Beleggen met een "hurdle rate" van 18% per jaar

De een belegt om wat geld weg te zetten voor later, de ander doet dit bewust om minimaal de inflatie bij te houden. Als beleggers kiezen we voor een passieve of actievere strategie die bij onze levensstijl en doelen past.
Beleggen met een "hurdle rate" van 18% per jaar

Ik hoor het veel en vaak: "ik wil met beleggen de inflatie verslaan, zodat ik er qua koopkracht niet op achteruit ga". Dat klinkt mij allereerst wijs en logisch in de oren, maar ook wat beperkt.

Bij inflatie hebben veel mensen het namelijk over de consumentenprijsindex (CPI), het consumenten-inflatiecijfer. Dus, hoeveel onze levenskosten jaarlijks (gemiddeld) stijgen. Centrale Banken mikken over het algemeen op zo'n 2% per jaar, waarbij je er dus voor het gemak vanuit kunt gaan dat elk jaar jouw "mandje" aan uitgaven zo'n 2% duurder wordt.

Inkomen vergroten

Om onze levensstijl vol te kunnen blijven houden, richten we ons dus voornamelijk op het vergroten van ons inkomen. Die moet, op basis hiervan, gemiddeld 2% per jaar toenemen om dezelfde producten en diensten te kunnen betalen.

We weten inmiddels ook, uit recente jaren, dat die 2% in veel gevallen te laag is. Maar goed, zolang jouw inkomen harder groeit dan de kosten, hoef je er dus in levensonderhoud niet op achteruit te gaan.

Toch is simpelweg je inkomen vergroten om er niet in koopkracht op achteruit te gaan, niet voldoende. Je hebt namelijk ook te maken met belastingen en ik neem aan dat iedereen die met beleggen bezig is, ook zijn/haar vermogen wil laten groeien.

Key summary

Dit zijn drie belangrijke conclusies uit het artikel:

Verder lezen? Ga voor PLUS


Gratis en meteen inspiratie krijgen?

Je krijgt direct toegang tot alle DLT Free artikelen én je ontvangt wekelijks een waardevolle nieuwsbrief. Volledig gratis.
Geweldig! Controleer je inbox en klik op de link om je abonnement te bevestigen.
Fout! Voer een geldig e-mailadres in