Aandelen · · 7 min lezen

Update: zijn de financiële markten nog in een uptrend?

Na een sterke stijging van de S&P 500, Nasdaq 100 en de DAX sinds augustus vorig jaar, zijn de markten opnieuw in een corrigerende fase beland. Dit roept de vraag op: is de uptrend nog intact of staat er een grotere correctie voor de deur?

Update: zijn de financiële markten nog in een uptrend?

Een half jaar geleden schreef ik een artikel met de vraag of de financiële markten nog in een uptrend zaten. Destijds, in augustus/september, bevonden we ons in een onrustige periode waarin aandelen- en indexkoersen daalden.

In dat artikel analyseerde ik de belangrijkste indices en concludeerde dat de uptrend nog intact was:

Zijn de financiële markten nog bezig met een uptrend?
Het zijn onrustige tijden voor beleggers. Zitten we nog in een uptrend, of is de weg naar beneden ingezet? Vandaag kijkt Patrick naar de belangrijkste indices, zoals de Nasdaq en de S&P 500, met daarnaast ook de belangrijkste cryptocurrenties met Bitcoin en Ethereum.

Het meest waarschijnlijke scenario (70% kans) was dat de correctie zou leiden tot een hogere bodem op de Daily-trend, waarna een nieuwe opwaartse beweging zou volgen.

Die stijging kwam er inderdaad: vanaf de low in augustus is de S&P 500 met 20% gestegen, de Nasdaq 100 met 25% en de Duitse DAX zelfs met bijna 40%. Maar na deze sterke stijging bevinden we ons sinds eind vorig jaar opnieuw in een corrigerende fase, waarbij individuele aandelen flink onderuit zijn gegaan.

Hierdoor groeit de onzekerheid onder beleggers en rijst opnieuw de vraag: zijn de financiële markten nog steeds in een uptrend?

In deze analyse bekijk ik de langetermijntrend van de S&P 500 en identificeer ik cruciale niveaus die bepalen of de opwaartse trend doorzet of omslaat in een correctie.

Daarnaast bespreek ik strategieën om je portefeuille te beschermen en optimaal in te spelen op mogelijke marktbewegingen.

Beleggen voor iedereen

Commissievrij beleggen voor iedereen. Automatiseer je groei aan de hand van een pie (mandje), ontvang dagelijks rente en beleg al vanaf €1 met fractionele aandelen.

Benieuwd waarom wij beleggen bij Trading 212? Lees dan onze reviews.

Lees onze review

Key summary

Dit zijn drie belangrijke conclusies uit het artikel:

✔️
Cruciaal kantelpunt voor de S&P 500
De index bevindt zich aan de onderzijde van de Daily Demand Zone. Een doorbraak kan het einde van de uptrend betekenen en een Weekly-correctie in gang zetten.
✔️
Strategieën om winsten te beschermen
Van stop-losses en covered calls tot put-opties en shortposities op de S&P 500: er zijn diverse manieren om je portefeuille te beschermen tegen een mogelijke correctie.
✔️
De uptrend is nog intact, maar risico’s nemen toe
Hoewel de marktstructuur nog steeds opwaarts is, neemt de kans op een correctie toe. Beleggers moeten voorbereid zijn op beide scenario’s: een voortzetting van de stijging of een neerwaartse doorbraak.

Het grote plaatje: langetermijn trend

Elke trend komt op een bepaald moment ten einde, wat leidt tot een correctie. Dit is een wetmatigheid waar je als belegger mee moet leren omgaan. Met een goed strijdplan kun je deze correctieve bewegingen echter succesvol doorstaan.

Laten we eerst kijken naar de langetermijn trend:

In maart 2009 eindigde de correctie op de Monthly en begon een nieuwe Monthly Cycle Up. Dit resulteerde in een langdurige uptrend op de Monthly.

Een uptrend op de Monthly omvat meerdere correcties op de Weekly-trend. We hebben inmiddels vier correcties gezien, waarbij elke cycle low leidde tot een hogere bodem en een nieuwe opwaartse beweging.

Een correctie op de Monthly vindt pas plaats wanneer de Weekly Demand Zone aan de onderzijde wordt doorbroken. De laatste correctie op de Weekly vond plaats in 2022 en resulteerde in een beweging naar de Weekly Demand Zone, waarna een hogere bodem werd gevormd en de huidige uptrend werd ingezet.

Aangezien deze beweging een sterke stijging heeft opgeleverd met een nieuwe hogere top, is het meest waarschijnlijke scenario dat er opnieuw een correctie op de Weekly volgt, die resulteert in een hogere bodem en vervolgens een nieuwe stijging.

De huidige Weekly Demand Zone ligt rond 5.000 punten. Een correctie richting dit niveau zou logisch zijn binnen de trend. Maar voordat een Weekly-correctie kan plaatsvinden, moet de uptrend op de Daily eerst tot een einde komen. Dit gebeurt pas wanneer de Daily Demand Zone aan de onderzijde wordt doorbroken.

Zolang deze niet doorbroken wordt is de Daily uptrend nog intact en is het meest waarschijnlijke scenario dat deze correctie nog weer resulteert in een hogere bodem op de Daily.

Laten we daarom nu kijken naar waar we nu staan in deze cyclus.

Waar staan we nu in de cyclus?

Sinds de Weekly Cycle Low in 2022 zitten we in een Weekly Cycle Up, die bestaat uit meerdere Daily Cycles.

We hebben inmiddels twee Daily Cycle Lows gehad, die telkens resulteerden in een hogere bodem en een nieuwe hogere top. De huidige Daily-trend is aan het corrigeren vanaf een hogere top. Het meest waarschijnlijke scenario is dat deze Daily Cycle Low opnieuw een hogere bodem oplevert, waarna een verdere stijging volgt.

Naarmate de Weekly Cycle verder vordert, neemt de kans wel toe dat een Daily Cycle eindigt met een doorbraak van de Daily Demand Zone. Dit zou een belangrijke indicatie zijn dat de Weekly trend gaat corrigeren.

💡
Als je ook mijn S&P thread in de community volgt dan zal je opvallen dat ik de Daily Demand Zone iets verplaatst hebt. Zoals ik eerder al eens heb aangegeven zijn Demand Zones geen vast zones. Soms maakt de prijsactie dat ik ze bij moet stellen.

“You have to adjust yourself to what happens”

Als je als belegger al wat langer bezig bent, heb je de afgelopen jaren een portefeuille opgebouwd waarmee je op een mooie winst staat. Vanuit de gouden combinatie van fundamentele en technische analyse investeer je in aandelen waarin je, na een grondige fundamentele analyse, vertrouwen hebt.

Technische analyse, zoals die van mij, kun je vervolgens gebruiken om het juiste moment te bepalen om een positie in te nemen, (deels) winst te nemen of je verlies te beperken.

Laten we eerst de S&P nog even als voorbeeld nemen:

Als belegger breid je bij voorkeur je portefeuille weer uit in het geval van een Weekly Cycle Low (grote blauwe cirkel), zoals in 2022 het geval was. Dan kijk je naar individuele aandelen waar je positief over bent en ga je weer over tot kopen.

Vervolgens heb je dan op Daily Cycle Lows (kleine blauwe cirkels) die daarop volgen de mogelijkheid om je posities verder uit te breiden. Dit is natuurlijk geen noodzaak; als je positie al voldoende groot is, kun je hem ook door laten lopen op elke Daily Cycle Low die weer leidt tot een Higher Low (HL) en een nieuwe beweging omhoog.

Omdat elke Weekly Cycle Up uiteindelijk weer leidt tot een Weekly Cycle Down (zoals de correctie in 2022), moet je als belegger nadenken over een strijdplan.

Hoe behoud je je winst?

Hoe zorg je ervoor dat je niet alle opgebouwde winsten weer inlevert op een Weekly correctie?

  • Op een Weekly Cycle Low bouw je dus posities op
  • Zodra de cyclus op zijn einde loopt, denk je na over hoe je de opgebouwde winsten veilig kunt stellen.

Zo voorkom je dat je bij een Weekly Correctie al je winsten inlevert en zorg je ervoor dat je zelfs weer middelen hebt om je posities uit te breiden als de volgende Weekly Cycle Low zich aandient.

Mocht je als belegger onlangs pas gestart zijn en nog bezig zijn met het opbouwen van je portefeuille, dan is het van groot belang dat je hier rekening mee houdt.

Door mijn analyses in de community te volgen, ga je vanzelf het moment meemaken waarop de kans op een Weekly Correctie groot wordt. Zo kun je daar met je strategie op anticiperen. Dit geldt zowel voor indices zoals de S&P als voor individuele aandelen.

Hoe ga je om met een mogelijke correctie?

Als belegger is het cruciaal om een strategie te hebben voor het geval zich een Weekly-correctie voordoet. Zo voorkom je dat je opgebouwde winsten volledig inlevert en zorg je ervoor dat je middelen hebt om in te stappen bij een nieuwe Weekly Cycle Low.

Strategie 1: Bescherming op individueel aandelenniveau

  1. Stop-loss en trailing stop-loss
    • Stop-loss: Een vaste verkooporder onder de huidige koers, bijvoorbeeld 10% onder de huidige prijs.
    • Trailing stop-loss: Een dynamische stop die meebeweegt met de koers.
  2. Covered calls schrijven
    • Door callopties op je aandelen te schrijven, genereer je premie-inkomsten.
  3. Put-opties kopen
    • Geeft het recht om aandelen tegen een vaste prijs te verkopen.
  4. Deelwinst nemen of heralloceren
    • Een deel van je positie verkopen om winst veilig te stellen.
    • Rotatie naar meer defensieve sectoren

Strategie 2: Bescherming via de S&P 500 (brede portefeuillehedge)

  1. Short gaan op de S&P 500 (ETF's of futures)
    • Gebruik inverse ETF's zoals SPXS (3x inverse) of SH (1x inverse).
    • Shortposities via S&P 500-futures of CFD’s.
  2. Put-opties kopen op de S&P 500 (SPY ETF of futures)
    • Putopties op SPY ETF of S&P 500-futures kopen als verzekering tegen een daling.

Conclusie

De markt staat voor een cruciaal moment: krijgen we nog een laatste upswing, of breekt de Daily Demand Zone en volgt een Weekly-correctie?

Hoewel de uptrend nog intact is, wordt het risico op een correctie groter. Het is daarom verstandig om als belegger een strijdplan klaar te hebben. Of je nu je winsten veiligstelt via individuele aandelenstrategieën of een bredere hedge op indexniveau toepast, zorg dat je voorbereid bent op beide scenario’s.

Volg mijn analyses in de community om tijdig signalen op te vangen zodat je daarop kunt anticiperen. De markt gaat weer haar keuze maken, en als belegger wil je voorop blijven lopen in het spel.

Ben jij al klaar voor 2025?

Het wordt een kansrijk, maar ook volatiel jaar. Onze PLUS-leden zijn voorbereid voor maar een tientje per maand.

✓ Actueel inzicht in onze portfolio's
✓ Exclusieve, diepgaande artikelen
✓ Volledig toegang tot de community

Word PLUS-lid

Meer lezen?