Analyse: Symbotic, een pure-play in autonome robots

Vandaag een deepdive van een small Cap met een enorme omzet(groei), en een pure-play in de wondere wereld van autonome robots.
Analyse: Symbotic, een pure-play in autonome robots

Op deze pagina

Als PLUS-lid heb je onlangs gelezen over de grote kansen die autonome robots bieden voor beleggers. De wereld zal over een paar jaar anders zijn omdat robots en automatisering steeds belangrijker worden.

Tijdens mijn onderzoek kwam ik een verrassend bedrijf tegen: Symbotic. Dit bedrijf gebruikt AI en robots om distributiecentra veel efficiënter te maken. Grote bedrijven zoals Walmart en Costco gebruiken hun systemen al.

Er zit een echt ondernemersverhaal achter het ontstaan van Symbotic. De oprichter en huidige CEO, Rick Cohen, kwam uit de groothandel. In 2007 zag hij de hoge kosten van traditionele magazijnen en besloot iets te doen.

Hij startte CasePick Systems, het huidige Symbotic, door zelf een prototype te bouwen van een stukje multiplex en vier wielen. Langzaam groeide dit uit tot een geavanceerd systeem van autonome robots die nu een magazijn zo groot als een voetbalveld bedienen, met snelheden tot 32 kilometer per uur.

Rick Cohen heeft honderden miljoenen van zijn eigen geld geïnvesteerd in Symbotic. En met succes. In 18 jaar tijd is het bedrijf uitgegroeid van een hobbyproject van een hardwerkende groothandel-CEO tot een beursgenoteerd bedrijf met hun IPO in 2022.

Ik ben een 'sucker' voor dit soort verhalen. Dit is het verhaal van een ondernemer die een probleem herkende in zijn industrie en, ondanks zijn drukke baan als CEO, ervoor koos om zelf dat probleem op te lossen.

Dit heeft uiteindelijk geleid tot één van de grootste revoluties in magazijnbeheer, met een steeds hechtere samenwerking met Walmart als gevolg.

Hoe ziet het Symbotic systeem eruit?

  1. Het magazijn wordt volledig gerobotiseerd. Grote robotarmen scannen de producten, controleren op gebreken en verpakken alle pakketjes op een unieke pallet, waardoor de dozen 30-50% compacter worden gebundeld.
  2. Kleine, wendbare robots racen door het magazijn en halen en brengen pakketjes met snelheden tot 32 kilometer per uur. Ze zijn volledig autonoom en laden op terwijl ze zich verplaatsen, waardoor ze nooit stil staan bij een oplaadpunt.
  3. Alles wordt samengevoegd in hun AI-gedreven warehouse management systeem, een softwarepakket waarmee bedrijven eenvoudig kunnen opschalen.

De belofte? Meer compacte pakketten, dus minder transportkosten, snellere verwerking, minder kapotte pakketjes en lagere loonkosten.

Ik zie geen toekomst voor mij zónder geautomatiseerde warenhuizen. Zo blijkt ook uit onderzoek:

"In 2027 zijn een kwart van alle warenhuis (deels) geautomatiseerd" - Scriven

Als je de video hierboven nog niet hebt gekeken, doe het dan nu even. Het maakt meteen veel duidelijk.

Ben je al enthousiast? "You will be...you, will be" (kuch, Yoda, kuch). In deze deepdive ga ik je vertellen:

  • Hoe presteert het aandeel?
  • Hoe ziet de groei eruit?
  • Is het aandeel aantrekkelijk gewaardeerd?
Op moment van publiceren heeft de auteur geen positie. Deze analyse kan niet beschouwd worden als individueel beleggingsadvies.

Key summary

Dit zijn drie belangrijke conclusies uit het artikel:

Verder lezen? Ga voor PLUS


Gratis en meteen inspiratie krijgen?

Je krijgt direct toegang tot alle DLT Free artikelen én je ontvangt wekelijks een waardevolle nieuwsbrief. Volledig gratis.
Geweldig! Controleer je inbox en klik op de link om je abonnement te bevestigen.
Fout! Voer een geldig e-mailadres in