Technisch · · 4 min lezen

Tesla, stapsgewijs naar een flink rendement

Het blijft een van de meest besproken aandelen op de beurs: Tesla. (Zelfrijdende) auto's, autonome robots, energieopslag... Verhalen genoeg. Maar vertelt de grafiek ook een goed verhaal?

Tesla, stapsgewijs naar een flink rendement

Het is maandag, en dat betekent maar één ding: tijd om weer eens een kansrijk aandeel onder de TA-loep te nemen! Misschien een populaire keuze, misschien juist niet – maar altijd eentje met potentie. Hoe pakken we dat aan? Voor wie het nog niet weet (of een geheugensteuntje kan gebruiken):

We beginnen met de HTF (high time frame) om een globale eerste indruk te krijgen van de patronen en het gedrag. Daarna werken we ons een weg naar beneden naar de LTF (low time frame) om te bepalen waar we instappen, koersdoelen vaststellen én – niet het leukste, maar wel essentieel – wanneer we uitstappen.

Deze week in de schijnwerpers: Tesla!

Key summary

Dit zijn drie belangrijke conclusies uit het artikel:

✔️
Instapmomenten met indicatoren
Historisch gezien is het kopen wanneer de RSI rond de 40 noteert en de TMO de ondergrens aantikt, zeer lucratief gebleken. Dit heeft in het verleden vaak geleid tot winst.
✔️
Steun- en weerstandsniveaus
De SMA 200 biedt steun. Bij een flinke daling kan dit een goed instapmoment zijn. De supply zone moet doorbroken worden voor verdere koersstijgingen.
✔️
Targets
De steun ligt tussen $353 en $272, met de meeste kans op een rebound bij de onderste grens. De targets zijn $505 en $750, wat respectievelijk een potentieel van 35% en 100% winst betekent vanaf de huidige koers.

Geen FA nodig: Twan is bullish 🚀

Wat de fundamentele analyse betreft, hoeven we niet te twijfelen. Twan is bullish. En als iemand wiens resultaten voor zich spreken, is het Twan wel.

Laten we dus gelijk naar de maandgrafiek duiken.

De maandgrafiek: Consolidatie en knallen

Tesla is een aandeel van extreme stijgingen en lange consolidatieperiodes. Let op: op de logaritmische schaal lijken die consolidaties milder dan ze daadwerkelijk zijn, maar het biedt wel een goed startpunt.

Wat valt op?

  • Kopen wanneer de RSI rond de 40 noteert én de TMO de ondergrens aantikt, is historisch lucratief gebleken.
  • Daarnaast kunnen de RSI en TMO langdurig overbought blijven. We hebben het dan over periodes van meerdere jaren, zoals tussen 2020 en 2022.

Twee-weeksgrafiek: SMA 200 als ankerpunt

Hier valt op dat de SMA 200 een dominante rol speelt. Sinds de introductie is deze niet meer doorbroken. Hij werd één keer écht getest en twee keer eerder opgevangen. Als Tesla flink zou zakken, biedt dit niveau een mooie kans om in te stappen.

Daarnaast zien we een duidelijke supply zone waar verkooporders de druk flink opvoeren. Dit is momenteel het grootste weerstandsniveau voor de koers en moet doorbroken worden om onze targets vrij te spelen.

Eerste Fibonacci-levels in beeld

De eerste Fibonacci-levels zijn al getekend. Na de mislukte poging om boven de supply zone uit te breken, liggen de belangrijkste steunpunten op de 0.382, 0.5 en 0.618 Fibonacci-levels. Deze bevinden zich tussen $353 en $272.

Een behoorlijk gebied dus, met iets meer dan 20% verschil tussen beide punten.

Weekgrafiek: indicatoren wijzen naar beneden

De weekgrafiek bevestigt het patroon. De koers nadert het eerste Fibonacci-punt. Wat zien we verder?

  • RSI is negatief gedraaid en onderweg naar beneden.
  • TMO is uit het overbought-gebied, maar maakt nu een bearish draai.

Conclusie? De weg van de minste weerstand lijkt naar beneden.

Bovendien beweegt de SMA 50 richting het onderste Fibonacci-level, wat daar voor dubbele steun kan zorgen. Traders die Fibonacci volgen én traders die de SMA 50 in de gaten houden, komen daar samen.

Daggrafiek: Bull flag in de maak?

Nog een leuke samenloop van omstandigheden: de SMA 200 bevindt zich ook rond de 0.618 Fibonacci, en de eerste contouren van een bull flag tekenen zich af.

Dit patroon heeft een succesrate van maar liefst 70%, wat betekent dat er in 70% van de gevallen een uitbraak naar boven volgt.

De leukste stap: Targets! 🎯

Oké, door naar het leukste deel: de targets. Die heb ik uiteraard bepaald met Fibonacci extensions.

Mijn targets liggen op $505 en $750, wat respectievelijk een winst van 35% en 100% betekent vanaf de huidige koers. Lekker toch?

TL;DR

  • Inschalen: tussen de Fibonacci-levels van $353 en $272, met de meeste steun rond de onderste grens.
  • Targets: $505 en $750.

Even terug naar Nike

Eerder schreven we dit:

"Interessante statistiek: een descending triangle duurt gemiddeld tussen de 28 en 90 dagen. In 79% van de gevallen leidt zo’n patroon in een neerwaartse trend tot een verdere daling van gemiddeld 16%. Een daling van 16% brengt ons rond de $60-$61, opvallend genoeg ook het niveau van de vorige wick naar beneden. Zowel de RSI als de TMO-indicator hebben nog ruimte om te zakken en hangen nu wat in het neutrale gebied."

Na een opleving is de koers vorige week weer -10% gedaald. Dat brengt ons dicht bij de $60/$61. Het kan in slechts een week gebeurd zijn.

Hou dit niveau dus goed in de gaten als je van plan bent een positie op te bouwen!

Dat was hem weer voor deze week, laat het vooral weten als je vragen en/of opmerkingen hebt.

Meer lezen?