Wij denken dat we ons geen illusies hoeven te maken en gaan er niet vanuit dat we met onze oude dag met een vette pensioenpot vanuit een werkgever aan het strand kunnen gaan zitten. Misschien moeten we tegen die tijd wel langer doorwerken of wellicht is er helemaal geen AOW of pensioenbetaling meer vanuit de reguliere kanalen.
Helemaal omdat wij nu ondernemen, bouwen we niet langer meer pensioen op via een werkgever. En dus is het verstandig om het heft in eigen hand te nemen. Naast onze reguliere investeringen bij diverse brokers, beleggen wij ook via een pensioenrekening. Dit is een beleggingsrekening met enkele interessante fiscale voordelen.
Lijfrente
Er is namelijk een regeling die “lijfrente” heet. Dit is een financiële reservering die je doet voor je pensioen. Saaie term, maar een makkelijke uitleg. Door voor een beleggingsrekening te kiezen die specifiek is voor jouw pensioen, gaat de belastingdienst er vanuit dat je het bedrag dat je hier opbouwt, pas uit laat keren als je met pensioen gaat. En dus niet, zoals bij een normale beleggingsrekening, vrij bent in het kopen en verkopen van beleggingen.
Je bouwt dus via pensioenbeleggen een fiscaal voordelige pot geld op via deze lijfrente-regeling. Je kunt via deze regeling ook kiezen voor pensioensparen en er een verzekering voor afsluiten. Maar wat ons betreft heeft pensioenbeleggen de voorkeur boven pensioensparen.
Voordeel pensioenbeleggen
Het voordeel van pensioenbeleggen is dat je over het geld op die beleggingsrekening geen vermogensbelasting betaalt. Normaal gesproken betaal je in box 3 belasting over het totaal aan jouw beleggingen. Maar door de aparte status (lijfrente) van deze pensioenrekening, betaal je pas belasting over deze pot met belegd geld zodra je met pensioen gaat.
En zodra je met pensioen gaat, ga je heel waarschijnlijk minder belasting betalen dan nu het geval is tijdens je werkzame leven. Dus je stelt EN de vermogensbelasting uit tot jouw pensioen EN je betaalt heel waarschijnlijk minder belasting zodra je met pensioen bent.
Voorwaarden pensioenbeleggen
Nu zul je denken: “als er dan zoveel belastingvoordelen aan zitten, waarom zou ik dan niet al mijn beleggingen via een pensioenrekening doen?” Nou, er zitten natuurlijk wel wat voorwaarden aan.
Jaarruimte
Er is namelijk een maximum bedrag dat je jaarlijks mag beleggen voor jouw pensioen, via deze gunstige regeling. De hoogte van dat bedrag wordt bepaald door de zogenoemde jaarruimte en reserveringsruimte. De jaarruimte, dus hoeveel ruimte je hebt om via pensioenbeleggen fiscale voordelen te kunnen benutten, wordt bepaald aan de hand van wat je in het voorgaande jaar hebt verdiend.
Reserveringsruimte
Dan heb je daarnaast nog de reserveringsruimte. Dit zijn de jaarruimtes van de afgelopen 7 jaar, die je niet hebt benut. Dus die mag je alsnog eenmalig gebruiken, als blijkt dat je in het verleden daar geen gebruik van hebt gemaakt. Dat zou je mogelijk direct een enorm maximaal bedrag kunnen opleveren, waar je fiscaal aantrekkelijk mee kunt gaan beleggen voor jouw pensioen.
Een andere voorwaarde is dat je het niet tussentijds mag opnemen uit jouw pensioen-beleggingsrekening. Immers, je gaat een overeenkomst aan tot jouw pensioen en dus staat jouw geld op een “geblokkeerde rekening”. Je kunt wel geld opnemen, maar dan vervallen de voordelen en ga je alsnog veel belasting (en een boete) betalen. Dat is dus niet heel slim.
Benutten jaarruimte
We betalen in ons leven al enorm veel belasting, dus is het wat ons betreft zonde als we niet maximaal gebruik zou maken van de jaarruimte. De belastingdienst biedt een voordeeltje aan dat wellicht maar weinig mensen benutten.
Maar door gebruik te maken van de jaarruimte om mee te gaan beleggen voor je pensioen, kunnen deze belastingvoordelen tot wel 200% meer rendement opleveren dan wanneer je op de normale manier zou beleggen. Elke euro die je op deze manier fiscaal voordelig kunt beleggen, levert je via deze constructie dus enorm veel voordeel op.
Waar beleggen voor jouw pensioen?
Nu zul je misschien denken dat je met een pensioen-beleggingsrekening totaal geen controle hebt over waar jouw geld in belegd wordt. Dat het eigenlijk net zo'n “black box” is als de rest van het pensioenstelsel.
Dat is niet helemaal waar, want je hebt hier wel degelijk keuzevrijheid in. Zo kun je enerzijds ervoor kiezen om te gaan beleggen via een pensioenrekening dat je meer kunt zien als een beheerd fonds en anderzijds als een aparte pensioenrekening bij een reguliere broker.
DEGIRO pensioenrekening
Zo kun je bij DEGIRO een pensioenrekening openen, waar je volledig controle hebt over de beleggingen die je kiest. Van aandelen Tesla tot Wereld ETF's als IWDA. Dit maakt een dergelijke pensioenrekening heel flexibel.
Er zitten wel wat beperkingen aan, want je kunt bijvoorbeeld niet beleggen in heel wat complexere producten en Crypto ETP's. Dit kan wel bij een normale DEGIRO beleggingsrekening, maar past niet binnen het risicoprofiel van een pensioenrekening.
Verder gaat het storten, kopen, verkopen en dergelijke gewoonweg zoals je dat van een broker gewend bent.
Brand New Day pensioenrekening
Met een pensioenrekening bij een aanbieder als Brand New Day heb je weliswaar de keuze uit heel wat indexfondsen, maar je kunt er niet beleggen in individuele aandelen bijvoorbeeld. Zo bieden ze diverse fondsen die de Wereld-aandelen-index volgen, obligatiesfondsen en smallcapfondsen.
Een van de populairste indexfondsen is het BND Wereld indexfonds. Deze heeft een wereldwijde spreiding en belegt in de grootste bedrijven. Je hoeft je door deze wereldwijde en brede spreiding geen zorgen te maken om de toekomst van het indexfonds en dus jouw pensioenpot.
Door de fiscale structuur van het fonds en van de beleggingen kan ingehouden dividendbelasting worden verrekend. Dit levert toch snel zo'n 0,5% extra rendement op jaarbasis.
En je kunt de pensioenrekening zo instellen, dat hij het risico begint af te bouwen zodra je dichter bij jouw pensioenleeftijd komt. Allemaal geheel automatisch. Jij hoeft alleen te zorgen dat je geld beschikbaar hebt om te blijven beleggen voor jouw pensioen.
Meesman pensioenbeleggen
Ook Meesman heeft een pensioenrekening om mee te gaan beleggen. Het is vergelijkbaar met BND en biedt ook hier geen mogelijkheden voor individuele aandelen en dergelijke. Toch is dat wat de meeste mensen zoeken: no-nonsense, op de automatische piloot, jarenlang beleggen voor je pensioen.
Conclusie
Het is dus allereerst aan jou om te gaan besluiten of je echt wilt gaan pensioenbeleggen. Heb je eenmaal geld in dit soort rekeningen zitten, dan krijg je het niet zonder kosten en boetes eruit - tot het moment dat je met pensioen gaat. Wil je dat geld niet voor zoveel jaren beleggen, omdat je denkt het tussentijds nodig te hebben, kies dan niet voor een dergelijke rekening.
Is dit wel iets dat je graag wilt en hierdoor kunt profiteren van de fiscale voordelen, dan dien je nog een keuze te maken tussen pensioenbeleggen in fondsen of in individuele aandelen en ETF's.
- Bij aanbieders als Brand New Day en Meesman beleg je zonder stress automatisch in brede fondsen, maar geen individuele aandelen. Ze zijn geen broker zoals DEGIRO, Lynx of Scalable Capital.
- Open je een pensioenrekening bij DEGIRO, dan heb je wel een ruime keuze aan beleggingen zoals je gewend bent om te doen bij een broker (aandelen, ETF's etc). Dat kan prettig zijn, maar je moet wel elke keer de stortingen en aankopen (en verkopen) handmatig doen.
Kan ik tussentijds geld opnemen uit mijn pensioenbeleggingen?
Het kan, maar is niet aan te raden. Je hebt jouw geld namelijk staan op een geblokkeerde rekening met fiscale (belasting) voordelen. Ga je geld opnemen, dan betaal je hier ineens alsnog belasting over en geldt ook vaak een boete. Raadpleeg de website van jouw aanbieder voor alle kosten en/of stuur ze een mail.
Kan ik wisselen van pensioenrekening?
Vaak wel. Zo heeft Twan in 2023 zijn pensioenbeleggingen van Brand New Day overgezet naar DEGIRO. Dit gaat via een zogeheten Protocol Stroomlijning Kapitaaloverdrachten (PSK).
Je neemt contact op met jouw huidige aanbieder van een pensioen-beleggingsrekening en vraagt om het PSK formulier en de procedure. Het kan hierna enkele weken tot een maand duren voordat alles is overgezet naar de nieuwe aanbieder.
Vragen over pensioenbeleggen
Wij zijn geen financieel adviseurs of pensioen-experts, maar binnen onze community zijn er wel veel beleggers bezig met dit thema.
Wil jij met andere beleggers sparren over pensioenbeleggen of wil je weten waar anderen voor hun pensioen beleggen in brede fondsen of juist individuele aandelen?
We hebben voor en door DLT PLUS leden een apart kanaal binnen onze community, waar we ideeën over dit onderwerp met elkaar delen.

Meepraten?
Deel jouw ideeën met andere DLT beleggers of stel een vraag aan de schrijver van dit artikel binnen onze community.