Hoe reageert de markt historisch op verkiezingen?

De Amerikaanse verkiezingen van 2024 zijn een grote gebeurtenis, niet alleen voor de politiek maar ook voor de beurs. Kunnen we lessen trekken uit de geschiedenis?
Hoe reageert de markt historisch op verkiezingen?

De peilingen laten zien dat het een nek-aan-nekrace is. Trump stond eerst voor, maar sinds Biden zich terugtrok is Harris aan de leiding gegaan. Het blijft spannend tot het eind.

Wat betekent dit voor de beurs? LYNX heeft in de data gekeken en daar een aantal interessante inzichten uit gehaald. Het gehele artikel inclusief bronnen kan je hier lezen:

Impact van Amerikaanse verkiezingen op de beurs
Ontdek hoe de Amerikaanse verkiezingen de beurs beïnvloeden. Dit artikel onderzoekt historische trends en de impact op de financiële markten.
Dit is een partnerbijdrage in samenwerking met LYNX, de Nederlandse broker voor de actieve belegger.

Wat betekent dit voor de beurs?

Verkiezingen zorgen altijd voor onrust op de beurs. Beleggers houden niet van onzekerheid en dat zie je terug in de koersen. Ze worden voorzichtiger en dat leidt tot meer schommelingen.

Na eerdere verkiezingen zagen we dit:

  • Toen Biden won in 2020 ging de beurs omhoog
  • Bij Trump's overwinning in 2016 ging het eerst omlaag maar daarna snel omhoog
  • Na Obama's winst in 2008 zakte de beurs flink, maar dat kwam ook door de financiële crisis

De onrust duurt meestal een paar weken na de verkiezingen. Daarna wordt het weer rustiger als duidelijk is wat de nieuwe president gaat doen.

Het beleid van de nieuwe president is belangrijk voor de beurs.

  • Harris wil zich richten op sociale rechtvaardigheid, klimaat en economische hervormingen.
  • Trump zal waarschijnlijk weer belastingen verlagen en minder regels maken voor bedrijven. Dat kan grote gevolgen hebben voor verschillende sectoren.

Je kan hier een uitgebreid artikel lezen over de scenario's bij een overwinning van Trump of Harris:

Amerikaanse verkiezingen: waar liggen de kansen? - DLT
Begin november zal het Amerikaanse volk stemmen voor een nieuwe president. Het is een strijd van uitersten: Harris versus Trump. Hoewel we niet per se politiek betrokken zijn, willen we natuurlijk wel weten hoe de beurs mogelijk gaat reageren.

Gaat de beurs omlaag voor de verkiezingen?

Vaak wel. In de laatste zes verkiezingen daalde de beurs gemiddeld 4,3% in de twee maanden voor de verkiezingsdag.

Sommige sectoren doen het dan juist goed, zoals bedrijven die spullen voor consumenten maken, energiebedrijven en de gezondheidszorg. Technologiebedrijven en vastgoed hebben het dan vaak moeilijker.

De Amerikaanse verkiezingen zijn ook belangrijk voor andere landen. Vooral landen die veel handel drijven met de VS kunnen de gevolgen merken.

Denk aan de handelsoorlog die Trump begon met China. Dat had invloed op beurzen over de hele wereld.

LYNX is een uitstekende Nederlandse broker voor de actieve belegger. Een ruim aanbod, opties op de Amerikaanse markt, en een breed scala aan krachtige tools.

Beleggen is risicovol, u kunt meer dan uw inleg verliezen.

Open account via LYNX

Hoe zit het met eerdere verkiezingen?

Er is een theorie die zegt dat de beurs een patroon volgt tijdens de vier jaar dat een president aan de macht is:

  1. Eerste jaar: Vaak lage rendementen
  2. Tweede jaar: Ook niet zo best
  3. Derde jaar: Meestal het beste jaar voor de beurs
  4. Vierde jaar: Positief, maar hangt af van wie er gaat winnen

Gemiddeld stijgt de beurs in het derde jaar zo'n 14%, wat een stuk meer is dan in andere jaren.

Maakt het uit wie er wint?

Eigenlijk niet zoveel als je denkt. Op de lange termijn maakt het niet veel uit of er een Democraat of Republikein in het Witte Huis zit.

Als je $1000 had geïnvesteerd toen Franklin D. Roosevelt president werd, zou dat nu bijna $22 miljoen waard zijn. En dat terwijl er sindsdien zowel Democratische als Republikeinse presidenten zijn geweest.

Aandelen of obligaties?

Obligaties zijn meestal wat veiliger dan aandelen, maar ook zij kunnen last hebben van verkiezingen. Als een nieuwe president veel geld gaat lenen of uitgeven, kan dat de rente beïnvloeden. Dat is dan weer slecht voor obligaties.

Veel beleggers kiezen in verkiezingsjaren voor veilige beleggingen zoals geldmarktfondsen. Na de verkiezingen stappen ze dan weer over naar aandelen.

Maar pas op: door te voorzichtig te zijn, mis je misschien juist de momenten waarop je geld kunt verdienen.

Kortom, verkiezingen zorgen altijd voor wat onrust op de beurs. Maar laat je niet gek maken en blijf rustig doorbeleggen. Op de lange termijn maakt het niet zoveel uit wie er wint, als je maar in de markt blijft.

Conclusie

Probeer niet te veel te focussen op de verkiezingen. Het is verleidelijk om in en uit de markt te stappen op basis van wie er wint, maar dat pakt vaak niet goed uit. Onderzoek laat zien dat het beter is om gewoon te blijven beleggen, ook tijdens verkiezingsjaren.

Als je de 10 beste beursdagen in 20 jaar had gemist, zou je rendement bijna gehalveerd zijn. Dus blijf rustig zitten en laat je niet gek maken door alle verkiezingsperikelen.

LYNX, voor actieve beleggers

LYNX is een uitstekende Nederlandse broker voor de actieve belegger. Een ruim aanbod, opties op de Amerikaanse markt, en een breed scala aan krachtige tools.

Maak een account aan bij dé Nederlandse broker voor actieve beleggers.

Beleggen is risicovol, u kunt meer dan uw inleg verliezen.

Open account via LYNX

Gratis en meteen inspiratie krijgen?

Je krijgt direct toegang tot alle DLT Free artikelen én je ontvangt wekelijks een waardevolle nieuwsbrief. Volledig gratis.
Geweldig! Controleer je inbox en klik op de link om je abonnement te bevestigen.
Fout! Voer een geldig e-mailadres in