Wat ze je niet vertellen over investeren in startups

Investeren in startups is leuk, geeft soms mooie rendementen en kan een goede aanvulling zijn op je portfolio. Ja, het is risicovol, maar als het goed is zijn investeerders op de hoogte van alle risico’s en kunnen hiermee een inschatting maken van de successen en het falen van startups.

Twan
Twan

Inhoudsopgave

En toch denk ik dat er een risico is waar bijna niemand je over verteld. Ok, allereerst waar je wel van op de hoogte zou moeten zijn:

  • De meeste startups falen
  • Een groot gedeelte van startups doet jarenlang niets
  • Slechts een enkeling geeft resultaten waar je van droomt en vaak zijn dat niet de startups waar jij en ik als particulieren toegang toe hebben
  • Je kunt niet zomaar van je startup investering af, dus je moet in veel gevallen minimaal 5-7 jaar geduld hebben voordat je weet waar je aan toe bent

Jasper en ik hebben beiden startups als onderdeel van ons portfolio. Beiden met gemixte resultaten en strategieën, waarbij Jasper het beter doet met z’n (papieren) successen dan ik.

Ik heb ooit in meer dan 300 startups een kleine positie genomen, Jasper heeft slecht in een handjevol startups zijn geld geïnvesteerd. En die keuze lijkt voor hem voorlopig fantastisch uit te pakken.

Verdienen aan een startup investering

Om even aan te geven waar iedereen bij een startup investering op hoopt, is het goed om bewust te zijn hoe je kunt verdienen aan die investering:

  1. Wanneer het bedrijf wordt overgenomen door een andere partij, waarbij zij meer betalen voor de private aandelen dan wat jij als investeerder hebt neergeteld (een “exit”).
  2. Als je een investering hebt gedaan in een startup, waarbij het platform investeerders de mogelijkheid biedt om via een secundaire markt met elkaar te handelen. Jij kunt je private aandelen dan kwijt aan iemand die er interesse in heeft - met natuurlijk hopelijk een betere waardering.
  3. De startup heeft na meerdere financieringsrondes het besluit genomen om een IPO te doen en gelist te worden aan een beurs, zoals bijvoorbeeld de NASDAQ.

Dat derde punt is waar heel veel investeerders op hopen: een IPO. Dat is meestal het moment waarop het publiek toegang krijgt tot de startup die van een baby naar volwassen belegging verheven is.

De droom: een beursgang (IPO)

Leuk, fantastisch en het ultieme gevoel van succes. Met bijbehorende beloning, want het is niet vreemd om startup investeringen tussen “pre seed” ronde en IPO een 10x of 100x te zien maken.

En toch ga ik je vertellen dat het met zo’n IPO niet alleen maar champagne en flinke winsten betekent. Naast dat het kan zijn dat een IPO compleet mislukt en het publieke aandeel ineens instort, is er namelijk nog iets dat in het eten kan gooien.

Ik heb nu drie startups in mijn portfolio gehad die een IPO moment hebben gehad. In alledrie de gevallen ging het om een investering van 100-500 euro, die in enkele jaren een keer of tien over de kop zijn gegaan.

Elke keer dat ik een mail kreeg met de IPO aankondiging, deed mijn hart een sprongetje. Om vervolgens, na een paar weken, compleet om te slaan in teleurstelling.

Van private aandelen naar publieke aandelen

Wat wil nou: zodra een startup een IPO maakt, worden jouw private aandelen omgezet in publieke aandelen. Die publieke aandelen gaan vervolgens naar een zogeheten “transfer agent”, een bedrijf dat de nieuwe aandelen in beheer houdt.

Je krijgt dan een mail met een bewijs en codes, waarmee je de aandelen van de transfer agent kan laten overzetten naar jouw eigen broker (zoals DEGIRO). Hierna heb je gewoon in je vertrouwde broker-omgeving een positie in het bedrijf waar je al zo lang achter staat en in geinvesteerd hebt.

Maar, maar, maar…. niet alle brokers in Nederland bieden de optie om dit soort aandelen te importeren vanuit de transfer agent.

Aandelen importeren in je broker

DEGIRO bijvoorbeeld, biedt dit (voor zover ik weet) niet aan. Tenminste niet voor de keren dat ik ze erover sprak.

“DEGIRO is unable to provide such a service, due to its omnibus structure, where all the shares of all the clients are hold jointly. Therefore, it is impossible to name and resister number of specific shares, assigned with you.”

Ok, BUX dan? Ook niet.

Toen kwam ik uit bij Interactive Brokers, die dit wel faciliteren (ook LYNX, want die werkt met Interactive Brokers). Ik blij, oplossing gevonden. Dacht ik.

Wat blijkt, er zijn heel wat kosten mee gemoeid. Soms tot wel honderden euro’s om een import te doen van jouw aandelen, van de transfer agent naar jouw broker.

Hoge kosten, weinig baten

Nu is dat natuurlijk geen enkel probleem wanneer het gaat om duizenden euro’s aan waarde van die aandelen. Maar als het, zoals in mijn geval, gaat om slechts enkele honderden euro’s dan hakt die transfer/import fee er hard in.

Zo hard, dat het voor twee van mijn drie startup IPO’s gewoon niet waard was om de kosten te betalen. Inmiddels staan mijn aandelen nog altijd bij de transfer agent. Waarom? Omdat de koersen van die aandelen zodanig zijn gedaald, dat de kosten meer zijn dan de waarde van de te importeren aandelen.

In het derde geval heb ik de startup founder gemailed met mijn probleem. De suggestie was om mijn aandelen terug te laten kopen door het bedrijf en hiervoor een compensatie/uitbetaling te krijgen in US Dollars.

Uitbetaling in contanten

Top, dacht ik. Maar toen ik een paar weken later een fysieke brief in de bus ontving, werd het wederom een teleurstelling. Ik kreeg namelijk een cheque ter waarde van een paar honderd dollar.

Niets mis mee, ware het niet dat het vrijwel ONMOGELIJK is om in Nederland een door een Amerikaans bedrijf uitgegeven fysieke cheque te cashen. Ik heb dit uiteindelijk in België, via een omweg moeten doen, maar holy crap: wat een gedoe.

Conclusie

Dit is ook deels de reden waarom ik mijn startup portfolio van kleine bedragen aan het verkopen ben en me voor heb genomen om nooit meer in een startup te investeren onder de duizend euro.

Het is het gewoon niet waard, voor mij. Teveel kosten, teveel gedoe. En dat allemaal als een koude plens water op een gedroomd IPO momentje.

Doe ermee wat je wilt, maar ik denk dat dit risico iets is waar slechts weinig mensen over spreken. Iets om rekening mee te houden dus.

Meepraten over dit artikel kan in onze exclusieve Discord community voor Members.

Startups

Twan Twitter

Investeert volgens zijn eigen “BIG” strategie, die bestaat uit drie elementen: bescherming, inkomen en groei. Belegt sinds 2006, schrijft en praat erover sinds 2019.