Je bent nu zes maanden bezig met beleggen. Was het makkelijker of moeilijker dan je had verwacht?
"Het was veel makkelijker dan ik dacht. Ik dacht echt dat je heel veel kennis moest hebben en continu de beurs moest volgen: wat doen de markten, hoe verhouden ze zich tot elkaar, wat gebeurt er in de wereld en hoe heeft dat invloed op mijn aandelen? Maar dat blijkt helemaal niet zo te zijn."
Hoe ziet jouw portfolio eruit?
"Ik heb de helft van mijn portfolio in een wereld-ETF, een kwart in tech en een kwart in een Nederlandse ETF.
De wereld-ETF is voor mij de meest veilige keuze. Het rendeert misschien niet het meest, maar zeker als beginner voelt dat als een veilige basis. Tech heb ik gekozen omdat ik denk dat dat de toekomst is. En de Nederlandse ETF? Die heb ik vooral omdat het leuk en herkenbaar is."
En een klein stukje in Bitcoin? Dat wordt vaak als risicovol gezien.
"Klopt! Heel eerlijk, ik heb dat gedaan omdat iedereen zegt dat je ook een klein deel in Bitcoin zou moeten hebben. Mensen verwachten nog steeds dat er een piek kan komen. Ik heb dit pas gedaan nadat ik al een paar maanden ervaring had met ETF’s en me daar comfortabeler bij voelde.
"Zou mensen aanraden om hun vooroordeel over beleggen los te laten."
Ik had nog wat geld over en dacht: wat zou ik kunnen doen met iets meer risico? Het was ook een soort experiment om te ervaren hoe ik me daarbij zou voelen."
Waarom ben je begonnen met beleggen?
"Ik wilde iets verstandigers doen met mijn geld dan het op een spaarrekening laten staan, maar zonder er de hele dag mee bezig te hoeven zijn of veel kennis te moeten vergaren. Ook ben ik vrij risicomijdend, dus ik wilde wel enige zekerheid hebben."
Wat gaf je uiteindelijk het vertrouwen om te starten, ondanks dat je liever weinig risico neemt?
"Ons gesprek heeft me geholpen. Daarin kwam naar voren dat als je in een wereldwijde ETF belegt, je risico’s goed verspreid zijn. Op de lange termijn komt het vaak goed, zolang je geduldig blijft en niet tussentijds verkoopt."
Hoe vaak kijk je naar je portfolio?
"Oprecht bijna nooit. Het voelt voor mij als een spaarrekening waar ik niet aankom. Alsof het bij wijze van spreken bij een andere bank staat. Ik houd het niet actief in de gaten omdat mijn doel is om het geld pas over tien jaar of langer aan te raken. Dat geeft rust, want zo hoef ik me geen zorgen te maken over korte termijn schommelingen."
Hoe was het om je eerste aandeel te kopen?
"Dit klinkt misschien stom, maar toen ik wilde kopen kwam ik erachter dat de beurs dicht was! Daar had ik nooit over nagedacht. Toen moest ik ook nadenken over termen zoals ‘market order’ en ‘limit order’, en dacht: ‘Ik heb geen idee wat dit betekent.’ Zelfs nu vind ik de app die ik gebruik niet heel duidelijk."
Heb je vanuit huis iets meegekregen over beleggen?
"Mijn ouders hadden altijd aandelen. Mijn vader probeerde me er weleens iets over te leren, maar dat ging langs me heen; het interesseerde me toen niet genoeg.
"Ik dacht dat je er iedere dag mee bezig moest zijn. Dat is niet zo."
Wat me wel is bijgebleven, is hoe mijn vader dagelijks koersen bijhield in een geblokt schriftje, vooral van de AEX. Daardoor dacht ik altijd dat beleggen betekende dat je er elke dag mee bezig moest zijn."
En nu ontdek je dat dit niet zo hoeft?
"Precies! Wat ik nu heb geleerd, is dat als je bijvoorbeeld belegt in ETF’s, het juist beter is om er niet dagelijks mee bezig te zijn – zeker als je voor de lange termijn belegt. Natuurlijk moet je van tevoren goed onderzoeken waarin je investeert, maar daarna kun je het loslaten."
Wat viel mee aan beleggen?
"Dat het eigenlijk helemaal niet zo spannend is als ik vooraf dacht. Ik had verwacht dat ik nerveus zou worden van het idee dat mijn geld ergens ‘vast’ zit en schommelt in waarde. Maar nu voelt het gewoon als een spaarrekening waar ik niet naar kijk."
Wat vond je tegenvallen?
"De eerste keer dat ik de app opende, had ik geen idee wat alles betekende – van tickers tot beurzen en ordertypes. Gelukkig kon ik vragen stellen aan mensen die meer ervaring hadden. Ook vond ik het lastig om keuzes te maken: waar beleg je wel of niet in? Je wilt verstandig zijn, maar zekerheid heb je nooit helemaal."
Zou je anderen aanraden om te beginnen met beleggen?
"Ja, absoluut! Vooral zou ik mensen aanraden om hun vooroordelen over beleggen los te laten en open te staan voor wat mogelijk is. Er zijn zoveel manieren om te beleggen; iedereen kan iets vinden wat bij hem of haar past."