Draaien & zaaien

Er is weer heel wat gebeurd in de markten en economie deze week. Toch zijn het niet de feiten die mij blijven verbazen, maar de verhalen die rondom die feiten ontstaan en een eigen leven lijken te gaan leiden. Ik neem je weer mee door wat mij opgevallen is.
Draaien & zaaien

Ik weet niet of je wel eens de serie Game of Thrones hebt gekeken, maar in de slotaflevering geeft een van de hoofdrolspelers een pleidooi waarin de volgende boodschap naar voren komt:

There's nothing in the world more powerful than a good story. Nothing can stop it. No enemy can defeat it."

Verhalen: dat is waar het om draait, zowel positief als negatief. Verhalen doorkruisen tijd en ruimte. Ze overleven oorlogen, pandemieën en natuurrampen. Het is de reden waarom wij in het jaar 2024 terug kunnen blikken in het verleden.

Heel vroeger waren het voornamelijk verhalen die mondeling werden doorverteld, waardoor de waarheid of intentie van het origineel nog wel eens verdraaid is. Ga in een kring zitten, waarbij iedereen aan de persoon links het verhaal doorgeeft en je zult merken dat bij de laatste persoon de oorspronkelijke boodschap deels of volledig verloren is gegaan.

Dan zou je zeggen dat de boodschap en feiten in een geschreven verhaal z'n waarde behoudt. Toch is dat niet wat er vaak gebeurt. Een verhaal behoudt of verliest z'n waarde en vorm door de zender en ontvanger die met de overdracht gemoeid zijn.

Zo ook de verhalen in de (social) media, vandaag de dag. Overal worden waarheden verdraaid of gewoonweg compleet verzonnen. Voor eigen gewin, interactie, sensatie... Iedereen maakt er zijn eigen versie van en in die ruis is het zeer lastig om het signaal te ontdekken.

Inflatie Amerika daalt

Neem de situatie van deze week, toen de CPI cijfers van Amerika naar buiten kwamen. Op het eerste oog fijne cijfers, die een daling van de inflatie-trend lieten zien.

CPI 🇺🇸 Na de piek van 2022, lijkt de trend nu vooral naar beneden te zijn

Direct erna zag ik tientallen berichten over hoe gunstig een dalend inflatiecijfer is voor de beurzen. Want, zoals ook wij vaker hebben gezegd, kan dit betekenen dat de FED niet langer de rente hoog hoeft te houden om (hoge) inflatie te bestrijden. Net zoals de Europese Centrale Bank onlangs heeft gedaan.

En dus wordt er dan ook weer druk gespeculeerd over wanneer de eerste renteverlagingen vanuit de Federal Reserve zullen komen.

Ineens leek het erop dat de kans op een eerste renteverlaging al verwacht wordt in september. Maar liefst 83% kans, zoals de markten dit inschatten, zo vlak na het uitkomen van de laatste inflatiecijfers. Maar inmiddels toch alweer opgeschroefd naar boven de 90%. Normaal gesproken is dat een zekerheidje, maar je weet het met deze markt maar nooit 😉

93,5% kans op een renteverlaging van 0,25% in september? 👀

Ok, dus de consumenten-inflatiecijfers (CPI) kwamen donderdag gunstig uit in de VS en de markten daalden. Vrijdag kwam de PPI (producenten inflatie) heel wat ongunstiger uit, want die nam juist toe.

Dus CPI blijft dalen en PPI blijft stijgen? Redelijk verwarrend voor mensen die proberen hier op te handelen en/of voorspellingen te doen over aankomende renteverlagingen.

Bron: Daan

Maar waarom is dit relevant? Renteverlagingen worden door velen gezien als een gunstig klimaat voor risicobeleggingen en de aanjager van koersen van kleinere bedrijven die het vooral moeten hebben van goedkoop kapitaal, in plaats van hun eigen winst.

Small Cap feestje aanstaande?

En welke graadmeter is er uitermate geschikt voor het anticiperen op dit gunstige financiële klimaat? De Russell 2000, de small-cap index in Amerika die al maanden (zo niet jaren) onder doet voor de grotere jongens die in bijvoorbeeld de S&P500 en Nasdaq vertegenwoordigd zijn.

De verhalen over een aanstaande outperformance van small-caps en een rotatie vanuit megacap-aandelen vlogen direct de ether in. De Russell 2000 zou nog nooit zo'n grote outperformance hebben gehad als op donderdag 11 juli.

Is het dan tijd voor small-cap aandelen, meer risico en een enorme bullrun? En betekent de rotatie dat het gedaan is met de enorme stijgingen van de gevestigde grotere namen? Als je de verhalen mag geloven, zou je volmondig "ja" zeggen.

Helemaal omdat direct na het CPI cijfer, de NASDAQ en S&P500 een duik namen. Rode cijfers zijn olie op het vuur en versterken de verhaallijn van de rotatie, denk ik.

Maar als ik heel eerlijk ben, zou ik eerst willen zien dat deze rotatie niet puur een verhaal is. Ik wil eerst bevestigd zien dat dit verhaal feitelijke benen heeft om op te staan. Het is niet op twee handen te tellen, hoe vaak dit soort verhalen een zekere vorm van urgentie oproepen bij beleggers - om vervolgens simpelweg een vroege dood te sterven.

💡
Als je gelooft in dit rotatie-scenario, wat zeker niet onmogelijk is, dan kun je een aantal dingen doen:

1. Long gaan op small caps, omdat je gelooft dat het nu eindelijk hun beurt is.
2. Short gaan op de Nasdaq, omdat je gelooft dat die eventjes z’n beste tijd heeft gehad.
3. Een pair-trade doen, waarbij je short gaat op de Nasdaq en long gaat op de small caps.
4. Gewoon helemaal niets doen en wachten tot er wat meer tijd verstreken is en meer bevestiging komt van het rotatie-verhaal.

Oh en als je er aan denkt om dan ook maar te roteren richting de Amerikaanse small caps, omdat het nu ineens in de aandacht staat, onthoudt dan wel dat er een reden kan zijn waarom ze al heel lang achterblijven op de large caps en de Magnificent Seven. Kijk hieronder even wat de ontwikkeling van het "winst per aandeel" is van de kleintjes versus de grote jongens. 😉

EPS van small caps versus large caps sinds 1999

Na renteverlagingen crasht de markt

Alhoewel de meeste beleggers roepen dat renteverlagingen goed zijn voor de beurs, zijn er ook altijd mensen die de data gebruiken om een alternatief verhaal te spinnen. Als je namelijk terugkijkt in de recente geschiedenis, dan zijn er gevallen waarbij de FED de rente verlaagde en de aandelen niet stegen - maar juist instortten.

Daar komt heel wat "cherry picking" van data bij kijken en de meeste mensen zijn - wat mij betreft - te lui om zelf onderzoek te doen of claims op waarheid berusten. Ja, het is waar dat in twee voorgaande gevallen een renteverlaging TEVENS een beurscorrectie inleidde.

En het helpt de doomsday-posters in het versterken van hun verhaal, omdat dit meteen ook de ergste crashes van de afgelopen 25 jaar waren: die van 2001 en 2007/08.

Maar wat velen dan weer, voor het gemak, niet vernoemen is dat het niet een renteverlaging is dat dit soort crashes veroorzaakt, maar de reden waarom er een renteverlaging plaatsvindt.

Misschien kun je het niet duidelijk zien in de tabel hierboven, maar er zijn in feite drie aanleidingen voor renteverlagingen:

  1. Terug naar de norm
  2. Paniek
  3. Recessie

De eerste is een milde, want het gaat hierbij om het verlagen van de rente om weer (langzaam en gecontroleerd) terug naar de norm te gaan. De tweede is een verlaging uit een paniek-situatie, zoals tijdens de COVID19 periode. De derde is een verlaging, omdat de economie een zware recessie tegemoet gaat.

Ik denk dat er huidig geen sprake is van paniek, dus dat laat (1) en (3) over. Als de aanstaande renteverlagingen daadwerkelijk plaatsvinden, dan zou de markt er bij (1) na 12 maanden positief bij staan. Bij (3), dus een recessie, zou de markt er dan weer negatief bij staan. Dat laatste (3) is de situatie van 2001 en 2008.

💡
In welke situatie zitten we denk jij? Ik denk zelf nummer 1, wat zou betekenen dat een renteverlaging goed is voor de beurs en de kans groot is dat we een jaar na de renteverlaging op hogere koersen staan.

Het zou niet de eerste keer zijn dat ik iets mis heb, dus neem het voor wat het je waard is.

Bitcoin verkoopgolf

Deze week kwam er na het nieuws dat de Duitse overheid hun Bitcoins aan het dumpen zijn, ook nog eens nieuws dat Genesis hun BTC holdings van $2 miljard aan het dumpen waren. Waarop direct heel wat influencers schreeuwden dat dit echt een heel slecht teken is voor de cryptomarkt.

Maar ook hier geldt: is wat je ziet wel echt de waarheid of is het een verhaal dat ergens ontstaat, verdraaid wordt voor engagement en paniek? Ik weet het niet met 100% zekerheid te zeggen, want het is knap lastig om het signaal van de ruis te onderscheiden. En toch viel mij dit bericht op, wat me doet denken dat OOK dit verhaal uit z'n verband (FUD) is getrokken.

Bron: FXstreet

Het zou goed mogelijk zijn dat de BTC die in beweging zijn vanuit Genesis, niet in beweging zijn omdat ze verkocht worden op de markt, maar omdat ze terugbetaald worden aan klanten.

Hetzelfde was vorige week aan de hand met het verhaal rondom Mt Gox. Ook hier verwarden veel influencers het terugbetalen van BTC aan gedupeerden met het "zoveel BTC gaat de markt op komen en verkocht worden" verhaal. Of ze het express doen of gewoon niet beter weten? Geen idee.

Earnings komende week

Je zou het bijna vergeten, maar er staan ook weer heel wat earnings op de agenda voor de komende weken. Tijdens dit soort marktdalingen kunnen tegenvallende earnings natuurlijk tijdelijk zorgen voor meer druk op de koersen en vice versa.

De earnings die ik voornamelijk in de gaten zal houden zijn die van ASML (17 juli), Tesla (23 juli), Microsoft (23 juli), Alphabet (23 juli), Amazon (25 juli), Meta (31 juli) en Nvidia (15 augustus). Maar er is weer een zee aan bedrijven dat z'n cijfers tijdens de zomermaanden zal publiceren.

Paniek in de markten

Verhalen zijn een sterk middel om emoties te triggeren. Paniek, onder beleggers, is een emotionele staat dat een resultaat is van drie dingen: urgentie, onwetendheid en de mate waarop het effect heeft op jouw beleggingen.

Hoe urgenter het nieuws lijkt en hoe groter het beoogde effect op jouw vermogen, hoe meer je geneigd zal zijn om een groot belang aan de paniek-berichten te hangen. Ben je daarnaast ook nog eens niet zeker in hoe je zelf jouw fundamentele informatie op orde hebt, dan kun je alles wat maar een beetje logisch en intellectueel klinkt, voor waarheid aannemen.

Gaat de markt draaien en krijgen we een crash? Het lijkt erop dat de vele doomsday-predikanten hun "it's so over" berichten al klaar hadden staan voor de daling op donderdag.

Deze grafieken zie ik heel veel voorbij komen op X

Ik wil een mogelijke draai in de markten natuurlijk niet bagatelliseren, maar dit soort angst-berichten verschijnen ieder jaar minimaal 33.564 keer op mijn scherm. Is het dan onzin? Nee. Is het dan waarheid? Ook niet.

Dit is de beste (of meest belachelijke). NVDA, slechtste dag sinds….let op…drie weken geleden 😂

Waar het om gaat is dat je als belegger dit soort berichten op waarde leert schatten en je niet laat meeslepen in de waan van de dag. Dan zit je echt te kort op de bal.

Of zoals Louis van Gaal ooit eens zei, toen hij analyseerde wat een keeper een goede penalty-stopper maakt:

Een slechte keeper gokt waar de bal heen zal gaan. Een penalty-killer reageert op waar de bal daadwerkelijk heen gaat.

Dat is waar het voor mij om draait bij beleggen, in relatie tot al het nieuws: gokken wat de markt gaat doen is zinloos. Door te reageren als iets ECHT gebeurt, bespaar je jezelf heel wat emotionele ritjes.

👉🏻 Observeren > registreren > evalueren > (eventueel) reageren ♻️

En over die paniek gesproken: het leek donderdagavond wel alsof de tent in de fik stond, omdat de MAG7 en NASDAQ op hun lazer kregen. Maar ook hier weer: zet het even in perspectief.

"We've been here before"

Ja, het kan tijdelijk draaien en de winst van de afgelopen weken of maanden teruggeven..
Ja, de komende maanden kunnen heel chaotisch worden.
Ja, de grote namen kunnen terrein gaan verliezen t.o.v. de small caps.
Ja, crypto kan ook nog weken of maanden in een range vastzitten en nog een dump om de oren krijgen.

Maar tot het tegendeel substantieel bewezen wordt via een gebroken (langere termijn) trend, zijn het voornamelijk verhalen en ben ik voor de komende 12 maanden nog altijd bullish.

"Don't fight the trend"

Dat was 'm weer. Fijn weekend nog en tot volgende week! 👋🏻

Twan

You never know ;)

Gratis en meteen inspiratie krijgen?

Je krijgt direct toegang tot alle DLT Free artikelen én je ontvangt wekelijks een waardevolle nieuwsbrief. Volledig gratis.
Geweldig! Controleer je inbox en klik op de link om je abonnement te bevestigen.
Fout! Voer een geldig e-mailadres in