Beleggen in Startups

Eén van de leukste dingen aan de wereld van investeren is….wacht. Ja, dat je er geld mee verdient. Ok ok. Maar naast er rijk(er) van worden, vind ik beleggen in startups echt leuk om te doen
Beleggen in Startups

Investeren in jonge, kleine, ambitieuze startups is misschien wel het meest riskante wat je kunt doen met je geld, afgezien van het bij de roulette-tafels inzetten op rood.

Maar de reden waarom het zo leuk kan zijn, is omdat je betrokken bent bij nieuwe ideeën, concepten, trends en technologieën.

Wat is startup investing?

Stel dat jij een idee hebt. En je ontwikkelt dat idee uit tot een business plan met een prototype product, dienst, app of revolutionaire manier om je schoonouders naar Mars te sturen.

Dan heb je mensen nodig die in jou en jouw idee geloven. Mensen die geld in jouw startup willen investeren en je kunnen helpen om het tot een succes te maken.

In ruil voor een aandeel in jouw kleine, jonge bedrijfje hou je een investeringsronde. Dit kun je privaat doen door kennissen in jouw netwerk uit te nodigen om deel te nemen. Maar tegenwoordig is het mogelijk om jouw startup financiering aan te melden bij een crowfundnetwerk of een “angel network”.

Angel Investing

De term Angel Investing is populair in Amerika en heeft betrekking op investeerders die geld stoppen in bedrijven, nog voordat iemand er ook maar brood in ziet. Het zijn de “Engelen”, dus redders van een idee of startup. Maar ook in Nederland zijn er inmiddels naar schatting meer dan 10.000 investeerders in startups.

In ruil voor het investeren van geld en het nemen van een groot risico, krijgen deze Angels vaak een van de beste voorwaarden om mede-eigenaar van een bedrijfje te worden. Ze nemen bijvoorbeeld 20% belang in een startup en investeren er 100.000 euro in. Hierdoor is de eerste echte waarde van een startup over het algemeen 100.000 / 20% = 500.000 euro.

Bij succes volgen er vaak nog meerdere rondes, waar andere investeerders op in kunnen springen. Maar wel tegen ongunstigere voorwaarden dan die van de Angel. Met zo'n volgende ronde kan de waarde van het deel van de Angel fors toenemen. Stel je voor dat een volgende ronde er een aantal investeerders wil aanhaken door 500.000 euro te stoppen in de startup, tegen samen 20% belang.

Hierdoor is de waardering van de startup opnieuw te berekenen. Van 500.000 eerder (voor de Angel) naar nu 500.000 / 20% = 2.000.000 euro. En aangezien de Angel ook een belang van 20% heeft, zou deze dus 20% van 2 miljoen = 400.000 euro waard zijn. Terwijl hij in de eerste ronde “slechts” 100.000 euro geïnvesteerd heeft.

Dit is natuurlijk een simpele berekening en het gaat er in het echt wel wat complexer aan toe.

→ Boek tip: Jeroen Bertrams bracht het boek Succesvol investeren in startups uit, waarin hij beschrijft hoe je als beginnend investeerder succesvol kunt investeren. Zonder al jouw geld te verliezen aan bedrijfjes die veel praat maar weinig daad hebben.

Waarom ik in startups investeer

Ik vind het leuk. Echt! Ik ben een technologie-enthousiast en ik volg nieuwe ontwikkelingen op de voet. Het is enorm interessant om betrokken te kunnen zijn bij ondernemers die vol energie achter hun product of dienst staan en hier een succes van willen maken.

Zoals Mark Zuckerberg in de begintijd van Facebook. Daar is onder andere de succesvolle investeerder Peter Thiel op ingehaakt en dat heeft hem geen windeieren gelegd. Wist hij dat Facebook zo groot zou worden? Vast niet. Maar hij zag iets in het idee en in Mark, waardoor hij in Facebook wilde investeren en de gok wilde nemen.

Zou het dus niet fantastisch zijn om ook de mogelijkheid te hebben om ergens in te investeren, nog voordat het een écht succes is en iedereen erover praat? Ja! Maar, dat is niet de enige reden waarom ik in startups wil investeren.

De meeste startups falen

Nu is het natuurlijk niet zo dat elke startup waarin je in kunt investeren, slaagt en de volgende Facebook of Uber wordt. Er zijn verschillende schattingen op internet te vinden, maar over het algemeen wordt er gesteld dat 1 op de 10 startups slaagt.

Wat wil zeggen dat ze er een business van weten te maken. En dat slechts 1 op de 100 startups een succes wordt. En misschien 1 op de 1000 startups een daverend succes wordt, zoals Facebook. Dan zou je kunnen denken: “mooi, dan investeer ik een tientje in 1000 startups en dan wordt er eentje de volgende Facebook”. Maar zo werkt het niet.

Er zijn wereldwijd honderduizenden, zo niet miljoenen startups die het licht zien per jaar. Hierdoor is het goed mogelijk dat wanneer jij in 1000 van die startups investeert, ze allemaal falen.

Startup platformen

Om het investeerders makkelijker te maken om een goede startup te kiezen, zijn er tegenwoordig heel wat platformen die de voorselectie doen. Zij beoordelen de vele aanvragen van startups die financiering nodig hebben voor groei.

Hierdoor is het voor investeerders makkelijker om een keuze te maken, want er is al voor een groot deel onderzoek gedaan naar de haalbaarheid van het idee en het business plan.

Deze platformen bieden kleine investeerders de mogelijkheid om te investeren in geselecteerde startups. Zo kan het zijn dat een platform de mogelijkheid biedt om 10% aandeel in een startup te faciliteren. En die 10% vertegenwoordigt een belang van 100.000 euro. Wanneer 100 investeerders dus 1.000 euro inleggen, hebben zij samen 10% belang in die startup.

Jij, als investeerder, hebt dan dus 10% / 100 = 0,1% aandeel in deze startup gekregen. Wordt het een succes en wordt deze startup de nieuwe Uber of Facebook, met een waarde van bijvoorbeeld 1 miljard, dan vertegenwoordigd jouw investering een deel van die 1 miljard.

Enkele platformen waar ik in startups investeer:

  • Republic
  • Crowdcube
  • Seedrs
  • Seedinvest
  • Wefunder
  • Startengine
  • Funderbeam
  • BnkToTheFuture

In veel van deze platformen kun je al voor een klein bedrag (10-100 euro) investeren in startups.

Unicorns & Rainbows

Dat klinkt super. Duizend euro inleg en 1 miljoen euro op je bankrekening. Niet helemaal…. Dit zijn natuurlijk de uitzonderingen. Eerder zei ik al dat de meeste startups falen. Dat is het risico dat je neemt.

En de startups die wel slagen, zullen misschien een paar miljoen waard worden. Geen miljarden. Het is wel mogelijk, maar niet realistisch. Dus baseer je keuze om te investeren dan ook niet op een pot met goud. Doe het omdat je graag betrokken bent bij nieuwe trends en technologieën. Dat doe ik ook. En tuurlijk, ik wil ook niet dat mijn investeringen uiteindelijk niets meer waard zijn na verloop van tijd.

Maar ik hou er wel rekening mee en baseer daar mijn (kleine) investeringen op. Ik vind het al geweldig als ik geinvesteerd heb in een startup die jaren later ineens in het nieuws verschijnt.

“Dit meen je, daar heb IK in geïnvesteerd! Hoe gaaf!”.

Hoe verdien je aan investeren in startups?

Wanneer je ergens in investeert wil je natuurlijk ook weten wanneer je er iets voor terug kunt verwachten. Bij aandelen op de beurs weet je dat er een mogelijkheid is dat jouw aandeel meer waard wordt, wanneer het bedrijf meer winst maakt en succes heeft.

Bij een startup ligt dat anders. Het aandeel dat jij hebt in een startup is immers niet op de beurs verhandelbaar. Toch kun je op een aantal manieren “cashen”:

1. Secundaire markt

Diverse platformen bieden een secundaire markt aan, waar investeerders hun aandeel in een startup kunnen verkopen aan investeerders die de investerings-ronde hebben gemist (bijvoorbeeld na enkele jaren).

Soms tegen hogere prijzen (wanneer in de tussentijd de startup gegroeid is), soms tegen dezelfde waarde als waar jij jouw aandeel voor hebt gekocht. En soms kun je ze ook op geen enkele manier kwijt, omdat niemand er in gelooft.

2. Overname

Ook is het mogelijk dat de startup over wordt genomen en hiermee ook de aandelen van de investeerders. Hierdoor zal de partij die het bedrijf wil overnemen, een bod doen om bestaande investeerders uit te kopen.

3. IPO (Initial Public Offering)

Je hebt er vast wel eens van gehoord: IPO's. Zodra een privaat bedrijf de beurs op gaat (zoals Uber, Facebook, Lyft, Snap etc), biedt dit vroege investeerders de mogelijkheid om hun aandeel te verkopen aan het “publiek”.

Dit is in theorie de droom van elke startup-investeerder. Want vaak waren de startups ten tijde van hun private rondes nog maar enkele miljoenen waard en zodra ze de beurs op gaan, kan het zijn dat we inmiddels spreken over een waardering van honderden miljoenen – zo niet miljarden.

En dan is het echt cashen. Dan hebben we het over mogelijke winsten van 10-1000x jouw investering. Elke 100 euro kan in dat geval ineens 1.000-100.000 euro waard zijn.

Maar, dit is ZEER uitzonderlijk!

Startups waar ik in geïnvesteerd heb

Ik heb op dit moment via zo'n tien platformen in meer dan 100 startups geïnvesteerd. Ik investeer met name in sectoren waar ik veel onderzoek naar gedaan heb en in veel gevallen affiniteit mee heb: FinTech (hoe kan het ook anders) en Robotics.

Enkele van de meer dan honderd startups waar ik de afgelopen jaren in geïnvesteerd heb: Chip (UK), Amber (AUS), Status Money (USA), Gumroad (USA), R3 Printing (USA), Soar Robotics (USA), Freetrade (UK) en Settle (NO).

Conclusie

Investeren in startups is gewoon heel leuk om te doen. Ik geniet ook van investeren in o.a. aandelen, crowdfunding en bitcoin. Maar toch om andere redenen dan bij startups.

Ik vind het geweldig om filmpjes te zien van jonge founders die vol energie vertellen hoe hun product of dienst een deel van onze toekomst gaat veranderen. Ik krijg daar energie van. En natuurlijk wil ik er ook wat mee verdienen. Maar ik heb voor mezelf besloten dat het aandeel aan startups niet meer dan 10% van mijn totale vermogen mag beslaan. 

Het blijft een gok. Maar wel een leuke gok!

Gratis en meteen inspiratie krijgen?

Je krijgt direct toegang tot alle DLT Free artikelen én je ontvangt wekelijks een waardevolle nieuwsbrief. Volledig gratis.
Geweldig! Controleer je inbox en klik op de link om je abonnement te bevestigen.
Fout! Voer een geldig e-mailadres in