Een beetje wat ik ervaren had met de trend van bedrijven die “iets” met blockchain deden in 2017.
Dat was in veel gevallen gewoonweg een manier om even snel de aandelenkoers van zo'n bedrijf een boost te geven, door te profiteren van de hype. Maar veel liep op niets uit en doofde als een kaars in een tochtige kamer. Of de welbekende dot-com bubble, waarbij elk bedrijf een .com domeinnaam aan z'n bedrijf koppelde en menig belegger hier euforisch bovenop dook. We weten inmiddels maar al te goed hoe dramatisch dat eindigde.
Je zou kunnen zeggen dat we in de afgelopen 20 jaar de volgende hype trends hebben gezien: het opkomen van het internet, social media, web 2.0, cannabis aandelen, blockchain, crypto, elektrische voertuigen, web3 en dan nu AI.
Hype en vijftig tinten grijs
Ook al is er op het moment een hoop “fluff” en hype rondom dit thema, toch denk ik dat de potentiële voordelen van AI toepassingen een zekere kans hebben om ons leven radicaal te veranderen. Ik ben de afgelopen tijd diep in de materie gedoken, heb tientallen uren interviews en artikelen verslonden en kom tot de conclusie dat er heel veel kan gaan veranderen.
Ik zou het een beetje kunnen vergelijken met de opkomst in de Industriële Revolutie, waarin we als maatschappij ineens in staat waren om veel meer productiviteit te halen uit elke vorm van energie die we erin stopten. Een mens kon voor die tijd slechts een beperkte productie en output op zich nemen en door fabrieken en machines waren we plots in staat om die productie enorm op te schalen. Machines namen een deel van onze productie over en/of vergrootte onze bestaande productiecapaciteit. De maatschappij werd er “rijker” van, doordat onder andere de kosten per product drastisch werden verlaagd. En dus kregen we de mogelijkheid om producten van hoge kwaliteit te kopen voor een fractie van de kosten die het voorheen zou kosten.
Dezelfde effecten en potentie zie ik nu voor me met deze Artificial Intelligence revolutie. We leven inmiddels in een maatschappij die extreem digitaal is geworden door de komst van het internet en allerlei toepassingen die hier bovenop zijn gebouwd. We hebben onze eigen productiviteit enorm weten op te schalen door software en hardware die we dagelijks gebruiken. Ga maar na hoeveel in jouw leven verbonden is aan jouw smartphone en het internet. Je kunt in een paar uur tijd een idee bedenken, online met een team van mensen communiceren, een website maken, een product laten produceren in een ander land, dat direct laten verzenden naar de klant en digitaal omzet ontvangen op jouw bankrekening. Dit zou 50 jaar geleden ondenkbaar zijn geweest.
AI kan deze mogelijkheden nog verder opschalen. En ook al is het nu nog moeilijk voor te stellen wat alle toepassingen zullen zijn, het zal onze kennis-economie en skills drastisch kunnen gaan opschalen.
Een persoonlijke ervaring met AI
Als voorbeeld gebruik ik even mijn eigen situatie. Ik ben zo iemand die altijd slecht is geweest in tekenen, zowel digitaal als analoog. Maar ik heb sinds de geboorte van mijn dochter altijd het idee gehad om een voorleesboek te maken. Van verhaal tot aan unieke “custom-made” tekeningen die ik aan mijn kleine meid kan laten zien. Hiervoor moet ik een verhaal verzinnen, bijbehorende tekeningen ontwerpen, dit grafisch in een sjabloon laden zodat de drukker dit kan afdrukken.
Een verhaal verzinnen kan ik. Tekenen en drukken niet. Maar nu, met behulp van de reeds beschikbare AI tools, had ik in 2 uur tijd zowel een verhaal als een serie unieke tekeningen voor het kinderboek. Ik gebruikte GPT4 voor de verhaallijn en de hoofdstukken en gebruikte MidJourney voor het vertalen van het verhaal naar plaatjes (zie hieronder).
Ik kan dus niet tekenen en bovenstaande plaatjes zijn volledig door MidJourney geproduceerd dmv Artificial Intelligence. Geen stock-foto's, geen designers die ik via Fiverr of via andere freelance platformen moest inhuren. De plaatjes zijn ook nog eens uniek, omdat ze speficiek op mijn opdrachten (prompts) zijn gebaseerd en aangepast.
Wat heb ik in feite gedaan en waarom is dit voor mij zo mind-blowing? Ik heb een tekortkoming (mijn gebrek aan teken-vaardigheden) kunnen oplossen met AI en dus mijn eigen kennis-gat weten aan te vullen met een AI tool. Ze zeggen wel eens dat nieuwe technologie niet te onderscheiden is van “magie” en zo voelt het voor mij ook: magisch!
Dit is slechts een heel simpel voorbeeld en inmiddels stromen de ideeën en voorbeelden als een waterval over mijn scherm. Er zijn bijvoorbeeld al digitale modellenbureau's die unieke modellen hebben weten te “ontwerpen” met behulp van deze AI tools.
Stel je eens voor wat dit betekent: geen dure photoshoots meer op locatie, want zowel de modellen als de locatie kunnen realistisch gegenereerd worden door AI. En de ontwikkelingen en verbeteringen gaan met elke update zo snel, dat ik nu al voorbeelden heb gezien van door AI gemaakte plaatjes, die nauwelijks nog van echt te onderscheiden zijn.
De grootste AI successen zijn nog niet uitgevonden
Ok, dus het gaat hard en de toepassingen schieten als paddestoelen uit de grond. Het gaat – denk ik – heel wat banen vervangen, maar ook heel wat banen en mogelijkheden creëren. Want zo ging het in de industriele revolutie ook. Er verdwenen banen en er kwamen er minstens net zoveel bij. Banen die voorheen niet bestonden en waar mensen in die tijd gewoonweg nog nooit rekening mee gehouden hadden.
Als dit zo groot kan worden als ik denk, hoe kun je dan beleggen of investeren in deze AI trend? Zoals vaak het geval in de eerste fase van een dergelijke exponentiële groei, is het allemaal nogal een grijs gebied. We proberen als beleggers een plaatje te schetsen van beleggingen in de toekomst, op basis van de mogelijkheden die we nu hebben. Bestaande bedrijven die “iets” met AI gaan doen, bedrijven die ineens “AI” in hun naam of ticker symbool op de beurs hebben. Chipmakers, databedrijven, infrastructuur etc.
Maar ik denk dat een groot deel van de bedrijven, die hier echt als grote winnaar uit zullen komen over zoveel jaar, nog niet bestaan. In 2000 vroegen mensen zich af hoe ze in “het internet” konden investeren. Niet wetende dat er pas jaren later toepassingen gebouwd werden op het internet, die uiteindelijk zouden groeien tot de meest succesvolle bedrijven ter wereld. Denk aan Facebook, wat nog niet eens bestond in 2000.
Daarom denk ik ook dat het nu niet zomaar even simpel te zeggen is waar een belegger in zou moeten investeren om de AI-trend te bespelen. Maar ik heb wel een voorlopig voorzichtige inschatting van beleggingen die het tenminste in de eerste fase goed zouden kunnen doen.
The Usual Suspects
En dan denk ik allereerst niet aan de vage hype-stocks die veel mensen een mooie belofte voorhouden. Nee, ik denk namelijk dat er in deze fase een aantal grote spelers zijn die profijt gaan hebben van de AI toepassingen en ontwikkelingen.
Denk aan Apple, Microsoft en Google. In het verlengde hiervan bedrijven als AMD en Nvidia. Deze bedrijven zullen ofwel de nieuwe technologie op grote schaal in hun producten verwerken ofwel de hardware en software leveren die nodig is voor AI om te groeien.
Dan zou je verderop in de staart kunnen denken aan sectoren die veel profijt kunnen hebben in hun huidige diensten, door AI toe te passen. Denk aan verzekeraars, zoals Lemonade (LMND). Of een bedrijf als Upstart (UPST), een AI-leningsplatform dat samenwerkt met banken en kredietverenigingen om consumentenleningen te verstrekken. Of productiemaatschappijen en mediaconglomeraten als Disney (DIS) en Netflix (NFLX).
Geen idee of alle bedrijven snel kunnen omschakelen om maximaal te profiteren van Artificial Intelligence, want vaak gaat het hierbij om logge ondernemingen die vrijwel altijd een bestuur hebben dat de potentie van dit soort ontwikkelingen simpelweg niet op waarde kan (durft te) schatten tot het een meer volwassen fase heeft bereikt.
Zoals ik al eerder noemde, zullen er de komende jaren vast en zeker bedrijven zijn die we nu nog niet kennen of nog niet eens bestaan. Zoals Facebook destijds in 2000 niet te voorzien was. Maar wat mij betreft hoef je als belegger hier ook niet direct een kristalhelder beeld te hebben van de beste investeringen voor de komende 20 jaar. Ook al had je de potentie van Facebook in 2008 gezien, dan nog was je in 2012 “op tijd” door tijdens de IPO van Facebook in het bedrijf te beleggen. Het aandeel deed namelijk van IPO tot de All Time High in 2021 maar liefst 900% rendement. Lijkt mij prima ;-)
Veel van de “winst” zal gaan zitten in kleine bedrijfjes die via Private Equity (Venture Capital) achter gesloten deuren worden gefinancierd. Dat zal weggelegd zijn voor de rijken, de durfkapitalisten en ik ben daar oké mee. Zij nemen immers het risico om in 100 bedrijfjes te investeren, waarvan er mogelijk een of twee doorbreken en de volgende Facebook (Meta) worden. Prima, lekker doen en dan springen wij als kleinere beleggers wel op de trein als de kans op falen een stuk lager ligt.
Trend ETF's
Om niet volledig te hoeven gokken op winnaars in het AI-veld, zou een belegger ook kunnen overwegen om een positie in te nemen in een ETF die de gehele trend of sector volgt. Op dit moment zitten we echter in een fase waarin ik niet een eenduidige en dekkende AI-ETF heb weten te vinden. Daar is het denk ik gewoonweg nog te vroeg voor.
Er zijn er wel een aantal die een eerste investering waard zouden kunnen zijn om te kunnen profiteren van de AI trend die komen gaat:
- L&G ROBO Global Robotics and Automation (ISIN IE00BMW3QX54, Ticker ROBO)
- WisdomTree Artificial Intelligence (ISIN IE00BDVPNG13, Ticker WTAI)
- VanEck Semiconductor (ISIN IE00BMC38736, Ticker SMH)
- VanEck Video Gaming & eSports (ISIN IE00BYWQWR46, Ticker ESPO)
Je koopt hiermee brede mandjes van beleggingen die direct, danwel indirect met de AI trend te maken hebben. Video Gaming en eSports is bijvoorbeeld iets wat hier zeker bij hoort, wat mij betreft. Dit zijn slechts enkele voorbeelden, dus doe vooral lekker je eigen onderzoek naar potentiële ETF's.
Hoe ik wil investeren in AI
Ik weet nog niet wie er gaan winnen en hoe de toepassingen eruit zullen gaan zien. Ik zit er wel meer bovenop dan de afgelopen maanden, maar realiseer me dat het voorlopig even heel veel kleuren grijs zijn, dat ik niet achter het eerste beste AI-bedrijf aan wil hollen. Ook wil ik geen grote posities innemen in een trend die mogelijk straks heel anders vorm zal gaan hebben.
Nee, wat ik nu wil doen is:
- Er “iets” mee doen, zodat ik skin-in-the-game heb
- Voornamelijk een groot net uitgooien met kleine bedragen, zodat ik gaandeweg mijn strategie kan aanpassen en/of opschalen
Daarom heb ik voor mezelf een mandje gemaakt waar beleggingen in zitten die van deze trend kunnen profiteren. Zijn die beleggingen in dat mandje het enige dat goed zou kunnen werken? Nee, natuurlijk niet. Zitten hier alleen maar logische ETF's en individuele beleggingen in? Nee, zeker niet. Het is een work in progressen simpelweg “een beginnetje”.
Voorlopige inhoud:
- Apple, Alphabet, Microsoft, Amazon, Tesla
- Trend ETF's als ROBO, SMH, ESPO en XAIX
Ik ben een tevreden mens, als het gaat om de posities in mijn huidige kernportfolio, maar er zitten geen “AI” bedrijven in. Mocht ik ergens een duidelijke voortzetting van de Artificial Intelligence trend zien, dat voor mij als belegger interessant genoeg is, dan zou ik kunnen overwegen om ook in mijn kernportfolio een positie op te bouwen in – voorlopig – een grote naam als Microsoft of Google. Geen idee nog, want daar is het voor mij nog iets te vroeg voor. Maar alles kan snel veranderen en dan zal ik mijn strategie hier op aanpassen.
Voorlopig dus even een kleine positie doormiddel van het mandje met kanshebbers, waar al die namen en sector ETF's ook inzitten. Skin In The Game dus voorlopig en de rest volg ik op de voet.
Inspiratie
Zegt deze hele AI-revolutie je nou helemaal niets of ben je geïnteresseerd en heb je geen idee hoe het er mogelijk in de toekomst uit gaat zien? Dan kan ik je van harte deze drie video's aanraden.
📺 “AI is The Biggest Economic Impact of All Time”
Een gesprek met de oprichter van Stability AI, een van de makers van het inmiddels populaire Stable Diffusion en een zeer intelligent en visionair persoon.
📺 “AI REVOLUTION: The #1 MEGATHREAT to Our Economy & How To PREPARE NOW”
Een fascinerend gesprek over wat AI gaat betekenen voor de wereld, zowel gezien vanuit een positief perspectief als een mogelijk scenario dat negatief voor de mensheid zou kunnen uitpakken. Ga er even voor zitten, want dit is een breinkraker.
📺 “OpenAI CEO, CTO on risks and how AI will reshape society”
Een interview met de CEO van Open AI, de maker van het nu immens populaire ChatGPT. Over de toekomstperspectieven, de morele kwesties en potentiële betekenis voor onderwijs etc.