Een viertal opvallende trends uit 2024

We blikken in dit artikel even terug op een aantal trends uit het voorgaande jaar. Met onder andere een blik op China, India, Walmart, Intel, Nvidia, Walgreens en meer.
Een viertal opvallende trends uit 2024

We hebben tegenwoordig zoveel keus, wanneer het gaat om het kiezen van beleggingen. Overal zie je veelvuldig bepaalde trends in het nieuws en lijkt het alsof je FOMO moet krijgen om ergens in te stappen. Toch laten de data, wanneer we terugkijken op een jaar als 2024, vaak een (deels) ander plaatje zien.

💡
Onze partner Scalable Capital stuurde ons hun trend-rapport, waarbij we in een viertal trends zijn gedoken die ons opvielen in 2024.

Goede verhalen, slechte beleggingen

We hebben het er vaker over, dat er de afgelopen jaren heel wat mooie beloftes waren waar veel over geschreven is - maar vooralsnog op niets zijn uitgelopen.

Zo ook de beloofde groei van opkomende en achterblijvende markten als China en Mexico. Vooral China is in 2024 achtergebleven. Factoren zoals een afnemende economische groei, een crisis op de vastgoedmarkt, overheidsingrijpen in de particuliere sector en de vrees voor een militaire escalatie over het Taiwan-conflict hebben ervoor gezorgd dat Chinese indices in 2024 met meer dan 50% daalden ten opzichte van hun pieken in het voorjaar.

In oktober nam de Chinese regering uiteindelijk actie door het meest uitgebreide economische stimuleringspakket sinds de financiële crisis van 2008/2009 te presenteren. Dit leidde tot een snelle rally op de aandelenmarkt, zoals te zien is in de grafiek.

De daaropvolgende daling van de aandelenkoersen weerspiegelt echter het scepticisme van beleggers over een duurzaam herstel. Structurele uitdagingen en diepgewortelde zorgen kunnen niet puur met financiële stimulansen worden opgelost.

In Latijns-Amerika drukken binnenlandse politieke problemen ook het vertrouwen van beleggers. Brazilië worstelt met de zwakke vraag naar grondstoffen, terwijl Mexico wordt geconfronteerd met onzekerheid over voorgestelde importheffingen door Donald Trump.

India vormt een uitzondering en liet het grootste deel van 2024 een gestage opwaartse trend zien. Sinds de corona-dieptepunten van 2020 zijn de Indiase aandelenkoersen verdrievoudigd, gemeten in euro's. Deze stijging heeft de fundamentele waarderingen sterk doen toenemen (tot bijna Amerikaanse proporties), wat optimisme weerspiegelt over het langetermijnpotentieel van India.

🇮🇳
Net als Scalable Capital, denken ook wij dat India, met z'n technologische ontwikkelingen en demografische karakteristieken, een goede belegging voor de lange termijn kan zijn.

De "AI boom" in z'n derde jaar

In tegenstelling tot crises, crashes en rampen zijn optimistische beursverhalen zelden gekoppeld aan een specifieke datum. Een van deze uitzonderingen is 30 november 2022: de publieke lancering van ChatGPT!

Dit was overduidelijk het startschot voor een opleving in alles wat met kunstmatige intelligentie te maken had - onder aanvoering van chipper Nvidia. Daarmee groeide het in 2024 (tijdelijk) uit tot het meest waardevolle beursbedrijf ter wereld.

Inmiddels is het stuivertje wisselen met Apple | Bron

Er lijkt inmiddels geen twijfel meer te bestaan over het verhaal dat AI de economie en de samenleving op dezelfde manier zal revolutioneren als het internet. Net als 25 jaar geleden worden er op grote schaal investeringen gedaan.

Microsoft, Alphabet, Amazon en Meta investeren elk kwartaal tientallen miljarden in datacenters. Andere bedrijven als Accenture en IBM bereiden zich voor op AI en diverse start-ups halen enorme sommen durfkapitaal op.

Je als belegger voorbereiden op wat komen gaat, kun je wellicht vergelijken met de opleving van de goudkoorts in vroegere tijden. Er wordt voorgesorteerd door in de "picks & shovels te investeren, waarna de opbrengsten later zullen komen.

Zolang beleggers het zo blijven zien, kan de hype nog wel even aanhouden. Maar de ervaring leert ons dat terwijl wij mensen de kracht van technologische innovatie en impact kunnen onderschatten, we de snelheid ervan van overschatten. Geduld is dus een schone zaak.

🤖
Lees in het artikel van Scalable Capital meer over hoe robotica en kunstmatige intelligentie onze toekomst vormgeven.

Het kan altijd lager dan je denkt

"Op een gegeven moment moet de koers stoppen met dalen", dachten vele beleggers wellicht nadat het aandeel Bayer eind 2023 naar 30 euro kelderde - de aandelen van het farmaceutische en chemische icoon uit Leverkusen waren immers ooit meer dan 140 euro waard vóór de overname door Monsanto. Terugblikkend blijkt dit een dure aanname geweest, want de aanhoudende problemen hebben ervoor gezorgd dat de koers eind 2024 (een jaar later) onder de 20 euro dook.

Een vergelijkbare conclusie kunnen we trekken voor voor chipdinosaurus Intel en de Amerikaanse apotheekketen Walgreens. Beide bedrijven kampen al enige tijd met structurele problemen, hebben herhaaldelijk de hoop gewekt op een ommekeer en leken te worden gewaardeerd tegen prijzen die ver onder hun oude hoogtepunten liggen - en toch hebben ze in 2024 nog eens de helft of twee derde van hun toch al ernstig verminderde waarde verloren.

Een belangrijke les voor iedereen die in individuele aandelen investeert: speculatie over een ommekeer heeft een sterke aantrekkingskracht, maar zelfs een aandeel dat al 50% is gedaald, kan nogmaals halveren in waarde (zelfs meerdere keren). En zelfs bedrijven die voorheen decennialang succesvol waren, kunnen in het niets verdwijnen. Nokia en Kadak zijn zomaar wat voorbeelden uit de geschiedenis.

Het was niet allemaal "tech" dat blinkt

Kunstmatige intelligentie was ogenschijnlijk wederom het beursthema van 2024, maar er zijn ook opmerkelijke succesverhalen buiten het technologie-verhaal: private equity-bedrijven als KKR, Blackstone en Apollo profiteerden van het feit dat pensioenfondsen, stichtingen en vermogende families steeds meer hun miljarden in alternatieve assets steken. Denk aan vastgoed, infrastructuur, durfkapitaal of investeringen in niet-beursgenoteerde bedrijven.

🚀
Lees in het artikel van Scalable Capital meer over hoe te beleggen in private equity.

Veel waarderingen zijn hierdoor enorm opgelopen, maar zelfs hoog gewaardeerde aandelen kunnen blijven stijgen, zolang de verwachtingen worden waargemaakt en het groeipotentieel benut blijft worden. Dat geldt bijvoorbeeld voor de Amerikaanse retail-giganten Walmart en Costco, die ondanks het gespannen consumentenklimaat toch wisten te presteren.

De prestaties van een Belgisch bedrijf waren ook behoorlijk smakelijk: Lotus
Bakeries
heeft zijn populaire Biscoff-koekjes zo succesvol opgeschaald naar een wereldwijde productwereld via overnames en partnerschappen, dat de aandelenkoers nu voor het zesde jaar op rij met dubbele cijfers is gestegen en sinds eind 2014 zelfs meer dan elf keer is toegenomen. Koekjes zijn het nieuwe goud! 😉

Conclusies

Je zou het bijna vergeten, dat er vooral naast het technologie-verhaal, ook nog beleggingen zijn die het beter doen dan de NASDAQ of S&P500. Wij denken zelf dat je de grootste kans hebt op outperformance, wanneer je in het komende jaar in tech zit. Toch zijn er veel meer aandelen en alternatieve beleggingen die grote potentie hebben en wellicht minder in de spotlights staan.

Wees je wel ervan bewust, dat ook in 2025 er heel wat nieuwe verhalen zullen opdoemen en oude verhalen herkauwd zullen worden, die lijken op een goede belegging, maar het niet hoeven te zijn. We hebben te maken met huidige trends die z'n looptijd nog niet gehad hebben, dus waarom zoeken naar altijd maar iets nieuws?

Eenvoudig zelf beleggen

Scalable Capital is een broker uit Duitsland en volgens ons nog vrij onbekend in Nederland en België. Toch is het een van de grotere brokers van Europa, met ruim 1 miljoen klanten en meer dan €20 miljard vermogen onder beheer.

Benieuw wat onze ervaring is met Scalable Capital? Lees dan de review.

Lees onze review

Gratis en meteen inspiratie krijgen?

Je krijgt direct toegang tot alle DLT Free artikelen én je ontvangt wekelijks een waardevolle nieuwsbrief. Volledig gratis.
Geweldig! Controleer je inbox en klik op de link om je abonnement te bevestigen.
Fout! Voer een geldig e-mailadres in