Wie heeft er gelijk in deze markt?

Twan
Twan

Inhoudsopgave

Ik merk in deze markt dat de polarisatie steeds meer toeneemt. Op Twitter zie ik heel veel posts voorbij komen, waarin diverse mensen elkaar afbranden om hun beleggingsstijl en acties. De een vindt dit, de ander dat.

Mensen vallen elkaar soms persoonlijk aan, terwijl ze alleen iemand kennen via zijn of haar beleggingen en meningen hier rondom. Dit is natuurlijk van alle tijden, maar het lijkt versterkt te worden hoe langer de markt een negatief sentiment opwekt. 

Veel reacties zijn in het kader van goed of fout. Ik heb gelijk en jij niet. We voelen kennelijk de drang (ook ik) om ons zegje te doen, met goede bedoelingen of vanuit een gevoel van geldingsdrang.

Weerstand tegen afwijkende denkmodellen

Waar het denk ik om gaat (en dit is slechts mijn eigen kijk op het verhaal) is dat we inzichten die tegen onze eigen denkmodellen en overtuigingen ingaan, emotioneel bestempelen met negatief. Net zoals dat we iets positief vinden als het ons denkmodel en overtuiging bevestigt.

Het is tegendraads en roept weerstand bij ons op. En die weerstand doet psychisch pijn in onze bovenkamer. Het geeft ons een onveilig gevoel. En dus willen we onbewust van die pijn en dat onveilige gevoel af en gaan we tegendraadse strategieën en zienswijzen blokkeren, negeren of bestrijden. In de hoop er dan maar vanaf te zijn of bevestiging te krijgen van wat we al dachten.

Dat wordt ook nog eens versterkt wanneer blijkt dat die tegendraadse inzichten steeds meer bevestiging krijgen. En de verkondiger van die inzichten dus steeds meer gelijk blijkt te krijgen. En in plaats van open te staan voor verandering, gaan we ons eigenlijk nog meer verzetten ertegen.

Veranderen doet pijn

Het voelt op een kromme manier veiliger wanneer we ons vasthouden aan wat we kennen, ook al ervaren we steeds meer pijn, dan de gedachte te willen entertainen dat we het wel eens (deels) mis zouden kunnen hebben en het werk te moeten verzetten om te veranderen.

Beleggen is een reis waarin je steeds meer ervaring opdoet. We maken fouten, komen er soms mee weg en andere keren worden we (door iemand) met onze neus op de pijnlijke feiten gedrukt. Zoals met alles in het leven, hoort dat er nou eenmaal bij en ik denk persoonlijk dat dit soort momenten nodig zijn om naar mijzelf te kijken. 

Iets dat pijn doet, zet mij meer in beweging dan iets dat fijn voelt. Pijn doet mij veranderen, waar een fijn gevoel simpelweg de behoefte oproept om het “bij hetzelfde” te houden. Maar als lessen nodig zijn om ergens goed in te worden, dan zou ik eerder de pijn moeten toejuichen dan afschrijven of negeren, toch?

Petje af voor mensen die in deze markt een mooi rendement weten te behalen. Een diepe buiging voor die mensen die ook nog bereid zijn om hun tijd, moeite en inzichten te delen met ons allen. Want dat is vele malen waardevoller in het geheel, dan altijd maar elkaar afbranden!

Overigens wil dit niet zeggen dat je dan maar mee moet waaien met de visie van iemand die op dat moment gelijk blijkt te hebben of krijgen. Het nodigt simpelweg uit om bereid te zijn veranderingen toe te passen en hiermee jouw/mijn beleggingsplan bij te schaven.

Het doel is niet om gelijk te krijgen. Het doel is om niet (grotendeels) ongelijk te hebben en daar krampachtig aan vast te blijven houden, om maar niet te hoeven veranderen. Het gaat er dus ook niet om WIE er gelijk heeft of krijgt, maar om WAT bij mij de weerstand oproept tot veranderen. En wat ik bereid ben om hiermee te doen.

De grootste uitdaging in deze markt, ben je zelf!

Aandelen

Twan Twitter

Investeert volgens zijn eigen “BIG” strategie, die bestaat uit drie elementen: bescherming, inkomen en groei. Belegt sinds 2006, schrijft en praat erover sinds 2019.