Even billenknijpen

In een landschap dat toch al niet zo stabiel lijkt op het moment, bleek deze week maar weer eens hoe fragiel het systeem wereldwijd is.
Even billenknijpen

Allereerst even dit: onze podcast is deze week voor het eerst de Top50 van podcasts in Nederland binnengedrongen.

Er zijn letterlijk tienduizenden Nederlandse podcasts, dus we zijn we natuurlijk enorm trots dat we (voorlopig) even bij de top 1% behoren. 🎉

Wat kunnen cryptobeleggers leren van de aandelenwereld? - DLT
Jasper was vanuit “De Lange Termijn” te gast bij de BNR Cryptocast. Wat kunnen crypto- en aandelenbeleggers van elkaar leren? En zijn beide werelden dichter tegen elkaar aangekropen?

Mede te danken aan een interview met Jasper bij de BNR Cryptocast, samen met Daniël Mol en Bert Slagter

OK, terug naar de nieuwsbrief…😏

Hoeveel mensen zullen gisteren op hun werk gekomen zijn en een blauw scherm aangetroffen hebben? Of op hun vlucht moesten wachten omdat ook daar de systemen overhoop lagen?

Er bleek op vrijdag ineens een software toepassing van het bedrijf Crowdstrike, in combinatie met het Windows computersysteem, niet helemaal lekker te werken. Dan zou je nu zeggen: “lekker belangrijk”. Maar het wordt al een van de grootste IT gebeurtenissen ooit genoemd. 

Zoveel van onze infrastructuur in de wereld is aan elkaar verbonden, dat het slechts een foutje kost om van Japan tot Amerika een groot deel plat te leggen. Vliegvelden, treinen, banken… alles is digitaal verbonden en afhankelijk van hardware en software om normaal te functioneren.

Een dergelijke gebeurtenis is niet alleen een klein drama voor Crowdstrike, maar ook voor vele (andere) bedrijven en burgers.

Stel je voor dat een software-fout wereldwijd voor problemen zorgt en jij moet met de trein naar je werk, pinnen, vliegen of je hebt een ongeluk en probeert tevergeefs de nooddiensten te bereiken.

We hebben het als beleggers vaak over beleggen in monopolies en “winner takes all/most”, als het gaat om grote bedrijven die enorme invloed hebben op ons leven. Iets wat ons tegelijkertijd enorm afhankelijk maakt van de correcte werking van dat systeem. Foutje? Oeps, jammer joh!

Aangezien velen het erover eens lijken te zijn dat de fout bij Crowdstrike ligt, daalde de koers van het aandeel vrijdag (voorbeurs) direct al met bijna 20%. Het sloot de dag af met een daling van 11%.

De twee vragen die vele beleggers hebben:

  1. Hoeveel (imago) schade brengt dit Crowdstrike toe?
  2. Hoe lang gaat het duren voordat de koers hiervan herstelt?

De vragen die ik heb zijn:

  1. Hoe afhankelijk ben ik van dergelijke systemen?
  2. Welke posities heb ik die kwestsbaar zijn?

Even het drama buiten beschouwing gelaten, is dit een van de risico’s die je als belegger loopt bij het aanhouden van individuele posities. Ik zie mensen op Twitter/X, die al tijden aangeven dat hun positie in CRWD maar liefst 20-30% van hun belegde vermogen is. Ouch, dan zal zoiets wellicht even (tijdelijk) pijn doen.

Natuurlijk voel je ook pijn als je tijdens zo’n situatie in bijvoorbeeld een Cyber Security ETF zit, maar overduidelijk vele malen minder dan de individuele belegging in Crowdstrike zelf.

Ook winnaars kunnen fouten maken en van hun voetstuk vallen, dat hebben we maar al te vaak gezien in het verleden.

Je voelt je veilig zolang het goed gaat, maar kwetsbaar als het omdraait.
Daarom snap ik vele beleggers wel die de afgelopen tijd toch ervoor gekozen hebben om hun individuele posities om te wisselen voor ETF’s. Ik heb het recentelijk ook (deels) gedaan. Minder stress, minder zorgen.
Ook team Mercedes in de Formule 1 had er last van 🏎️

Het rommelt

Het was toch al niet zo’n lekkere week, waarin onder andere de Nasdaq en S&P500 een paar stevige rode dagen hadden. Iedereen heeft het over de “rotatie van large caps naar small caps”. Of het zo is weet ik niet, zoals ik ook tijdens onze podcast aflevering van donderdag zei. Daar is het wat mij betreft nog te vroeg voor.

Dat er echter een knik in de trend van vele groeiers is gekomen, dat was even goed zichtbaar deze afgelopen tijd.

Nvidia deed zo’n -15% in een maandje, terwijl ook andere grote namen als Microsoft, Amazon, Alphabet en Meta inmiddels 5-15% lager staan dan begin juli.

De Nadaq deed -4% deze week

Helemaal dramatisch is het natuurlijk niet, want kijkend naar het plaatje van de afgelopen 12 maanden, ziet het eruit als een dip in een bullmarkt.

Terecht ook wel, want voorlopig staat de daling bij de indices en grote namen gelijk met vele andere dalingen die in de afgelopen jaren zijn voorgekomen.

Komt het dan goed?

We hebben er vaak gesprekken over in onze community, wat een logisch gevolg is van de bewegingen in de markt. Beleggers zijn ofwel op zoek naar koopmomenten of vragen zich af of er een reden is om te verkopen.

Wat mij betreft moet er heel wat meer gebeuren om over te gaan op zorgen maken. Vele indices staan nog altijd op meer dan 10%+ koerswinst dit jaar. Of een daling als deze dan een kans biedt om extra geld in te leggen? Dat is geheel aan jou.

Persoonlijk wacht ik rustig even af, aangezien ik weet dat dalingen meestal langer (kunnen) duren dan een weekje of een paar dagen. Geen enkele haast, FOMO of zorgen van mijn kant dus. Maar, zoals met alles: dat wil niet zeggen dat ik naïef ben over de huidige instabiliteit wereldwijd.

Verder lezen? Meld je nu aan als DLT Plus lid

Gratis en meteen inspiratie krijgen?

Je krijgt direct toegang tot alle DLT Free artikelen én je ontvangt wekelijks een waardevolle nieuwsbrief. Volledig gratis.
Geweldig! Controleer je inbox en klik op de link om je abonnement te bevestigen.
Fout! Voer een geldig e-mailadres in