarige rente en de waarde van de dollar zijn belangrijke indicatoren voor crypto. Een daling van de rente of een zwakkere dollar kan positief zijn voor Bitcoin, dus het is belangrijk om deze macro-economische trends in de gaten te houden.

Technische plaatje | Neutraal/bearish

Om de volledige cryptomarkt in kaart te brengen, is deze chart op de maandelijkse grafiek erg interessant. Hier zien we de ontwikkeling van de totale marktwaarde die crypto als asset class vertegenwoordigt. De ATH werd in december 2024 neergezet en bedroeg 3,73 biljoen USD.

Ondertussen traden we rond de ATH van 2021. We kunnen dus stellen dat deze cyclus trager verloopt dan die van 2017 en 2021. In 2017 stonden we in februari al twee keer hoger dan de vorige ATH van 2014, en in 2021 schoten we in februari al door de 1 biljoen heen, terwijl de ATH van 2018 op 761 miljard lag.

Een totale market cap voor crypto tussen de 5 en 7 biljoen voor deze cyclus zou, op basis van Fibonacci-extensies, mogelijk kunnen zijn. De totale cryptomarkt staat rond de ATH van 2021, terwijl Bitcoin momenteel ongeveer 40% boven zijn ATH van 2021 noteert. Bitcoin vertegenwoordigt op dit moment ongeveer twee derde van de gehele cryptomarkt, wat nog maar eens laat zien hoe zwaar Altcoins hebben geleden.

Bitcoin is king

Het is technisch gezien logisch om vooral Bitcoin onder de loep te nemen. Ik ga heel eerlijk zijn: op de weekly timeframe ziet het er niet bijzonder rooskleurig uit.

Sinds november zitten we vast in een range tussen 90K en 110K. Dit betekent dat kopers en verkopers hier al een tijdje in evenwicht zijn. De kopers hadden sterk de overhand na de overwinning van Trump, maar de verkopers zijn terug opgedoken, en deze range zou wel eens een distributiezone kunnen zijn.

In zulke zones worden winsten genomen, waarna uiteindelijk de verkopers de overhand krijgen en de prijs naar beneden wordt gedrukt. Een vergelijkbare distributiezone zagen we ook in 2021 (februari-mei).

Spannend moment in de markt

Het feit dat we op de RSI ook nog eens tegen een bearish divergence aanlopen (HH op de grafiek, maar een LH op de RSI) maakt het er niet beter op. Als we een candle sluiten én bevestigen onder de 90K, dan is het alle hens aan dek. Om de distributiezone te invalideren, zouden we een candle moeten sluiten boven de 110K—dan zouden de bulls weer volledig in controle zijn.

Mijn ideale scenario? Een snelle duik onder de 89K om de zwakke handen nog een laatste keer uit de markt te schudden en wat verse liquiditeit op te halen, om daarna snel weer in de range te komen en vervolgens boven de range uit te breken.

Amdax. Écht investeren in crypto.

Bij Amdax vind je alle cryptodiensten onder één dak. Beleg zelf of laat het over aan de experts. Jij bepaalt wat bij je past.

Amdax zorgt voor een veilig platform met digitale kluis, persoonlijke begeleiding en praktische kennis. Zo wordt crypto toegankelijk voor iedereen.

Maak gratis een account aan.

Fundamentele kijk | Bullish

Terwijl ik op technisch vlak eerder een bearish pet heb opgezet, is dat fundamenteel totaal het omgekeerde. De pet met de beer is omgeruild voor een pet met een aanstormende stier die niet te stoppen is. Het is een enorme uitdaging om in slechts zeven punten samen te vatten waarom ik fundamenteel über bullish ben, maar ik ga hier toch een poging wagen.

1️⃣
Het aantal Bitcoin op de balansen van overheden, bedrijven en ETF's stijgt exponentieel. Op dit moment bedraagt dit 3,11 miljoen BTC. Ter vergelijking: in februari 2021 was dit 'slechts' rond de 750K BTC. Institutionele adoptie draait op volle toeren.
2️⃣
Het cryptoklimaat in de VS ziet er steeds gunstiger uit. De regering is pro-crypto en innovatie, met een cryptovriendelijke president aan het roer. Daarnaast wordt Bitcoin steeds vaker gezien als een strategische reserve op nationaal niveau, met inmiddels 28 staten die interesse tonen in deze strategie.
3️⃣
Grote namen stappen in via de BlackRock ETF. Goldman Sachs en het Abu Dhabi Sovereign Wealth Fund hebben inmiddels een aanzienlijke positie in Bitcoin opgebouwd via deze route.
4️⃣
Er liggen meerdere ETF-aanvragen bij de SEC in de pijplijn. Naast een ETH ETF met staking zijn er ook aanvragen voor ETF’s op Solana, Doge, XRP, Cardano en Litecoin.
5️⃣
Er is een opvallend verschil tussen retail en smart money. Terwijl retail na de Amerikaanse verkiezingen Bitcoin verkoopt, blijft smart money rustig verder accumuleren.
6️⃣
Het beschikbare aantal Bitcoin op exchanges en OTC-markten neemt verder af. Dit wijst erop dat het halving-effect langzaam op de achtergrond zijn werk doet en het aanbod steeds schaarser wordt.
7️⃣
Regulering rond crypto krijgt steeds meer vorm. Hoe beter de wetgeving wordt geregeld, hoe veiliger het wordt voor investeerders om blootstelling aan crypto te hebben. Dit zou de instroom van nieuw kapitaal verder kunnen versnellen.

Macro economisch | Neutraal

Ik verwijs je eerst en vooral door naar deze marktupdate van Twan, een must-read om in te schatten waar we nu staan:

Wie heeft het inflatiespook uit de kast gelaten?
De inflatie was na een periode van enorme stijgingen sinds 2021, gestaag aan het dalen vanaf half 2022. Hierdoor werd het voor de Centrale Banken een makkelijker verhaal om over te gaan tot renteverlagingen. De strijd leek namelijk gestreden en het inflatiespook kon weer terug in de kast.

Inflatie en een sterke Amerikaanse economie zorgen er nog steeds voor dat de Fed een rentedaling op dit moment niet opportuun vindt. Hoe hoger de rente, hoe minder beleggers de weg vinden naar risk-on assets zoals crypto. Daar komt dan nog eens een sterke dollar bovenop, wat ook niet echt helpt voor risk-on assets.

We zien echter wel een interessante relatie tussen de DXY (sterkte van de dollar) en Bitcoin. Een dollar die in waarde afneemt, geeft Bitcoin extra wind in de zeilen.

De twee rode ovalen markeren momenten waarop de dollar snel in waarde daalde en Bitcoin een snelle stijging liet optekenen. Technisch gezien lijkt de dollar nog steeds sterk te liggen, maar we weten dat Trump liever een zwakkere dollar wil om concurrentieel te blijven op het wereldtoneel.

Het wordt dus een interessante chart om in de gaten te houden, en een kleine pullback in de komende maanden zou crypto wat extra rugwind kunnen geven.

Een andere interessante macro-economische indicator is de 10-year yield van de VS. Wanneer deze snel stijgt, zien we vaak dat aandelen en andere risk-on assets minder goed presteren. Daalt de rente, dan zien we doorgaans het omgekeerde effect.

De 10-jarige rente staat momenteel hoog en de chart blijft opwaarts gericht, maar er begint toch wat zwakte zichtbaar te worden. Als inflatiezorgen verdwijnen (bijvoorbeeld door goedkopere energie, waar Trump op hintte) en de oorlog in Oekraïne snel eindigt, zou dit de start kunnen zijn van een verdere daling.

Deze twee charts bieden dus zeker houvast om te zien hoe de markten de lawine aan nieuwsfeiten absorberen. Als zowel de DXY als US10Y in de komende periode zwakte laten zien, zou dat crypto bijzonder goed uitkomen.

4-jarige cycle | Bullish

Er wordt veel geroepen op X: "this time is different." Dat kan uiteindelijk een waarheid worden, maar voorlopig is de vierjarige cyclus nog steeds intact. Ik heb de visual bijgevoegd met de prestaties van Bitcoin per kwartaal in de afgelopen jaren.

De cyclus blijft nog steeds overeind, tot het tegendeel bewezen wordt. Als we de prestaties van 2021 en 2017 bekijken, zou er qua vierjarige cyclus theorie zeker nog wat in het vat moeten zitten voor Bitcoin dit jaar.

Conclusie

Het technische plaatje ziet er dan misschien niet 100% rooskleurig uit, maar het fundamentele aspect is ijzersterk en het macro-economische gedeelte lijkt ook naar de goede kant te gaan draaien. Als we daar de theorie van de vierjarige cyclus overheen leggen, blijf ik op dit moment nog steeds (voorzichtig) bullish voor crypto in de komende maanden.

Het feit dat grote instituties en landen hun weg blijven vinden naar Bitcoin, wijst erop dat er voldoende geloof is dat de cryptomarkt dit jaar nog een flink stuk hoger kan.

Ik zit zelf voorlopig ongeveer 80/20% ingeschaald in de markt, en in de range waarin Bitcoin nu zit, vind ik dat prima. De range van de afgelopen weken voelt alweer wat saai aan, maar ik hou mijn ogen wagenwijd open voor als we ergens uitbreken (bovenkant of onderkant).

Ik denk dat geduld nu de beste raadgever is.

Ben jij al klaar voor 2025?

Het wordt een kansrijk, maar ook volatiel jaar. Onze PLUS-leden zijn voorbereid voor maar een tientje per maand.

✓ Actueel inzicht in onze portfolio's
✓ Exclusieve, diepgaande artikelen
✓ Volledig toegang tot de community

Word PLUS-lid

Meer lezen?